Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALBUM VRIJEDAN 500 EURA

Domovinski rat je promijenio i veliku nogometnu tradiciju

08.06.2021.
u 11:00

Pretražite li eBay, možete naići na grb Italije čija cijena iznosi čak 220 eura. Taj prvi Paninijev album za europska prvenstva nije izašao na području bivše Jugoslavije

U Hrvatskoj se već naveliko skupljaju Paninijeve sličice za album Euro 2020., tournament edition. Proše godine u ovo vrijeme izašao je album Euro 2020., preview budući da je Europsko prvenstvo otkazano. Pravi kolekcionari tako su za jedno Europsko prvenstvo dobili čak dva albuma. Za razliku od svjetske smotre (prva je održana 1930.), na prvo Europsko prvenstvo trebalo je čekati do 1960. Ideju o Europskom prvenstvu prvi je predstavio Henri Delaunay, član Francuskog nogometnog saveza, još 1927. godine. No, Delaunay Europsko prvenstvo nije dočekao. Umro je pet godina prije održavanja prvog EP-a. Ipak, trofej koji se dodjeljuje europskom prvaku nazvan je njemu u čast.

Na prvih pet turnira samo su četiri reprezentacije nastupale na završnom turniru, a 1980. prvi je put nastupilo osam reprezentacija. Kasnije je format proširen na 16, pa zatim i na 24 reprezentacije.

Zamjena za Jugoslaviju i SSSR

– Prvi Paninijev album za Euro izašao je 1980. godine. Prije nije imalo smisla izdavati album u kojem bi se našle samo četiri reprezentacije. Kako se 1980. mijenja format natjecanja i natječe se osam reprezentacija, Panini izdaje svoj prvi album za Europsko prvenstvo. Prvi album sadrži ukupno 262 sličice. U uvodnom dijelu nalazi se karta Europe s devet sličica s naznačenim zemljama čije su se reprezentacije natjecale na tom prvenstvu. Nakon toga slijedi kratka povijest prijašnjih natjecanja koja su predstavljena s dvije sličice: momčadska slika pobjedničke reprezentacije te njezin najbolji igrač. Zatim slijede sličica predsjednika Uefe, logo natjecanja, maskota, trofej te karta Italije, domaćina prvenstva. Prvenstvo je održano u četiri grada, koja su u albumu predstavljena sa po jednom sličicom znamenitosti, te stadionom na kojem su se igrale utakmice. Nakon toga na red dolaze reprezentacije. Svaka od osam reprezentacija predstavljena je s 23 sličice. Grb, dvije timske sličice, trener i igrači – ispričao nam je povijest prvog albuma Vladimir Vidas, autor bloga posvećenog skupljanju Paninijevih sličica i albuma Stickerpedia, nogometni zaljubljenik i aktivni član Facebook grupe Panini kolekcionari Hrvatska.

Na kraju tog prvog albuma nalaze se jače europske reprezentacije koje se nisu uspjele kvalificirati na europsku smotru. Cijena dobro očuvanog albuma može doseći i 500 eura. Album je poseban zbog toga što su grbovi jako skupi, minimalna im je cijena 50 eura. Pretražite li eBay, možete naići na grb Italije čija cijena iznosi čak 220 eura. Taj prvi Paninijev album za europska prvenstva nije izašao na području bivše Jugoslavije.

Drugi Paninijev album posvećen Europskom prvenstvu izlazi 1984. godine.

– To je za nas važan album jer je to prvi Paninijev album za EP koji je izašao na području bivše Jugoslavije, a u to ime možemo spomenuti i legendarnu utakmicu u Splitu kojom je Jugoslavija izborila nastup u Francuskoj. Radanović, čija je sličica u albumu, zabio je gol za pobjedu u zadnjim sekundama uz povike legendarnog Mladena Delića: “Ljudi moji, pa je li to moguće!”. Ukupno je bilo potrebno 258 sličica da se popuni album – istaknuo je Vidas.

Kao i album iz 1984., tako i onaj iz 1988. počinje sličicama maskote te logotipom natjecanja. Nakon toga imamo sličice posvećene prošlim osvajačima, što je bila česta tema u Paninijevim albumima za EP. Na samom natjecanju ne sudjeluje mnogo država, pa je sličicama osvajača Panini upotpunjavao albume. Nakon toga slijede dvije sličice koje čine kartu Zapadne Njemačke s popisima gradova domaćina. Rubrika koja slijedi je maskota Berni. Na red dolaze reprezentacije, koje su glavni dio albuma. U rubrici svake reprezentacije 27 je sličica. Četiri od njih tvore timsku sliku, zatim imamo maskotu u dresu svake države te grb. Ostalo su trener i igrači. Na kraju albuma imamo stranice vrlo zanimljive tematike – umjesto nekvalificiranih država, ovaj put imamo suce, njih ukupno sedam, koji su dijelili pravdu na prvenstvu. Ovo je prvi, ali i posljednji put da vidimo sličice sudaca u nekom od Paninijevih albuma, bilo da se radi o albumima za EP ili SP.

– Kolekcija iz 1988. broji 267 sličica. Album iz 1988. ima jednu veliku pogrešku. Na jednoj sličici je pogrešno napisano ime igrača, to jest, uz ime je stavljena kriva slika. Radi se o igraču iz pobjedničke momčadi Nizozemske. U pitanju je Sjaak Troost. Na toj sličici se umjesto Troostova lica nalazi njemu vrlo sličan Michel van de Korput. U povodu toga Panini je za nizozemsko tržište izdao novu sličicu s pravom slikom Sjaaka. Sličica kojom je ispravljena pogreška je vrlo rijetka jer je izdana samo u Nizozemskoj i cijena joj je oko 100 eura. Prema mojim saznanjima, to je i prva dodatna sličica. Vrlo je malo kolekcionara posjeduje. Otprilike 0,1 posto – istaknuo je Vidas.

Što se tiče albuma za 1992. godinu, ništa se nije promijenilo u dizajnu u odnosu na prethodne albume. Iako su se Jugoslavija i Sovjetski Savez kvalificirali na EP, postojala je mogućnost njihova izbacivanja upravo zbog raspada i rata. Zato je Panini zajedno s državama koje su izborile nastup printao i dvije dodatne države. To su Danska i Italija.

– U albumu imamo istu pogrešku kao i 1988. Taj put radilo se o reprezentaciji Jugoslavije. Na sličici na kojoj piše Slaviša Jokanović zapravo je Gordan Petrić. Panini nije izdao novu sličicu – dodao je naš sugovornik.

Sljedeće Europsko prvenstvo održano je u zemlji gdje je nogomet nastao – u Engleskoj. To je prvo Europsko prvenstvo na kojem je sudjelovalo 16 reprezentacija. Album iz 1996. je vrlo drag svim kolekcionarima Hrvatima jer je riječ o prvom prvenstvu na kojemu je nastupila hrvatska reprezentacija. Album ukupno ima 354 sličice i nema nikakvih posebnosti u odnosu na prethodne albume. Prvenstvo održano 2000. godine je posebno jer je prvo koje je održano u dvije države. Nizozemska i Belgija su zajedno ugostile sudionike tog Eura. Album ima 358 sličica.

– Prvi put nemamo gradove/stadione domaćine, već se odmah prelazi na države sudionice koje započinju braniteljem naslova Njemačkom, a ne domaćinom. Tih godina Paniniju su problem bili Englezi i Španjolci. Umjesto grbova saveza, Panini je koristio službene zastave tih zemalja, a momčadske sličice izrađene su tako da su na sličicu stavljene izrezane glave jedanaestorice igrača – rekao je Vidas.

Set dodatnih sličica

Prvenstvo održano u Portugalu 2004. ostat će zapamćeno po neviđenom pothvatu Grčke koja je kao autsajder došla do naslova prvaka. Svaka od reprezentacija u albumu ima grb i dvije timske sličice, ali nemaju sve isti broj igrača. Tako neke reprezentacije imaju ukupno 23 sličice, a neke 21, 20 ili 19 poput Letonije. Iznimka je danska reprezentacija koja broji samo 10 sličica: grb i devet igrača. U pitanju je bio problem između Paninija i Danskog nogometnog saveza.

Službeni Paninijev album iz 2008. ima ukupno 535 sličica. Za razliku od albuma iz 2004., taj je put svaka država imala jednak broj sličica.

– Taj je album poseban po tome što je prvi za koji imamo set dodatnih sličica koje zamjenjuju igrače u albumu koji se iz raznih razloga nisu našli na konačnom popisu izbornika – istaknuo je Vidas.

Prvenstvo 2012. održano je u Poljskoj i Ukrajini. Panini prvi put u albumima za EP na svakoj sličici ima maskote u dresovima zemalja domaćina koje drže službeni slogan “Zajedno stvaramo povijest” na jeziku svake od kvalificiranih reprezentacija, a u sredini je zastava svake od tih zemalja.

Prvenstvo 2016. je prvo Europsko prvenstvo s 24 reprezentacije. U albumu su sličice momčadi nešto drukčije. Na njima su prikazana slavlja igrača nakon pogotka. Album sadrži čak 680 sličica.

– Na stranicama hrvatske reprezentacije možemo vidjeti grb Bosne i Hercegovine, a ne Republike Hrvatske. Talijani su, naravno, isprintali novi album s hrvatskim grbom koji se moglo naručiti kod slovenskog Distriesta, glavnog distributera Paninijevih sličica za Sloveniju. Kao što možete zaključiti, album s pravim grbom je vrlo rijedak – zaključio je Vidas. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije