Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POHVALIO SE

Plenković o besplatnim obrocima: 'Jedna mi je učenica na Interliberu kazala - Hvala na ručku'

Zagreb: Sabor raspravlja o Prijedlogu drzavnog proracuna RH za 2024. godinu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
21.11.2023.
u 13:56

Predsjednik Vlade je u Saboru podsjetio i na zakon o osobnoj asistenciji, zakon o inkluzivnom dodatku, povećanje dječjeg doplatka, ali i besplatne udžbenike, prijevoz i obroke za učenike.

Premijer Andrej Plenković kazao je u utorak da su prioriteti proračuna za iduću godinu, osmog koji predlaže njegova Vlada, zaštita najizloženijih građana, osiguranje stabilnost javnih financija i nastavak ulaganja u razvoj Hrvatske. - Proračun se donosi u izmijenjenim geopolitičkim okolnostima, a prioritet je zaštititi najizloženije sugrađane, osigurati stabilnost javnih financija i nastavak ulaganja u daljnji razvoj Hrvatske - kazao je Plenković predstavljajući zastupnicima proračun za 2024. s projekcijama za 2025. i 2026. Kao prioritete u proračunskom razdoblju izdvojio je, uz ostalo, izdvajanja za obnovu od potresa, energetiku, obrazovanje, kao i izdvajanja za provedbu projekata financiranih iz sredstava Mehanizma za oporavak i otpornost. Izdvojio je i izdavanja za povećanje plaća i mirovina. - Proračun je socijalno osjetljiv, održiv i ambiciozan, u funkciji reformskih procesa i jačanja ekonomskog i socijalnog standarda građana, osobito najranjivijih - kazao je Plenković.

Pozvao je i lokalne jedinice da daju doprinos povećanju plaća. Dodao je da se ove godine očekuje rast BDP-a od 2,8 posto, što je dugi najveći rast u EU, te smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 60,7 posto. Inflacija bi pak trebala iduće godine usporiti na 3,2 posto. Plenković je podsjetio i na mjere pomoći koje je Vlada poduzimala za pomoć gospodarstvu i radnicima, ukupne vrijednosti od sedam milijardi eura kako bi očuvala socijalnu koheziju.

Podsjetio je i na zakon o osobnoj asistenciji, zakon o inkluzivnom dodatku, povećanje dječjeg doplatka, ali i besplatne udžbenike, prijevoz i obroke za učenike. - Jedna simpatična curica iz Slavonskog Broda na Interliberu mi je kazala 'hvala na ručku', to znači da djeca vide razliku - kazao je.

VIDEO: Plenković o obrocima u školi: Kaže meni draga curica na Interliberu 'hvala na ručku'

VEZANI ČLANCI:

Premijer je podsjetio i na osiguravanje sredstava iz EU od 25 milijardi eura, ulaganje u ravnomjeran regionalna razvoj, prometnu infrastrukturu. - Da nije bilo odgovornog upravljanja javnim financijama, ne bi bilo ni ispunjavanja kriterija za ulazak u europodručje, u Europski stabilizacijski mehanizam ni izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, prekomjernih makroekonomskih neravnoteža ni investicijskog kreditnog rejtinga - istaknuo je i dodao da je politika upravljanja javnim financijama imala "i glavu i rep".

Plenković je izrazio također zadovoljstvo ulaganjem građana vlastite štednje u prvu državnu narodnu obveznicu i trezorske zapise u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde eura zaključivši kako to pokazuje da hrvatski građani vjeruju u ekonomski i financijski smjer zemlje.

Ministar financija Marko Primorac istaknuo je da prijedlogom proračuna rashodi za zaposlene rastu za 1,5 milijardi eura, a za mirovine 1,1 milijardu eura. Ukupni prihodi države u idućoj godini Vlada je projicirala na 28,5 milijardi eura, a rashode na 32,6 milijardi, naveo je.

VIDEO Plenković: Ivan Anušić je kandidat za novog ministra obrane, na poziciji je već od četvrtka

Komentara 10

AL
AlfaMike
16:39 21.11.2023.

Jel’ može jadnije. Zna se! da može .

NI
Nini istrijan
15:15 21.11.2023.

Zalosno je da djeca idu u skolu gladna kada su om skolski obroci rucak kojeg doma nemaju!!

AK
Aka
18:28 21.11.2023.

NIti jedna vlada vam neće dati što vam prethodno nije uzela -W.Churchill

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije