Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR MILANOVIĆU

Plenković: Moskovski čovjek huška na zastupnika i ministra, to je nedopustivo

Plenković nakon sastanka vladajuće koalicije dao izjavu za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.05.2022.
u 16:30

Mi smo bili u proteklih mjesec dana svjedoci huškanja ovog moskovskog čovjeka na Pantovčaku protiv zastupnika Zekanovića kojeg je optuživao da je počinio kazneno djelo, da ga treba uhapsiti... radio je jedan nevjerojatan pritisak na pravosudne sustave, rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sastanka s koalicijom.

- Razgovarali smo i o rebalansu proračuna, rasprava je sutra. Usuglasili smo stavove i očekujemo nakon rasprave da se na idućem glasovanju u saboru usvoji rebalans proračuna - rekao je Plenković.

Kazao je i kako su razgovarali o 'proljetnim prognozama EK'.
 
- Vidjeli ste da su oni nešto snizili prognoze rasta, imaju nešto optimističniju procjenu inflacije u Hrvatskoj nego što smo stavili mi - rekao je.

Dodao je kako je važno što idemo 'prema završnim odlukama na razini europodručja' vezano za članstva u Eurozoni. Rekao je i kako očekuju i završne rasprave i odluke kada je riječ o Schengenskom prostoru. 

Uslijedila su pitanja novinara. Prvo je bilo pitanje o pozivu državnoj odvjetnici nakon Milanovićevih izjava o Banožiću i DORH-u. Milanović je danas kazao kako je to protuustavno i za opoziv.

- Mi smo bili u proteklih mjesec dana svjedoci huškanja ovog moskovskog čovjeka na Pantovčaku protiv zastupnika Zekanovića kojeg je optuživao da je počinio kazneno djelo, da ga treba uhapsiti... radio je jedan nevjerojatan pritisak na pravosudne sustave - rekao je Plenković i dodao da je sada krenuo huškati i optuživati ministra Banožića te da i njega treba uhapsiti.

- To je jedan nedopušten pritisak na tijela državnog progona, na državno odvjetništvo, koje je, koliko je meni poznato, u proteklih mjesec dana nisu reagirali - rekao je dodajući da je zato nazvao državnu odvjetnicu.

Plenković je kazao kako kao predsjednik Vlade vodi računa o tome da poštuje u potpunosti neovisnost institucija te da se ne bavi protuzakonitim saznanjima o tajnim izvidima.

- Ne dolazi u obzir da netko poput njega, koji radi nedopušteni pritisak na DORH, huška i provodi hajku i to u koordinaciju s nekim zviždačima pod navodnicima, koji dobiju posao kod političke oporbe, na ministra obrane ili zastupnika u saboru, a da ovdje nema reakcije  - rekao je Plenković.

- Ne može se na nekoga šutjeti, a na nekoga reagirati priopćenjem i to na puno blažu stvar - rekao je.

Na pitanje misli li da je DORH pristran rekao je da ne misli.

- Ovdje mjesec dana moskovski čovjek na Pantovčaku, proruski angažirani čovjek kojem je hrvatski narod dao povjerenje, huška na saborskog zastupnika i ministra obrane. To je nedopustivo. Poanta mog poziva je da vidimo o čemu se radi. Zašto se dopušta da netko radi pritisak na DORH, a da to isto tijelo ne reagira. A pritom, kada je bio jedan slučaj kada sam ja nešto puno blaže kazao, se reagiralo dan ranije - rekao je Plenković.

Rekao je kako je šefica DORH-a 'primila tu informaciju na znanje'.

- A pitajte nju što je rekla. To je ono što je najbitnije. Moja poanta je bila da netko ne može mjesec dana huškati DORH i policiju na zastupnika i ministra u Vladi, a da se tijelo na to ne očituje - objasnio je premijer. Kazao je kako ne mogu postajati 'dvostruki kriteriji'.

Milanovića je optužio da stalno laže.

- Da je moj otac udbaš, da sam ja udbaš - kazao je pozivajući Milanovića da to dokaže. Rekao je i kako je lagao da je on rekao da su generali udbaši. Rekao je i kako je laž da je on 'gadio Tuđmana'.

- Još jedna laž. Hajde da nađe nekoga tko će potvrditi da sam ja to rekao. Čovjek kontinuirano laže. Ima cijelu agendu laži koje stalno ponavlja - rekao je Plenković.

- U kojoj državi ste čuli da predsjednik tjera DORH, nađite mi primjer. Ja sam odgovoran, i ono što kažem njoj, kažem i to javnosti. - Em krši javni poredak, sada još i direktno poziva na neposluh i ukidanje Ustavnog suda. To je dobio neki radni nalog iz Moskve? Već kada želi zaustaviti ulazak Finske i Švedske u NATO, onda odmah neka i sruši Ustavni sud u Hrvatskoj - kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na napad na Markovom trgu. 

- Tko je njega nagovorio da dođe nahuškan i krene pucati na Markovom trgu. Mislite da smo sve rasvjetlili? Nismo. Imamo jako puno sigurnosnih sličnih situacija koje se trenutno zbivaju u zemlji i vrlo ih ozbiljno doživljavamo. Ovdje imate policajca koji ima trajne posljedice, a ono što Milanović radi je pritisak - kazao je pa komentirao i priopćenje Hrvoj Šipek. 

- Ja ne radim nikakav pritisak na DORH, nego govorim da su oni reagirali 4. lipnja na jednu moju izjavu, a ovaj mjesec dana huška ma ministre i oni nisu na ništa reagirali. Čak nije nitko ni nazvao da pita je li to normalno. Da je to netko napravio iz HDZ-a, slale bi se peticije. Nema dvostrukih kriterija - dodao je. 

Referendum za ukidanje Ustavnog suda je nazvao još jednom moskovskom inicijativom Milanovića. Govoreći o inflaciji u Hrvatskoj, Plenković je kazao Vlada redovito izvješćuje o svemu što rade. 

- Podaci za travanj sigurno nisu dobri, visoka je inflacija. Mi ćemo posegnuti za svim alatima koji su nam na raspolaganju, pokazali smo se kao izrazito intervencionistička vlada. Zamrzavanje cijena je zadnja opcija, ali ćemo vidjeti - kazao je Plenković.

- Unatoč krizi, ona postoji jer je Rusija napala Ukrajinu, mi smo bili praktički na izlazu iz COVID krize. Održat će se sastanak na temu energetike gdje ćemo tražiti zajednička rješenja za izlazak iz ove krize, ali osim nas postoje drugi akteri. Sve je na stolu u varijanti ovakve krize - dodao je. 

Komentirao je i inicijativu zeleno-lijeve koalicije oko izmjene Ustava gdje bi žene imale pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece. 

- Imali smo detaljnu raspravu u vezi ove teme koja se odnosila na gospođu Čavajdu s kojom suosjećamo. Nitko ne može razumijeti u kakvoj se situaciji ona nalazi. Ono što smo vidjeli je da se taj slučaj u širem globalnom kontekstu toliko munjevito instrumentirao da je to nevjerojatno. Ovaj slučaj je poseban, nema nikakve veze sa zakonom. U vladajućoj koaliciji nema onoga tko je za apsolutnu zabranu pobačaja. Ustvari se time neće ništa promijeniti - kazao je pa ponovio kako je teško postići koncenzus. 

- Postojeći zakon se provodi. Danas je ministar Beroš objašnjavao sve što se tiče ustanova kako bi se otklonile paušalne ocjene - dodao je. 

- Kako to da nitko u 27 godina nije promijenio taj zakon? Valjda su čekali mene da ratificiram Istanbulsku konvenciju? Čvrsto sam vjerovao da radim dobro. Nama prigovarati ta priča pada u vodu. Sjetite se je li 2018. godine lijeva vlada išla ratificirati Konvenciju. Mi nismo kalkulirali pa smo opet dobili izbore - smatra Plenković. 

Komentara 56

IV
Ivanbarak
16:01 17.05.2022.

Znači Zeko je ipak žetončina to je sada čak i javno nakon ovog istupa

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
16:07 17.05.2022.

Nedopustivo je da ti imaš teroriste i neprijateljske agente u Vladi.

EB
Em-Be.123
16:46 17.05.2022.

Ajdce, Plenkopviću, pretjeruješ! Jel te barem malo sram? Kako se ti odnosiš prema predsjdniku Republike, to je sramota i očaj tvojih lopuža i ser.nja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije