Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirando Mrsić:

'Ovo je nacionalizacija naših ušteđevina, a Plenković nam uvlači ruku u džep i krade mirovine'

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.06.2018.
u 13:20

Pavić i premijer ukrali su mirovine građana i postali grobari mirovinskog sustava, jednim potezom uništena je budućnost hrvatskih građana, kaže Mrsić

Vladina mirovinska reforma je nacionalizacija naših ušteđevina, a premijer Andrej Plenković nam uvlači ruku u džep i krade naše mirovine, poručio je danas u Saboru nezavisni zastupnik Mirando Mrsić. Smatra da ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dodatno destabilizira mirovinski sustav umjesto da ga napravi dugoročno održivim, kao i da će ministar Pavić i premijer Andrej Plenković potaknuti iseljavanje umjesto da ga zaustave.

– Pavić i premijer ukrali su mirovine građana i postali grobari mirovinskog sustava, jednim potezom uništena je budućnost hrvatskih građana. Nakon 16 godina reforme osiguranici drugog stupa dobivat će mirovine kao da reforme nije bilo, a novac će država pretočiti u proračun i to ne samo za isplatu 27 posto nego za financiranje neučinkovite države. Mirovine će ovom reformom biti najmanje 16 posto manje nego sada – kazao je Mrsić. Vlada procjenjuje, dodaje, da će se do 2040. godine skoro svi odlučiti za povrat iz drugog u prvi stup što je oko 90 milijardi kuna koji će se sliti u proračun.

– No vidi vraga, Vlada će vam sa svog računa isplaćivati vaših 27 posto, a ostatak će proslijediti u proračun za financiranje novih braniteljskih mirovina jer imamo 10 tisuća zahtjeva. Umjesto međugeneracijske solidarnosti imamo međugeneracijski sukob – naglašava Mrsić. Pita se hoće li se taj silan novac koji se slije biti vraćen svima koji su rođeni prije 1962. godine i kakvog smisla imaju uopće mirovinski fondovi i davanje naknada koje ubiru društva koja njima upravljaju kad ćemo to ionako za 10-20 godina vratiti u proračun.

– Imovina građana pretače se u proračun da bi se financirala neučinkovita država. Priča ministra da građani imaju izbor su smiješne. Ministar bi trebao izaći iz ove Vlade jer je u nju slučajno zalutao. U ovom prijedlogu reforme imamo diskriminaciju i ucjenu države koja vas sili da iziđete iz 2. stupa. Ovakav prijedlog ako se usvoji neće se moći puno popraviti, a umirovljenici će biti siromasi. Ministar Pavić je grobar mirovinskog sustava i s Plenkovićem ispunjava slijepe želje birokrata iz Europske komisije, no zaboravljaju izjednačavanje radničkih i braniteljskih mirovina što je Komisija također predložila – smatra Mrsić.

Ako prođe ovaj prijedlog Vladin prijedlog, dodaje, dovest će i do diskriminacije žena koje će u mirovinu odlaziti ranije po ubrzanom usklađivanju za razliku od muškaraca što je, tvrdi, nepravda prema onim ženama koje skrbe o svojoj djeci i starijima.

– Ako se usvoji da će se u mirovinu odlaziti sa 67 godina 2031. godine, država će vam ukrasti 220 do 230 kuna mjesečno – zaključuje Mrsić.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja kritizira podatak da radne skupine i socijalni partneri nisu sudjelovali u izradi prijedloga ove reforme koja je zasad samo prezentirana na jednom brifingu.

– Neka nam Pavić kaže što nudi i između čega: između minimalne i najniže mirovine kad govori o drugom stupu. Argument da su sadašnji umirovljenici ostvarili prosječnih 30 godina radnog staža. Duljina staža umirovljenika koji su samo u Hrvatskoj ostvarili mirovinu je između 35 i 36 godina – rekao je Hrelja te prozvao ministra da brka kruške i jabuke.

– Ovo je niža razina prava u odnosu na ono što sada imaju. Nema ni jadan razlog za ovakvu penalizaciju i prozivanje ljudi da imaju malo staža. Jesu li se umirovljenici sami umirovili kao razvojačeni branitelji s malo staža? Ovo je duboko nepravična penalizacija i najdeblji kraj će povući žene u svijetu rada – rekao je Hrelja.

Ipak, pozdravlja prijedlog prema kojemu umirovljenici, bez obzira jesu li u invalidskoj, prijevremenoj ili starosnoj mirovini, mogu raditi do 4 sata, pa apelira na ministarstvo da uključi u istu kategoriju i obrtnike jer danas obrtnik mora ugasiti obrt da bi otišao u mirovinu što je nepovoljno za hrvatsko obrtništvo.

Komentara 18

MI
Mimizo
14:33 28.06.2018.

ovaj lopov nekom ima šta za reći jel njegova žena vratila onih 10 mil kuna od hzzo a što je zalapala svi se sjećamo te afere a miralem bi da mi zaboravimo

Avatar Grunf
Grunf
14:03 28.06.2018.

a što se ti javljaš robovlasniku?

OB
Oblivion
13:44 28.06.2018.

Jedini stup o kojem se oni trebaju brinuti je onaj sa kojega će visjeti! Prokleta banda lopovska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije