Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uputio u proceduru

Prijedlog Miranda Mrsića: Roditelji ranije u mirovinu

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.06.2018.
u 07:15

Predlaže i povoljniji način određivanja prosječnog boda za vrijeme korištenja prava na rodiljski dopust, roditeljski dopust...

Nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić uputio je jučer u saborsku proceduru Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju kojima je cilj, objašnjava, da se poveća transparentnost mirovinskog osiguranja i ojačaju njegova dva bitna načela – načelo solidarnosti i načelo uzajamnosti.

Polovica radnog vremena

Mrsić tako predlaže uvođenje osobne evidencije o obveznim doprinosima osiguranika osiguranih u mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti te sniženje dobne granice za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu osiguraniku koji je obavljao roditeljske dužnosti u prvoj godini života djeteta. I to za jedno dijete za 6 mjeseci, za dvoje djece za 18 mjeseci i za troje i više djece za 36 mjeseci.

Predlaže i povoljniji način određivanja prosječnog boda za vrijeme korištenje prava na rodiljski dopust, roditeljski dopust, prava na rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, dopusta radi njege djeteta s težim smetanjama u razvoju, prava na rad s polovicom punoga radnog vremena radi njege djeteta s težim smetanjama u razvoju, ali i stanke za dojenje te posvojiteljskog dopusta.

Dobro punjenje proračuna

Korisnicima mirovine omogućio bi da uz osobnu, starosnu, prijevremenu starosnu i invalidsku mirovinu ostvare dodatak u visini od 50% iznosa obiteljske mirovine koja bi im pripadala nakon smrti bračnog ili izvanbračnog partnera, a traži i da se korisnicima invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad ostvarene do stupanja na snagu ZOMO-a, kao i korisnicima invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti briše uvjet da moraju nastaviti raditi na drugom poslu prema preostaloj, odnosno smanjenoj radnoj sposobnosti ili naknadno stupiti u osiguranje i po toj osnovi navršiti najmanje jednu godinu staža osiguranja da bi mogli ostvariti pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, odnosno prijevremenu starosnu mirovinu.

Uveo bi i posve novi institut nasljeđivanja dijela obveznih doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti, ako nakon smrti osiguranika nema osoba koje mogu ostvariti obiteljsku mirovinu.

Naravno, sve te mjere i koštaju.

– Za to je potrebno u proračunu za 2019. oko milijardu kuna. S obzirom na dobro punjenje proračuna, nema dvojbe da se taj novac može osigurati – kaže Mrsić.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Mirando Mrsić
1/10
Ključne riječi

Komentara 12

SN
Samo naprijed
14:10 16.06.2018.

Ovi SDP-ovci nude kapom i šakom i bez pokrića kada su u oporbi. A kada su na vlasti...

AM
ante_maja
10:55 16.06.2018.

sad to predlazes,sta nisi to realizirao kad si bio ministar?? lji..vce jedan

MU
mulag
10:19 16.06.2018.

pa normalno , a samci nek rintaju, pametan potez za demografiju, ale luja, pa tu budi derpe bez obitelji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije