Naslovnica Vijesti Svijet

Osuđeni bivši pripadnici HVO-a zbog zlostavljanja Bošnjaka u zatvoru u Ljubuškom

U ovome predmetu je optužen i bivši stražar Nedeljko Matić, ali je postupak protiv njega odvojen jer je u bijegu i za njim je raspisana tjeralica
29. kolovoza 2018. u 14:50 22 komentara 1527 prikaza
Foto: Victoria Jones/Press Association/PIXSELL

Državni Sud Bosne i Hercegovine sud proglasio je u srijedu krivima i osudio na zatvorske kazne pet bivših zapovjednika i stražara u nekadašnjem Vojno-istražnom zatvoru pod nadzorom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Ljubuškom dok je dvojicu oslobodio krivnje za ratne zločine počinjene nad zarobljenim Bošnjacima.

Jozo Pavković Danas je četvrt stoljeća od Herceg Bosne. Što je ostalo?

Bivši zapovjednici zatvora Ivan Kraljević i Mate Jelčić nepravomoćno su osuđeni na dvije, odnosno godinu i pol dana zatvora, dok je treći zapovjednik Slavko Skender presudom sudskog vijeća oslobođen optužbi.

Stražar Stojan Odak osuđen je na sedam godina zatvora, dok su njegove kolege Vice Bebek i Vinko Radišić dobili po godinu dana zatvora, a nekadašnji stražar Dragan Miloš oslobođen je optužbi.

Željko Komšić Ukinuo bi konstitutivnost 'Komšić je kao Milošević, a i ishod bi mogao biti jednak'

Prema navodima prvostupanjske presude, optuženi su zatočene Bošnjake u Vojno-istražnom zatvoru u Ljubuškom držali u nehumanim uvjetima, dopuštali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove. Sutkinja Jasmina Kosović ocijenila je kako su u pritvor dovođene, prisilno zatvarane i zlostavljane osobe samo zato što su druge vjeroispovijesti.

U ovome predmetu je optužen i bivši stražar Nedeljko Matić, ali je postupak protiv njega odvojen jer je u bijegu i za njim je raspisana tjeralica.

hrvatska zastava NEPOZNATI POČINITELJI Zapaljena hrvatska zastava postavljena kod spomenika HVO-a u Žepču

Tužiteljstvo i obrana imaju mogućnost uložiti prigovor na prvostupanjsku presudu.

>> Pogledajte i video: Vojna vježba hrvatskih MiG-ova i Eurofightera britanskog RAF-a

[video: 26019 / Vježba HRZ-a i RAF-a]
Celebrity
ZVIJEZDE
Najpoznatiji slučajevi osiguranja celebrityja – od dlaka na prsima do cijelog tijela

A1 izdvaja za Vas

 • Rizlman:

  "držali u nehumanim uvjetima, dopuštali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove". Očito, trebali su ih držati u hotelu Hilton, davati im jastoge, škampe i janjetinu pet puta dnevno, i puštati ih da se ... prikaži još!e izležavaju. Zašto taj sud ne kaže da im je cijelo vrijeme išao radni staž, da su dobijali plaće, dnevnice, i sva prava koja su imali Hrvati pripadnici HVO-a koji su ostali na prvoj crti? Zašto se ne kaže da su bili privremeno detenirani, jer je većina Muslimana u HVO-u izvršila izdaju 30. lipnja tijekom muslimanskog napada na Mostar i osvajanja vojarne sjeverni logor, i da su na haškom sudu i svjedok-ekspert tužiteljstva Andrew Pringle i svjedok ekspert-obrane Milan Gorjanc zaključili isto, a to je da je zapovjed generala Petkovića od 30, lipnja 1993. bila nužna, razumna i opravdana a ne diskriminatorna mjera? I što je s muslimanskim logorima za Hrvate, kao što je na primjer logor na stadionu u Bugojnu gdje je ubijeno 130 Hrvata, s logorom u muzeju u Jablanici u kojem su bila zatočena malodobna hrvatska djeca u najnehumanijim uvjetima? Što je s ostalih 329 muslimanskih logora za Hrvate? Gdje su optužnice, gdje su procesi, gdje su presude?

 • Avatar grom76
  grom76:

  Haha koji zakon.Hrvati za logor dobiju više nego muslimani za ubojstvo Hrvata.Muslimani za logore neće biti ni optuženi.

 • whitesox69:

  "Kadija te tuži kadija te sudi"!U Jablanici Hrvati ubijani pa su glavni akteri dobili 5godina za ubistva a ovi maltretirali pa dobili 7 godina!