Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukinuo bi konstitutivnost

'Komšić je kao Milošević, a i ishod bi mogao biti jednak'

Željko Komšić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
23.08.2018.
u 06:00

Zahtjev za poništenje temeljnog ustavnog načela na kojemu počiva poslijeratna BiH sulud je, kaže analitičar Mile Lasić

Bivši član predsjedništva Bosne i Hercegovine, a kritičari ga optužuju da je to postao manipulirajući izbornim sustavom, prije nekoliko je dana ponovo uzbunio hrvatsku javnost u susjednoj zemlji.

Ultimativni cilj

– Želimo li biti moderno europsko društvo, moramo odbaciti princip etničkog predstavljanja te, shodno integracijama u europski pravno-politički okvir, raditi na izgradnji građanske države i građanskog pravnog poretka – rekao je Komšić te zaključio da “ultimativni cilj građanske ljevice mora biti europska građanska država i vladavina demokratske većine”.

Nije trebalo dugo čekati odgovor hrvatske javnosti.

“Znamo mi da je tvoja politika svesti hrvatski narod na nacionalnu manjinu, a onda mu oduzeti sva prava kako biste ga ti i tebi slični obespravljenoga raselili diljem svijeta”, osudio je tog bosanskog političara izborni savez Hrvatsko zajedništvo koji predvodi Hrvatska demokratska zajednica 1990. Politički analitičar Mile Lasić, koji je akademsku karijeru izgradio na proučavanju europskih integracija, također na Komšićeve razloge gleda drukčije.

– Zahtjev za poništenje temeljnog ustavnog načela na kojemu počiva poslijeratna i postdaytonska BiH, to jest ukidanje načela konstitutivnosti triju naroda u BiH, jednako je sulud kao i onaj Miloševićev, a mogao bi proizvesti i sličan učinak, disoluciju BiH – oštar je Lasić.

Sebe vidi kao ljevičara

Iako Željko Komšić sebe percipira kao političara ljevice, a to isto rade i njegovi najmilitantniji bivši suradnici iz Građanskog saveza, među dijelom unitarističkih stranaka sve se češće spominje rat.

– Mi u GS-u želimo jasno poručiti svim građanima BiH koji danas razmišljaju o tome da svoj glas daju Čoviću i HDZ-u, da prije toga razmisle jesu li spremni svoju djecu slati u rat za ostvarenje Čovićeve privatne rasne države – kažu u GS-u.

Pogledajte kako policija u BiH hvata migrante, traže 2500 ilegalaca

Željko Komšić
1/7

Komentara 27

TR
trabant7
07:10 23.08.2018.

Lik je smeće.

PR
protin
07:59 23.08.2018.

Cak se u ZG zna ko su komšići

MA
Marko1337
08:45 23.08.2018.

Komšić je trulo jaje kojemu je uvlačenje izetbegoviću u šupak jedina opcija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije