Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Munjeviti obrat

Oporba se pobunila pa je odmah sazvana nova sjednica Odbora za medije

Zagreb: 18. sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
12.10.2021.
u 15:33

Upravo nam je stigao poziv. Sutra u 8.30 sazvana je nova sjednica Odbora za medije čime su vladajući priznali da su danas održali sjednicu bez kvoruma i donijeli protustatutarnu odluku - reče Raspudić.

Današnja sjednica Saborskog Odbora za medije dobiva munjevite nastavke.

Naime, cijela je oporba, odmah po demonstrativnom napuštanju sjednice uputila dopis predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i čelnici Odbora Nataliji Martinčević sa zahtjevom za sazivanjem nove sjednice na kojoj bi se o kandidatu za glavnog ravnatelja HRT-a odlučivalo poštujući saborski Poslovnik. Jer Oporba smatra da je današnjim načinom vođenja sjednice i odlukom koja je donesena povrijeđen članak 50. stavak 1. Poslovnika Sabora prema kojem radna tijela Sabora odluke donose većinom glasova ako je na sjednici prisutna većina članova.

- A kako je na sjednici Odbora za medije bilo prisutno samo pet od 13 članova, Odbor nije mogao donositi odluke jer je došlo do povrede Poslovnika Sabora - stoji u dopisu oporbe na čijem se kraju traži sazivanje nove sjednice.

12.10.2021., Zagreb - Nakon sto je prosli tjedan obavio razgovore s kandidatima, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na 18. sjednici raspavlja o prijedlogu odluke o imvenovanju glavnog ravnatelja HRT-a. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Posebno zabrinjava što u situaciji gdje je prošli glavni ravnatelj HRT-a završio u zatvoru zbog optužbi za korupciju i kada se smatralo da proces izbora njegova nasljednika i novog glavnog ravnatelja HRT-a mora biti kristalno čist, sad imamo protuzakonit, netransparentan i protustatutaran proces tog izbora od početka do kraja. Prvo, ozbiljni pravni stručnjaci ustvrdili su da je tekst samog natječaja protuzakonit jer ne sadržava odredbu iz Zakona o braniteljima iz 2018. Drugo, Šveb je kao kandidat predao nevaljalu dokumentaciju. On kod javnog bilježnika nije dao izjavu da već kao kandidat nije u sukobu interesa, što izričito propisuje tekst natječaja, već je dao drugačiju izjavu, da će se, ako postane glavni ravnatelj HRT-a, tek tada odreći udjela u spornim firmama i tek onda neće biti u sukobu interesa. I na kraju, kao epilog svega, dočekali smo ovu današnju protustatutarnu sjednicu Odbora. Ukratko, svinjarija od početka do kraja - kazao nam je član Odbora za medije Nino Raspudić (Most) ustvrdivši da iza ovog dopisa i stava stoji cijela oporba. A onda se koju minuti po završetku razgovora moglo čuti da je došlo do novog obrata. O čemu se radi pojasnio nam je Raspudić u novom razgovoru.

- Upravo nam je stigao poziv. Sutra u 8.30 sazvana je nova sjednica Odbora za medije čime su vladajući priznali da su danas održali sjednicu bez kvoruma i donijeli protustatutarnu odluku - reče Raspudić.  

Komentara 14

WI
wisnja7
18:09 12.10.2021.

Sta to sve vrijedi kad ravnatelj mora biti vojnik HDZ-a,

Avatar jambo
jambo
16:45 12.10.2021.

HDZ nema dovoljno jaku koaliciju za mjenjanje urednika, jedini izlaz su neutralni sto je najbolje za naciju.

DU
Deleted user
15:44 12.10.2021.

Nemojte tako, oni sigurno nisu znali da 5 od 13 članova ne može donositi valjane odluke! Ajme i dijete do četvrtog razreda zna što je to natpolovična većina, odnosno donošenje odluka većinom glasova. No, eto netko im je kazao kako se donose odluke, te su poslali novi datum za sjednicu. Kakvi su to odbori i članovi koji ne znaju ni ono osnovno, a biraju ljude na istaknuta mjesta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije