Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Pentagon: 'Rusi napreduju u regiji Donbas'. Gradonačelnik Ivano-Frankivska zavapio: 'Napustite grad'

Foto: Reuters/PIXSELL
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.05.2022.
u 21:34

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je u srijedu da se problem globalne sigurnosti hrane ne može riješiti bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i gnojiva za svjetsko tržište.

Danas je 71. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako su 344 osobe evakuirane iz Mariupolja i okolnih područja. Pozvao je i na prekid vatre. Zapovjednik Azova rekao je kako su se unutar čeličane Azovstal vodile 'teške i krvave bitke' nakon prodora ruskih snaga. Rusija je najavila otvaranje koridora za civile iz Azovstala i provodit će se od 5. do 7. svibnja. Intenziviraju se napadi na ukrajinske opskrbne linije.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Ključni događaji: 

  • Žestoke i krvave borbe vodile su se u Azovstalu
  • Još 344 osobe evakuirane su iz Mariupolja
  • Rusija je najavila trodnevni prekid vatre kako bi se evakuirali civili iz Azovstala
  • Rusija je simulirala nuklearne napade u Kalinjingradu

Tijek događaja:

23:58 - UN je dokumentirao čak 180 slučajeva pritvaranja ili nestanka civila, novinara i lokalnih političara u dijelovima Ukrajine koji su pod ruskom kontrolom.

Michelle Bachelet, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, rekla je da je njezin ured također pronašao osam sličnih slučajeva na teritoriju pod kontrolom Ukrajine. Riječ je o mogućim prisilnim nestancima proruskih pojedinaca.

"U područjima oko Kijeva od kraja veljače u razdoblju od oko pet tjedana, ruskim snagama su meta bili muški civili koje su smatrali sumnjivima", rekla je Bachelet.

23:23 -  Ukrajinske vlasti planiraju su u petak novu rundu evakuacija iz  grada Mariupola, izjavila je potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereshchuk.

Do sada je iz čeličane evakuirano 344 osobe.

21:31 - Ruske snage postigle su mali napredak pogotovo u sjevernom dijelu Donbasa, izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby na današnjoj konferenciji za medije.

Dodao je taj "taj mali napredak" nije napredak kakav su prema američkim procjenama ruske snage "očekivale napraviti u ovom trenutku" u toj regiji.

"U regiji Donbas još uvijek bi procijenili da Ukrajinci imaju snažan otpor i da Rusi nisu napravili napredaka za kakav vjerujemo da su očekivali da će ga napraviti u ovom trenutku. To ne znači da nisu napravili nikakav napredak", kazao je Kirby.

20:48 - Gradonačelnik Ivano-Frankivska Ruslan Martsinkiv pozvao je stanovnike da napuste grad zbog straha od ruskih raketnih napada.

- Stanovnici grada Ivano-Frankivska u zapadnoj Ukrajini pozvani su da izbjegavaju javna okupljanja ovog vikenda ili da napuste grad ako mogu, rekao je gradonačelnik.

Svi službeni događaji u Ivano-Frankivsku u subotu, nedjelju i ponedjeljak otkazani su zbog straha od ruskih raketnih udara, rekao je Martsinkiv u videu objavljenom na internetu, prenosi Reuters. Njegova objava uslijedila je nakon upozorenja ukrajinskih dužnosnika da bi Rusija mogla pojačati svoju ofenzivu na Ukrajinu prije 9. svibnja, kada Moskva slavi Dan pobjede, odnosno pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

20:42 -  Izbio je veliki požar u skladištu nafte u gradu Makiivka, u ukrajinskoj regiji Donjeck.

Lokalne separatističke vlasti tvrde da je skladište pogođeno ukrajinskim projektilima. Više od 90 vatrogasaca je uključeno u pokušaje gašenja požara.

20:12 - Ukrajinska pukovnija Azov objavila je na društvenim mrežama snimku ruskog napada na čeličanu u Mariupolju u kojoj se nalaze civili i pripadnici ukrajinske vojske.

18:43 - Ruski predsjednik Vladimir Putin ispričao se za komentare koje je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao ranije ovog tjedna o Hitleru i Židovima, priopćio je u četvrtak Ured izraelskog premijera Naftalija Bennetta. Podsjećamo, Lavrov je kazao da je Adolf Hitler imao židovske krvi što je izazvalo bijesnu reakciju Izraela.

"Premijer je prihvatio ispriku predsjednika Putina za primjedbe Lavrova i zahvalio mu se na pojašnjenju predsjednikovog stava prema židovskom narodu i sjećanju na Holokaust", stoji u službenom priopćenju Bennettova ureda.

U razgovoru s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom Putin je rekao da je Rusija još uvijek spremna osigurati siguran prolaz civilima iz čeličane.

Foto: Reuters/PIXSELL

18:31 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi Ukrajina trebala narediti svojim borcima koji se nalaze u opkoljenoj čeličani Azovstal Mariupolj da polože oružje i predaju se, priopćio je Kremlj.

Nakon što je počela evakuacija civila iz čeličane u subotu na nedjelju, tamo se sada nalazi manji broj civila i ukrajinski vojnici. Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, Mariupolj je sravnjen sa zemljom. Međutim, još uvijek nije službeno pao pod rusku kontrolu jer manji broj branitelja se sakriva u čeličani i odupire ruskim snagama.

17:58 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kazao je u četvrtak da bi se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao javno ispričati svim Židovima diljem svijeta zbog njegovih komentara oko nacizma i Adolfa Hitlera.

- Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid i ja smo zgroženi antisemitskom retorikom ruskom ministra. Naglašavam da antisemitizam među ruskom elitom ima dugu povijest. Jedini način da se izvuče Lavrov jest da se javno ispriča svim Židovima. Antisemitizam ne smije biti toleriran - napisao je Kuleba.

17:28 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će NATO pojačati svoje prisutnost oko granica Švedske i na Baltičkom moru u trenutku dok ta skandinavska zemlja pokrene postupak pridruživanja Sjevernoatlantskom savezu.

"Postoji snažna obaveza za NATO da jamči sigurnost Švedske dok se obrađuje potencijalna prijava za pridruživanje savezu", rekao je Stoltenberg za švedski javni servis SVT.

16:50 - Europska agencija za sigurnost u zračnom prometu upozorila je na povećane rizike da "nevini" civilni zrakoplovi budu slučajno gađani projektilima zbog rata u Ukrajini. Sukob je također doveo do povećanog rizika od cyber napada, navodi regulator u dokumentu objavljenom na internetu, prenosi Reuters.

16:23 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza i predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera da se sastanu s njim u Kijevu, citira novinska agencija AFP ured njemačkog predsjednika.

 

15:49 - Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi za Ukrajinu je prema prvim procjenama prikupljeno 6,5 milijardi dolara. Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je kako Hrvatska pomaže toj zemlji jer “zna što znači biti žrtva agresije”. 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki, sudomaćin konferencije u Varšavi uz švedsku premijerku Magdalenu Andersson, objavio je da je na tom skupu prema prvim procjenama prikupljeno 6,5 milijardi dolara

Hrvatska je “primjereno svojoj ekonomskoj snazi”, donirala 5 milijuna eura, četiri milijuna u novčanoj vrijednosti, te milijun eura vrijedne donacije vode i lijekova hrvatskih tvrtki.

„Mi ćemo nastaviti našu solidarnost i podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu", kazao je Plenković.

1/8

"Radimo to iz načela jer znamo što znači biti žrtva agresije, a isto tako i iz srca, jer smatramo da u ovakvom trenutku trebamo pomoći našim ukrajinskim prijateljima koji se nalaze u nevjerojatnoj situaciji gdje je Rusija prekršila sva načela međunarodnog prava i poretka, svih vrijednosti iza kojih stojimo”, rekao je Plenković.

„Mi smo Ukrajinu podržali i politički, diplomatski, humanitarno, tehnički i u drugim oblicima, a to ćemo činiti i dalje”, poručio je premijer, pa dodao da je siguran da će ovakvih konferencija biti još.  

Plenković se na marginama konferencije susreo s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, slovenskim premijerom Janezom Janšom,  predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. 

Europskim čelnicima premijer je ponovio stav da nije dobro da su izbori u susjednoj Bosni i Hercegovini raspisani bez izmjena izbornog zakona. 

„Mislim da je i našim sugovornicima jasno da ova odluka nije korisna za funkcionalnost BiH i mi ćemo nastaviti razgovore na tu temu”, kazao je. 

15:16 - Malo je vjerojatno da će Ukrajina pokrenuti protuofenzivu protiv Rusije prije sredine lipnja, kada se nada da će dobiti više oružja od svojih saveznika, rekao je savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

Oleksiy Arestovič je rekao kako ne očekuje da će ruska ofenziva na Ukrajinu donijeti bilo kakve "značajne rezultate" do ruskog "Dana pobjede" 9. svibnja.  Rekao je da su u tijeku borbe u čeličani Azovstal.

14:55 - Zamjenik ukrajinskog zapovjednika koji se bori u čeličani Azovstal optužio je ruske trupe da onemogućuju napore za evakuaciju civila. U videu objavljenom na Telegramu, kapetan Svjatoslav Palamar je rekao: "Treći je dan otkako je neprijatelj ušao u tvornicu Azovstal, gdje se nastavljaju teške, krvave borbe".

“I opet su Rusi prekršili svoja obećanja o prekidu vatre i nisu dopustili evakuaciju civila koji se i dalje skrivaju od granatiranja u podrumima tvornice. Naš neprijatelj ne poštuje etičke norme, konvencije ili zakone", kazao je borac Azova.

Palamar je također zatražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da "zbrine ranjene vojnike koji umiru u strašnim mukama jer nema odgovarajuće medicinske skrbi" i pozvao međunarodnu zajednicu na daljnju pomoć u evakuaciji civila.

14:11 - Europska komisija je u četvrtak na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi najavila paket pomoći vrijedan 200 milijuna eura za ukrajinske izbjeglice i prognanike.

“Danas smo se okupili s jasnim ciljem: podržati hrabri ukrajinski narod, koji se bori protiv agresora i za svoju slobodu”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Ona je u ime Komisije obećala 200 milijuna eura pomoći.

Prošli je mjesec na donatorskoj konferenciji za Ukrajince unutar i izvan zemlje obećana pomoć dosegnula iznos od 9,1 milijardu eura. “Znamo da će trebati još i mi ćemo nastaviti pomagati Ukrajini”, dodala je predsjednica Komisije.

Oko osam milijuna ljudi, od kojih su dvije trećine djeca, prognano je unutar Ukrajine od početka ruske agresije, a više od 5,3 milijuna Ukrajinaca našlo je utočište u EU-u i susjednim zemljama.

Na donatorskoj konferenciji u Varšavi sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković. Hrvatska je vlada u srijedu donijela odluku o pomoći od četiri milijuna eura te donacije vode i lijekova hrvatskih tvrtki vrijedne milijun eura.

Hrvatska zna što znači biti napadnut i nastaviti će pomagati Ukrajini "iz srca i iz principa”, rekao je premijer Andrej Plenković novinarima pri dolasku na konferenciju u organizaciji poljske i švedske vlade.

14:05 - Neće biti parade povodom Dana pobjede na teritorijima Donjecka i Luganska pod ruskom kontrolom, rekao je zamjenik načelnika kabineta predsjednika Vladimira Putina, Sergej Kirijenko, a citira ga ruska državna novinska agencija Ria.

"Da, nemoguće je održati paradu pobjede u Donjecku ili Lugansku 9. svibnja, ali to vrijeme će doći i doći će uskoro", dodao je.

Bilo bi to prvi put da se parada 9. svibnja ne održava u Lugansku i Donjecku od 2014. godine, kada je ta područja zauzela Rusija, piše ukrajinski list Pravda.

Ukrajinski dužnosnici rekli su jučer da se ruske snage spremaju za vojnu paradu u gradu Mariupolju. U izjavi za Telegram, ukrajinska obavještajna služba je rekla da je Kirienko stigao u Mariupolj kako bi se pripremio za paradu.

Mariupolj će postati "centar proslave", objavila je ukrajinska obavještajna služba.

14:00 - Društvenim mrežama širi se snimka uništenja modernog ruskog tenka T-90M. Fotografiju uništenog tenka objavio je novinar The Kyiv Independenta Ilija Ponomarenko. Sve se odigralo negdje u istočnoj Ukrajini. Više o tome čitajte OVDJE.

13:35 - Ruski zastupnik koji sudjeluje u pregovorima s Ukrajinom rekao je da su pregovori teški i optužio predstavnike Kijeva da ne poštuju postojeće dogovore, prenio je u četvrtak TASS. "Ja sam jedan od četvorice pregovarača s ruske strane, međutim, pregovori su teški. Ukrajinski sugovornici pristanu na dogovor i onda se povuku", rekao je Leonid Slutski.

Kremlj je u četvrtak rekao da jako dobro zna da SAD, Britanija i druge članice NATO-a stalno daju obavještajne podatke ukrajinskoj vojsci te poručio da to neće spriječiti Rusiju da ostvari svoje ciljeve. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov reagirao je na izvješće New York Timesa da je SAD dao obavještajne podatke koji su pomogli ukrajinskim snagama da ubiju ruske generale. 

13:20 - Sloboda mora pokazati da služi ljudima bolje nego tiranija, rekao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na donatorskoj konferenciji europskih država za njegovu ratom pogođenu zemlju koja dnevno treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći. 

Zelenski je u Varšavi na skupu u organizaciji Poljske i Švedske izjavio da se rat u Ukrajini "ne odlučuje samo na bojištu”, nego i u sferi ekonomije, humanitarne pomoći i organizaciji "normalnog života” za ukrajinske građane. 

"Sloboda mora pokazati da ljudima služi bolje nego tiranija. Tako sloboda pobjeđuje i zato je ova konferencija važna", rekao je Zelenskij u obraćanju uživo putem videoveze iz Kijeva. 

Istaknuo je da su Ukrajina, Europa i cijeli svijet "na putu prema pobjedi" i na skupu na koji su stigli i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovio da Ukrajina mora "po brzom postupku" dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. 

Ukrajinski premijer Denis Šmihal, prisutan u Varšavi, rekao je da Ukrajini za pobjedu treba četiri stvari – oružje, sankcije, sredstva i europska perspektiva. 

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nazvao je ruski napad na Ukrajinu "genocidnim ratom" i naglasio da će se napraviti "sve da se zaustavi Rusija i osigura ukrajinska pobjeda". 

Iznio je podatak da Ukrajini treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći dnevno, a trenutno ih dobiva samo 3 tisuće, zbog čega su nužne takve donatorske konferencije. 

"Znamo jako dobro da ne branite samo svoju domovinu, neovisnost i slobodu, nego i našu. Nastavit ćemo vas podržavati u svakom mogućem pogledu i dobit ćete ovaj rat", poručio je poljski čelnik Ukrajincima. 

Hrvatsku, koja će Ukrajini donirati pet milijuna eura pomoći, na konferenciji predstavlja premijer Andrej Plenković. 

12:55 - Rusija kaže da su njezine snage uvježbale simulirane nuklearne raketne napade u enklavi Kalinjingrad na Baltičkom moru, koja se nalazi između članica EU Poljske i Litve. Moskva kaže da je vježbala simulirana "elektronička lansiranja" mobilnih balističkih raketnih sustava Iskander s nuklearnom sposobnošću, navodi ministarstvo obrane u priopćenju koje citira agencija AFP.

Sustav Iskander ima domet do 700 km i mogao bi dosegnuti, na primjer, njemački glavni grad Berlin. 

12:36 - Kremlj je zanijekao izvješća da je upao u čeličanu Azovstal u Mariupolju, odbacujući tvrdnje da su se ruske trupe uspješno infiltrirale u tvornicu. Ukrajinski branitelji ranije su rekli da su ruske trupe izvršile invaziju na tvornicu u opkoljenom gradu i da ih pokušavaju "uništiti".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opovrgnuo je te tvrdnje i ponovio da je prošlog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin službeno otkazao planove za napad na čeličanu i umjesto toga naredio svom ministru obrane da zatvori tvornicu.

12:08 - Rusija je protjerala sedam danskih diplomata. Moskovsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su proglašeni "personom non grata". To je odgovor na Kopenhagen koji je prošlog mjeseca protjerao 15 ruskih diplomata.

11:49 - Od 24. veljače umrla su moja dva psa, moja baka Halja i moj voljeni Mariupolj - napisao je osmogodišnji Yehor u svojem dnevniku dok se skrivao od bombi. Objavio je ovo Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova na svojem Twitter profilu.

Dodao je kako je dječaku umro i djed dok su on, njegova sestra i njegova majka ranjeni.

- Ukrajina se nikada neće predati niti se umoriti - poručio je Kuleba. 

11:42 - Ruska novinska agencija izvijestila je da je gotovo 200 tisuća djece iz samoproglašenih regija Donjecka i Luganska stiglo u Rusiju od početka sukoba 24. veljače. RIA je citirala predstavnika ruskih hitnih službi koji je rekao kako je 199.700 djece prešlo rusku granicu od početka sukoba, uključujući i njih 2100 tijekom proteklog dana.

Ukrajinske vlasti optužile su Rusiju da provodi prisilne deportacije s istoka zemlje na teritorij koji zauzima, piše Guardian.

11:20 - Hrvatska će Ukrajini pomoći s pet milijuna eura na donatorskoj konferenciji koja se u četvrtak održava u Varšavi i kojoj će se virtualno obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Vlada je u srijedu donijela odluku o pomoći od četiri milijuna eura te donacije vode i lijekova hrvatskih tvrtki vrijedne milijun eura. 

Hrvatska zna što znači biti napadnut i nastaviti će pomagati Ukrajini "iz srca i iz principa”, rekao je premijer Andrej Plenković novinarima pri dolasku na konferenciju u organizaciji poljske i švedske vlade. 

Skup se održava na Nacionalnom stadionu u Varšavi i sudomaćini su joj poljski premijer Mateusz Morawiecki i švedska premijerka Magdalena Andersson, u partnerstvu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesa Michela i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen

Uz Plenkovića je u Varšavu stigao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a na marginama skupa održat će se niz bilateralnih susreta, uključujući s odlazećim slovenskim premijerom Janezom Janšom

Iz poljskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak su rekli kako se na konferenciji na kojoj će čelnici država sudjelovati i virtualno očekuje dolazak najmanje desetak izaslanstava.

Virtualno će im se obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a u poljsku prijestolnicu stiže i ukrajinska delegacija. 

Na prošloj donatorskoj konferenciji, održanoj početkom travnja u organizaciji Europske komisije, kanadske vlade i organizacije Global Citizens, u Varšavi je prikupljeno više od 10 milijuna eura. 

 

10.23 - Intenzivni napadi nastavljeni su na opkoljenu čeličanu Azovstal tijekom noći na četvrtak, rekao je Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja.

- Ako na svijetu postoji pakao, to je u Azovstalu  - rekao je i dodao kako su se odvijali neprestani napadi te da su na nekim dijelovima neprijatelji već prešli ograde postrojenja.

Rekao je i kako su se osobe koje se nalaze u stambenim područjima blizu tvornice 'morale hitno evakuirati bez upozorenja'.

- Posljednjih 11 četvornih kilometara slobode u Mariupolju pretvoreno je u pakao - rekao je Andriuščenko.

 

10:17 - Rusija tvrdi da je ubila 600 ukrajinskih boraca tijekom topničkih napada preko noći. Napadi su se dogodili na više ukrajinskih položaja i uporišta. Reuters javlja i da je Ministarstvo obrane također navelo da su njihove rakete uništile opremu na aerodromu Kanatovo u Kirovohradskoj regiji te veliko skladište streljiva u Mikolajivu.

 

8:53 - Ruski napadi na željeznički sustav teško su poremetili željezničke usluge u Ukrajini, rekao je državni operator Ukrajinskih željeznica u srijedu navečer.

Prema procjeni željezničkog operatora, oko 20 međugradskih vlakova prometovalo je s kašnjenjem do dvanaest sati.

"Rusija pokušava upropastiti našu logistiku jer nas ne mogu pobijediti na terenu", napisao je na Telegramu predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

Potvrdio je napad na željeznički objekt u središtu grada Dnipra.

Neprovjerene videosnimke na internetu sugeriraju da je pogođen željeznički most preko široke rijeke Dnipro. Lokalne vlasti objavile su da se željeznička linija zaustavlja na tom mjestu.

Rusija napada željezničke pruge pokušavajući prekinuti isporuku zapadnog oružja Ukrajini.

U srijedu navečer u gotovo svim dijelovima Ukrajine bila su na snazi ​​upozorenja o zračnim napadima. Eksplozije su zabilježene u regijama Mikolajiv, Kijev, Čerkasi i Zaporižju.

 

8:50 - Rusko Ministarstvo obrane u srijedu je najavilo da će provesti tri dana primirja kako bi omogućila evakuaciju više civila iz tvornice Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju. Ukrajinci sada tvrde da je Rusija nastavila svoju ofenzivu kako bi preuzela kontrolu nad čeličanom.

 

8:29 - Sjedinjene Američke Države pružile su obavještajne podatke koji su pomogli ukrajinskim snagama da ubiju mnoge ruske generale, izvijestio je New York Times pozivajući se na visoke američke dužnosnike. Navode kako je pomoć u lociranju meta dio tajnih napora Bidenove administracije da Ukrajini pruži obavještajne podatke na bojištu u stvarnom vremenu. Washington je navodno Ukrajini dostavio pojedinosti o očekivanim kretanjima ruskih trupa i lokaciji te dao druge pojedinosti o ruskom mobilnom vojnom stožeru, a Ukrajina je tu pomoć kombinirala s vlastitim obavještajnim podacima za izvođenje topničkih napada i drugih napada u kojima su ubijeni ruski časnici. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ubili oko 12 ruskih generala.

7:40 - Ruske snage vježbale su u srijedu u Moskvi za vojnu paradu koja će se održati na Dan pobjede 9. svibnja, a Kremlj je odbacio nagađanja da će se u idućim danima proglasiti rat Ukrajini. Ta nagađanja zapadnih dužnosnika opisali su kao glupost. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako glasine 'uopće nisu istinite'.

7:13 - Ruske snage u Kalinjingradu simulirale su napade s nuklearnim projektilima, priopćilo je u srijedu Ministarstvo obrane. Navodi se kako je u sklopu vježbe stotinjak vojnika simuliralo 'elektronsko lansiranje' mobilnih balističkih raketnih sustava s nuklearnim oružjem.

Kako javlja AFP, ruske su snage uvježbavale pojedinačne i višestruke udare. Nakon izvođenja 'elektronskih lansiranja', vojno osoblje izvelo je manevar promjene položaja kako bi izbjegli 'mogući uzvratni udar', dodalo je Ministarstvo obrane. Vojnici su uvježbavali i 'djelovanja u uvjetima radijacijske i kemijske kontaminacije', navodi se. U vježbama je navodno sudjelovalo više od 100 vojnika, prenosi Guardian.

7:05 - Ukrajina je ponovno preuzela kontrolu nad nekoliko naselja oko Mikolajeva i Hersona na jugu zemlje, otkrili su vojni dužnosnici. U najnovijem izvješću ukrajinskog Glavnog stožera oružanih snaga navodi se kako su ruske snage 'izgubile kontrolu nad nekoliko naselja na granici Mikolajivske i Hersonske regije'.

Navodi se i kako se nastavljaju teške borbe u Mariupolju. Uz potporu zrakoplova, neprijatelj je nastavio ofenzivu kako bi preuzeo kontrolu nad postrojenjem, navodi se u izvješću. Tvrde i da Rusija 'provocira napetosti' u pridnjestrovskoj regiji Moldavije.

 

6:35 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako su 344 osobe evakuirane iz Mariupolja i okolnih područja. 

- Zahvalan sam svima koji su evakuaciju napravili uspješnom - rekao je Zelenski i pozvao na prekid vatre kako bi se evakuirali i druge osobe koje su ostale u Mariupolju.

- Pregovaramo i nadamo se da ćemo nastaviti spašavati ljude iz Azovstala, iz Mariupolja. Tamo ima civila, žena i djece. Potreban nam je nastavak primirja kako bi ih spasili - rekao je Zelenski, javlja CNN.

 

6:10 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je u srijedu da se problem globalne sigurnosti hrane ne može riješiti bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i gnojiva za svjetsko tržište.

Ruska invazija na Ukrajinu dodatno je poremetila financijsko tržište i podigla cijene roba, te u mnogim zemljama potencijalno ugrozila gospodarski oporavak od covida-19.

"UN-ova analiza pokazuje da rat u Ukrajini samo pogoršava stvari, pokrećući trodimenzionalnu krizu koja razara globalne sustave opskrbe hrane, energije i financija za zemlje u razvoju", rekao je Guterres novinarima tijekom svog prvog posjeta glavnom nigerijskom gradu Abuji.

Ustvrdio je da za globalnu sigurnost hrane nema ispravnog rješenja bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje te ruske i bjeloruske proizvodnje hrane i gnojiva za svjetsko tržište.

Guterres je rekao da je UN zatražio dodatni 351 milijun dolara za pomoć Nigeriji koja je u travnju bila prisiljena od Kanade kupiti hitne zalihe gnojiva zbog zapadnih sankcija uvedenih protiv Rusije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je prošlog mjeseca da je ruska invazija na Ukrajinu izazvala daljnji ogromni negativni šok u subsaharskoj Africi, dovodeći najugroženije skupine u opasnost od gladi.

VIDEO Žestoki napad na Azovstal

Komentara 130

PR
prahrvat
08:06 05.05.2022.

Rusija prijeti nuklearnim oružjem - ma daj. Kao da ja prijetim da ću se baciti s 10. kata na tvoj auto ako ga ne preparkiraš. Bilo bi štete na autu, ali ne bih ni ja dobro prošao.

DU
Deleted user
06:31 05.05.2022.

Tu se sada ukazala velika šansa i Hrvatskoj, da se napokon riješi korova na zapuštenim njivama i pokrene poljoprivrednu proizvodnju jer izvozit će biti perolako, a cijene će pokrivati i povišene inpute farmerima, poput cijene plavog Diesel-a ili cijene mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava. Osim Slavonije, i ostali dijelovi Hrvatske tu nisu bez izgleda - naposljetku, jedan Izrael ima hrane i za izvoziti... Međutim, propustit ćemo i tu prigodu, kako to već biva s nama.

Avatar gremo20
gremo20
08:24 05.05.2022.

rusi vide da gube u ukrajini jer kad nisu do sada uspjeli poraziti ukrajinu koja je koristila zastarjelo naoružanje iz bivšeg SSSR-a, gdje će se sada kada branitelji Ukrajine dobivaju najmodernije oružje sa zapada!?! u toj situaciji rusima ne preostaje drugo nego svaki drugi dan prijetiti nuklearnim oružjem u nadi da će ih se netko prepasti, ali i svjesni ako se ono jednom pokrene da više neće biti niti rusije! da imaju malo pameti proglasili bi kraj "vojne operacije" prije nego situacija eskalira do točke bez povratka i povukli snage iz ukrajine uz nekakvo obrazloženje o "ispunjenju ciljeva"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije