Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISAO UREDBU

Kreće novi val mobilizacije u Rusiji: Putin traži 147.000 ročnika

Russian soldiers return from Ukrainian captivity following a swap
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/3
30.03.2023.
u 23:22

Putin planira povećati brojnost ruske vojske na 1,5 milijuna, a dob za novačenje će se podići na 21-30 godina u sljedećih nekoliko godina

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu o upisu 147.000 ročnika u dobi od 18 do 27 godina u vojsku tijekom proljetnog novačenja. Proljetna mobilizacija u Rusiji započet će 1. travnja i završiti 15. lipnja, navodi se u priopćenju objavljenom na web stranici Kremlja.

Ruska vojska djelomično se temelji na vojnom roku. Vlasti su opetovano govorile da ročnici neće biti poslani u borbu u Ukrajini i da će u ratu sudjelovati samo profesionalni vojnici, navodi Bloomberg.

Putin planira povećati brojnost ruske vojske na 1,5 milijuna, a dob za novačenje će se podići na 21-30 godina u sljedećih nekoliko godina.

Podsjetimo, već dva tjedna se priča kako bi Rusija na proljeće mogla organizirati novi val novačenja, nakon prošlogodišnjeg u rujnu u kojoj su mobilizirane stotine tisuća Rusa. Kada je objavljena prva mobilizacija, građani su u tisućama napuštali državu, izbili su nasilni prosvjedi u kojima su mnogi uhićeni, no Kremlj je akciju svejedno proglasio uspjehom.

Nakon što je mobilizacija završena, problemi nisu prestali. Društvenim mrežama širile su se brojne snimke nespremnih vojnika, njihove tužne ispovijesti, te opisi i fotografije zahrđalog, zastarjelog oružja s kojim su poslani na bojišta.

VIDEO Ruska zlatna mladež na frontu: Šalju u Ukrajinu i sinove moćnika, ali daleko od prve linije

Komentara 14

DU
Deleted user
00:17 31.03.2023.

opce poznata istina je da u rat ulazis sa odredjenim brojem vojnika jer imas razradjen plan, svaka dodatna mobilizacija znak je lose planirane akcije odnosno problema na terenu.

DU
Deleted user
10:40 31.03.2023.

Ruski lik liječi neke osobne frustracije na teret naroda. Pogrešno je procijenio Ukrajince, nakon lakog zauzimanja Krima mislio je da će mu se cijela populacija nakloniti. Svatko normalan drži do svoga dostojanstva. Na kraju, je Ruski lik postao sam sebi problem

SK
skakač
10:11 31.03.2023.

Zelenskyy: “Bucha... 33 dana okupacije. Više od 1400 mrtvih, uključujući 37 djece. Više od 175 ljudi pronađeno je u masovnim grobnicama i komorama za mučenje. "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije