Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORAZUM SA SAD-OM

Rusija odbija dijeliti informacije o nuklearnom oružju: Zapad se mora nositi s posljedicama

The Russian frigate "Admiral of the Fleet of the Soviet Union Gorshkov" leaves the naval base in Severomorsk
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/3
30.03.2023.
u 17:09

Uobičajeno je bilo desetljećima da obje strane, jedni drugima, jave koliko imaju trenutno nuklearnog oružja te ih upozore o probnim lansiranjima

Društvo iz Moskve odlučilo je kako više neće obavještavati ekipu iz Washingtona o planovima za provedbu raketnih testova. Dogodilo se to u trenutku kada su Rusi započeli vježbe nuklearne pripravnosti kako bi prikazali svoju nuklearnu snagu.

Ruske agencije prenose izjavu zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova kako zaustavljaju svu razmjenu informacija s Amerikancima nakon što su već ranije najavili obustavu sudjelovanja u ugovoru Novi START, inače posljednjem bilateralnom ugovoru Moskve i Washingtona o nuklearnom razoružavanju. Putin je objasnio kako suspendira ugovor jer ne može prihvatiti američke inspekcije svojih nuklearnih lokacija kada Washington i NATO saveznici čine sve ne bi li Rusija izgubila rat u Ukrajini.

Novi START potpisali su Barack Obama i Dmitrij Medvedev 2010. godine, te je sporazum ograničavao te dvije zemlje na najviše 1550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava i 700 postavljenih projektila i bombardera. Predviđene su i međusobne inspekcije na licu mjesta, no one su zbog pandemije 2020. obustavljene.

Uobičajeno je bilo desetljećima da obje strane, jedni drugima, jave koliko imaju trenutno nuklearnog oružja te ih upozore o probnim lansiranjima. Razlog tome bio je da niti jedna strana ne pomisli kako se radi o – napadu. Najavili bi jedni drugima vježbe, i sve bi proteklo u redu. Do sad...

To je, prema pisanju niza medija, još jedan način da Moskva pokuša pritisnuti Zapad da odustane od povećavanja potpore Ukrajini. Usto, to je još jedan novi korak nakon što je Vladimir Putin neki dan najavio kako će rasporediti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji, a nastavlja nizom vježbi pripravnosti i raspoređivanja ruskih interkontinentalnih balističkih raketa.

– Više neće biti nikakvih obavijesti – najavio je Rjabkov.

VIDEO Ruska zlatna mladež na frontu: Šalju u Ukrajinu i sinove moćnika, ali daleko od prve linije

Time pada u vodu ranije obećanje ruskog ministarstva vanjskih poslova kako će i dalje obavještavati SAD o testiranjima balističkih projektila te se napetosti dodatno šire. – Sve obavijesti, sve vrste obavijesti, i sve aktivnosti prema ugovoru bit će obustavljene i neće se više provoditi bez obzira na stav SAD–a – najavio je.

I u praksi je tako, jer su i Amerikanci izjavili kako su Moskva i Washington prestali dijeliti podatke o nuklearnom oružju svake dvije godine, kako je to bilo predviđeno ugovorom Novi START. Amerikanci su pružili ruku, rekli i da će SAD Rusiji davati informacije iako je Putin suspendirao sudjelovanje u sporazumu, ali Moskva je rekla kako oni svoje podatke ne namjeravaju dijeliti s Washingtonom.

Rusi od ovoga tjedna imaju masovne vježbe u kojem će mobilni lanseri raketa imati manevre u Sibiru, no nije poznato koliko će one trajati. Vježbe se odnose upravo na interkontinentalni balistički projektil Yars, koji ima doseg 12 tisuća kilometara, koji čini okosnicu strateških raketnih snaga.

Rjabkov navodi kako je Putin na takav potez odlučio nakon što Zapad nije slušao ozbiljen signale koje su slali iz Moskve.

– Zapadne elite su neodgovorne pred svojim narodima i međunarodnom sigurnošću. Sada će se morati nositi s promjenjivom realnošću. Nadamo se da će dužnosnici NATO–a procijeniti ozbiljnost situacije...

Komentara 12

Avatar Vasanocnamora
Vasanocnamora
17:57 30.03.2023.

Zapad daje kordinate ukrajincima. Zapad se cudi zasto ne mogu imati kordinate oruzja strateskog znacaja. Boze...

Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
19:23 30.03.2023.

Cemu ista potpisivati kad se ni jedni toga ne drze.

Avatar Heisenberg
Heisenberg
17:31 30.03.2023.

Pa logično da ne žele dijeliti podatke kad su u ratu sa SAD-om.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije