Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREMLJ DEMANTIRA MOBILIZACIJU

U Rusiji uskoro počinje nova regrutacija? Mediji pišu da je potrebno 400 tisuća vojnika

Russian reservists depart for military bases during mobilisation of troops, in Sevastopol
Foto: ALEXEY PAVLISHAK/REUTERS
1/3
15.03.2023.
u 19:45

Glasine o početku drugog vala mobilizacije u Rusiji zbog nedostatka ljudstva za nastavak rata u Ukrajini povremeno se pojavljuju u medijima od kraja prošle godine. Na to posebno upozoravaju obavještajne službe nekoliko zapadnih zemalja i ukrajinska vlast.

U Rusiji će 1. travnja započeti nova regrutacija ugovornih vojnika, navodi na Telegramu Radio Sloboda te ističe kako su pojedini regionalni mediji objavili kako je, prema planovima Ministarstva obrane, postrojbe potrebno popuniti s 400 tisuća ljudi. Stanovnici Voronješke oblasti ponovno su u utorak počeli dobivati ​​pozive za vojnu registraciju i novačenje, kao što je to bilo u rujnu prošle godine nakon takozvane "djelomične mobilizacije" koju je objavio ruski predsjednik Vladimir Putin. Regionalne vlasti tvrde da se to radi "isključivo radi ažuriranja podataka o vojnim registrima".

Prema tamošnjim medijima, uredi za vojnu registraciju i novačenje pokušavaju nadoknaditi gubitke ruske vojske u deficitarnim vojnim specijalnostima, a sada su to vozači oklopnih vozila i topnici. 

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov kazao je jučer kako se ne raspravlja o mogućnosti održavanja drugog vala mobilizacije. "Mi nemamo takve rasprave", rekao je za TASS, nakon izvješća vlasti Voronježa o uručivanju poziva muškarcima.

Glasine o početku drugog vala mobilizacije u Rusiji zbog nedostatka ljudstva za nastavak rata u Ukrajini povremeno se pojavljuju u medijima od kraja prošle godine. Na to posebno upozoravaju obavještajne službe nekoliko zapadnih zemalja i ukrajinska vlast. Kremlj je negirao i negira te planove, navodi na Telegramu Radio Sloboda.

Prema službenim podacima, više od 330.000 Rusa koji su u pričuvi pozvano je u vojnu službu od rujna prošle godine u sklopu "djelomične mobilizacije". Krajem listopada, ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je o završetku mobilizacije. Nakon toga je i Putin najavio kraj, ali nije potpisao odgovarajući dekret. 

U siječnju je Šojgu kao cilj najavio povećanje broja ruskih vojnika na milijun i pol u roku od tri godine. Pretpostavlja se da će gotovo polovica njih biti vojnici po ugovoru.

VIDEO U Latviji pijanim vozačima oduzmu aute, pa ih šalju u Ukrajinu: 'Ne stignemo ih prodati koliko ljudi brzo piju'

Komentara 10

MI
Mislav28
19:55 15.03.2023.

Svi rusi izginuli ide nova runda, što taj zločinac radi od svoje zemlje.Luđak

OL
olujasviholuja2
20:16 15.03.2023.

Opet nekoliko stotina tisuča rusa će pobjeći u susjedne zemlje

Avatar Krim je Ukrajina!
Krim je Ukrajina!
21:25 15.03.2023.

uz novih 400.000 mobila odmah ide narudžba 400.000 crnih vreća za brži povratak rusa u rusiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije