Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lideri na putu

Obiteljska putovanja državnih čelnika: djeci uobičajeno put plaćaju roditelji

Kanadski premijer Justin Trudeau sa suprugom Sophie i sinom Hadrienom
Foto: Axel Schmidt/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.08.2017.
u 20:12

Kod državnih posjeta uobičajena je diplomatska praksa da se poziva i supružnika. U tom se slučaju radi program za supružnika

Premijeri Australije i Novog Zelanda, u odvojenim porukama, pozdravili su dolazak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u državni posjet koji počinje sutra po srednjoeuropskom vremenu. Posjet hrvatske predsjednice prigoda je za obilježavanje velikog doprinosa australsko-hrvatske zajednice australskom multikulturalnom društvu, kazao je australski premijer Malcolm Turnbull, a novozelandski premijer Bill English istaknuo da će s gošćom razgovarati i o njezinu viđenju posljednjih događaja u Europi.
Predsjednica je u Australiju i Novi Zeland otišla u pratnji supruga i sina, školarca koji je sada na ljetnim praznicima. Predsjednica sama plaća sve troškove za sina, kazali su na Pantovčaku.

– Kod državnih posjeta uobičajena je diplomatska praksa da se poziva i supružnika. U tom se slučaju radi program za supružnika, koji se po određenim točkama spaja s programom državnih čelnika ili čelnica. Ako ide netko od djece, uobičajeno je da čelnik sam plaća taj put, premda nije neuobičajeno da domaćin iz komplimenta snosi i te troškove – pojašnjava Milada Privora, bivša šefica protokola u Uredu predsjednika i predavačica na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

Kako izgleda supružnički program vidjelo se za posjeta Georgea Busha sa suprugom Laurom Hrvatskoj 2008. Društvo joj je pravila Mirjana Sanader, supruga tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Protokol u obzir uzima interese gosta, pa je domaćica Lauri Bush pokazala Hrvatski državni arhiv. Nakon toga su se pridružile supruzima koji su se obratili građanima na Trgu sv. Marka. Američki predsjednici redovito putuju sa suprugama i djecom, kao i francuski predsjednici, a čak je i Joachim Sauer, javnosti nesklon suprug Angele Merkel, kancelarku pratio na nekim putovanjima. Vjerojatno je najzanimljiviji primjer bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena koji je u Zagreb 2015. doveo i unuke.

Komentara 6

PO
pozornik66
21:09 12.08.2017.

Tko je tebi platija školu i učitelje Sandra kad ne znaš napisat dvi riči svoje. Predsjednica ide u državni posjet a tebi izgleda smeta da joj sin ide sa njom na put pa svako drugi dan pišeš samo to

DU
Deleted user
19:47 14.08.2017.

Čemu uopće ovaj članak, uredno je otišla u državnickii posjet i povela sina i muža. Ako je putovala državnim zrakoplovam onda troškova nema ako je putovala redovnim linijama platila je jednu kartu. Čemu članka o tome. Važnije je sto ćeće biti rezultat putovanja.

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
20:32 12.08.2017.

Hoce li Kolinda u Australiji i Zelandu moci unutra ili ce kao u SAD posjete obavljati vani na tretoaru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije