Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koliko će Nijemaca koji su putovali u Egipat doći u Hrvatsku?

Nesmiljena borba cijenama: Tunis i Egipat se ne predaju i nude pune aranžmane avionom za 200 eura
23. veljače 2011. u 22:30 17 komentara 11 prikaza
\'02.07.2010., Zrce, Novalja, Pag - Na plazi Zrce u klubu Aquarius i Papaya zahuktala se sezona. Luda ljetna zabava.  Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL\'
Foto: Željko Mršić/PIXSELL

Zbog nereda u Egiptu i Tunisu, putovanja gotovo dva milijuna Nijemaca pod velikim su upitnikom. Proteklih tjedana stotinjak ih je tisuća već našlo zamjensko odredište, oko 90.000 ih se odlučilo za Španjolsku ili Tursku, koje će vjerojatno i dalje Nijemcima ostati broj jedan, ali svi su izgledi da će se nekoliko desetaka tisuća odlučiti i za hrvatski Jadran.

Prodaja raste 20 posto

I bez tog dodatnog plusa, kako svjedoče organizatori putovanja na jučer otvorenom turističkom sajmu F.RE.E u Münchenu, Hrvatska u Njemačkoj stoji vrlo dobro. Trenutačni je rast prodaje od 20 posto naviše. Gotovo je sigurno da će hrvatski domaćini ove godine ugostiti 50.000 više njemačkih gostiju od lanjskih 1,6 milijuna, a nije isključen scenarij prema kojem bi ih moglo biti i sto tisuća više. Egipat je, inače, lani imao 1,2 milijuna njemačkih gostiju.

- Kriza je u Njemačkoj prošlost, Nijemci će u 2011. opet putovati kao u ponajboljim godinama. Mi trenutačno bilježimo 24% više prodanih aranžmana za Hrvatsku, financijski su pokazatelji, pak, i bolji, rast je 27 posto. Špica se puni odlično, no uspjeh sezone u konačnici će ovisiti o tome kako se bude punio svibanj. Za taj mjesec trebamo atraktivne aranžmane za ciljane skupine, umirovljenike, mladu publiku bez djece i slično. Špica se puni odlično – upozorava Selimir Ognjenović, direktor njemačkog turoperatora specijaliziranog za putovanja u Hrvatsku ID Riva toursa.

Međutim, ni sjevernoafričke turističke zemlje ne predaju se. I Tunis i Egipat izlažu na münchenskom sajmu turizma. Službena njemačka politika pruža im i podršku stavom da tim zemljama treba pomoći, pa onda u njih i putovati. Uostalom, u tim zemljama je i dosta njemačkog kapitala.

Prvi čarteri za Tunis već su poletjeli, a u ožujku su najavljeni i za Egipat. Nitko se, dakako, ne usuđuje kladiti kakvi će biti rezultati, ali sigurno je da će borba cijenama biti nesmiljena. Tunis ih je već prepolovio pa nudi sedmodnevne cjelovite aranžmane za nevjerojatnih 199 eura. Usporedbe radi, najjeftiniji avioaranžman u istom predsezonskom razdoblju za Hrvatsku je 495 eura. I samo aviosjedalo za Hrvatsku skuplje je od cijelog paketa za Tunis i stoji 220 eura.

Vole našu zemlju

- Cijena svakako nije najjači hrvatski adut, ona neće prodavati Hrvatsku, ali kvaliteta hoće. U Njemačkoj je nezaposlenost najmanja u posljednjih 20 godina, Nijemci žele putovati, vole putovati automobilom, Hvatska im je blizu, a prepoznata je kao odredište za obitelji – optimističan je i Mitja Kočevar, regionalni direktor turoperatora FTI-ja, koji je lani u Hrvatsku doveo 30.000 njemačkih turista, a ove godine planira ih dovesti 40.000.

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • krekavac:

    Jesmo jadni, kako se JAVNO cigani, sramota. . .

  • -obrisani-:

    Daj bože što više njemica. Volim ih!

  • macor:

    Ovo je bas jadno . Vec poceli trljati ruke i brojiti lovu.Kao da se raduju tudoj nevolji.