Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
službeni posjet

Klisovića primio je alžirski ministar prometa Amar Ghoul

Joško Klisović
Patrik Macek/PIXSELL
22.01.2014.
u 14:00

Tijekom razgovora s alžirskim ministrom ribarstva i morskih resursa, Sid-Ahmed Ferroukhijem, razmatrali su se konkretni načini suradnje na polju ribarstva.

Drugog dan svog službenog posjeta Alžiru, zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova, Joška Klisovića, primio je alžirski ministar prometa, Amar Ghoul,  kako bi proučili načine i mogućnosti jačanja bilateralne suradnje, posebice u željeznicama.

Na sastanku za razgovaralo o poboljšanju promicanja bilateralne suradnje kroz održivo partnerstvo osobito u području željeznica, uz pomoć joint venture tvrtki, razmjene iskustva i obuke. 
Sugovornici su se također osvrnuli na stanje u bilateralnoj suradnji, određujući pritom glavne putanje za ostvarenje zajedničkih težnji i interesa.

Isto tako, tom se prilikom potvrdila volja za redinamizacijom bilateralnih odnosa i poticanjem plodonosnog partnerstva.

Tijekom razgovora s alžirskim ministrom ribarstva i morskih resursa, Sid-Ahmed Ferroukhijem, razmatrali su se konkretni načini suradnje na polju ribarstva.

Alžir i Zagreb žele započeti usku suradnju u području tradicionalnog ribarstva i akvakulture u kojemu dijele slične proizvodne aktivnosti.

Paralelno, na poslovnom forumu, četrdesetak hrvatskih i alžirskih poduzeća iz različitih gospodarskih grana posvetilo se razmatranju mogućnosti stvaranja partnerstva s ciljem da se potakne oživljavanje gospodarskih veza između dviju zemalja.

Podsjetimo, petnaestak hrvatskih tvrtki iz sektora građevine te naftne industrije i novih tehnologija razgovaralo je s alžirskim gospodarstvenicima iz javnog i privatnog sektora o mogućnostima razvijanja win-win partnerstava.

U tom smislu, predstavnik Hrvatske gospodarske komore, Ante Perica, je ukazao na zelju da „se gospodarska suradnja podigne na razinu na koju je prije bila. Stoga je današnji susret prilika za naše gospodarstvenike da obnove kontakt“.

Ouahiba Bahloul, predstavnica Alžirske gospodarske komore, izjavila je da je „cilj ovog susreta na kojemu sudjeluje tridesetak alžirskih kompanija jačanje gospodarskih veza do razine kvalitete političkih odnosa“.

Utvrdila je da je „susret omogućio da razmatramo mogućnosti suradnje i čak da nađemo partnere za plasiranje alžirskih proizvoda na hrvatsko tržište“. 

Ovaj prvi službeni posjet Alžiru svojim je intenzitetom i razinom susreta jasno pokazao tradicionalnu predispoziciju Alžira da obnovi suradnju s Hrvatskom koju je prioritet ulaska u Europsku uniju donekle udaljilo od svojih tradicionalnih partnera te je smanjilo doseg hrvatske vanjske politike pa i utjecaja u regiji koja je ključna za njene interese. Ponovni hrvatsko-alžirski susret nesumnjivo se dogodio na obostrano zadovoljstvo i mogao bi biti uvod posjetu kojem se  ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, uskoro treba odazvati na poziv svog alžirskog kolege.

>> Klisović i gospodarstvenici u službenom posjetu Alžiru

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije