Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Suđenje Tomaševiću: Sud prihvatio prijedlog o čitanju SMS poruka i isključio javnost

Tomaševićeva obrana najavila je žalbu na rješenje o isključenju javnosti, pa je sudac Slaven Vidmar odgodio nastavak suđenja i novo ročište zakazao za 21. siječnja iduće godine.
18. studenoga 2019. u 10:21 5 komentara 762 prikaza
Nastavljeno  suđenje županu Tomaševiću
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu u ponedjeljak je pod predsjedanjem suca Slavena Vidmara nastavljeno suđenje požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević. Na samom početku oštećena Mara Tomašević u spis je priložila fotografiju snimljenu 17. srpnja 2016., koju je sud prihvatio kao dokaz.

Suđenje - Alojz Tomašević Svjedočila Manda Kvaternik Suđenje Tomaševiću: 'Bratova žena sve je lagala i izmislila'

Sudski vještak pojasnio je pisani nalaz i mišljenje iz svog zaključka u kojem stoji da se za dio analiziranih fotografija koje je ranije priložila oštećenica zbog niske kvalitete ne može sa sigurnošću utvrditi jesu li napravljene analiziranim mobilnim uređajem, ali da za videozapis može reći da je originalan i autentičan.

Suđenje županu Alojzu Tomaševiću počelo je 22. listopada prošle godine, godinu dana nakon što ga je njegova supruga Mara Tomašević optužila za obiteljsko nasilje. Tužiteljstvo za župana traži uvjetnu zatvorsku kaznu od 10 mjeseci, koja se neće izvršiti ako u roku kušnje od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Župan se na prvom ročištu izjasnio da nije kriv.

Obrana je zatražila da se javno pročitaju SMS poruke koje je Mara Tomašević slala županu zato što se, tvrdi, radi o neposrednom dokazu i zato što je iz njih vidljivo da osoba koja šalje takve poruke ne osjeća strah. Tomaševićev odvjetnik tvrdi kako se u tim porukama vidi motiv prijavljivanja i kako u njima ima elemenata obiteljskog nasilja oštećenice nad okrivljenikom.

- Nama je interes da javnost vidi i drugu stranu ove medalje o kojoj je do sada intenzivno pisano. Osnovno načelo u kaznenom postupku je neposredno iznošenje dokaza, a hoće li te poruke nečemu služiti ili ne, o tome će odlučiti sud – rekao je Tomaševićev odvjetnik Željko Damjanac.

Suđenje Alojzu Tomaševiću Suđenje županu Mara Tomašević sudu priložila fotografije svojih ozljeda

Zastupnik tužiteljstva usprotivio se tom prijedlogu, ustvrdivši kako je oštećena ionako priznala da je poslala te poruke te kako u njima nema niti jednog dokaza o tome je li optuženik počinio kazneno djelo za koje se tereti ili ne.

- Mara Tomašević je oštećenica i žrtva, a danas se ne sudi žrtvi. Očito je da se ovim prijedlogom želi samo inkriminirati oštećenica u smislu njezina negativnog ponašanja. A ako je optuženi Tomašević žrtva kaznenog djela nasilja u obitelji, on je protiv Mare Tomašević mogao pokrenuti kazneni postupak radi utvrđivanja odgovornosti – istaknuo je Jovan Vukomanović, zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Požegi. Sudac je na kraju prihvatio zahtjev obrane da se SMS poruke pročitaju, ali je pritom uvažio zahtjev tužiteljstva da se radi zaštite žrtve i samog okrivljenika prilikom čitanja poruka isključi javnost.

Tomaševićeva obrana najavila je žalbu na rješenje o isključenju javnosti, pa je sudac Slaven Vidmar odgodio nastavak suđenja i novo ročište zakazao za 21. siječnja iduće godine.

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • roland:

    Gospođa Mara mi izgleda kao jedna vrlo privlačana i erotički inteligentna žena. Nije kao prije ispijena, ovdje se vidi da je ponosna na sebe, da je hrabra i da ima samopouzdanje. Molit će Alojz Maru za tanjur juhe i iskreni ... prikaži još! zagrljaj. Mara si može naći ljubavnika od 38 do 50 godina i da vatreno uživa do svoje 70-e, a onda lagano može razmisliti o mirovini. Alojz bi se mogao predozirati Viagrom.

  • IvoDivo:

    Pravu istinu znaju samo oni, no neosporno je da je često ženski jezik nemoguće obuzdavati, a što je gore , djelotvornije i dugoročno nasilje koje uništava brakove i obitelji.