Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLEDALI I RAZMAK STOLOVA

Inspektori u kontroli: U mjesec dana terasa 68 kršenja mjera, naplaćivali i kazne po 38.500 kuna

Sunčan dan na terase kafića privukao brojne Siščane
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
31.03.2021.
u 08:40

Inspektori su 14 kazni naplatili i na licu mjesta, što je iznosilo 38.500 kuna

Mjesec dana terasa, 931 kontrola, 68 kršenja mjera. U prosjeku 33 ugostiteljska objekta dnevno obišli su inspektori otkako je Nacionalni stožer 1. ožujka dozvolio služenje hrane i pića na otvorenom, a na što su, pri svojim kontrolama, naišli, pitali smo, koga drugog, nego Državni inspektorat.

U 863 slučaja bez problema

Uglavnom je sve bilo u redu, rekli su nam, pa u 863 slučaja “nisu utvrđene povrede Odluke Stožera civilne zaštite”. A kako od svakog pravila ima iznimki, tako je bilo i u “slučaju terasa” pa su inspektori u 59 ugostiteljskih objekata našli – ljude. Naravno, ne bi to bio problem da je normalno proljeće, ali spomenuta odluka Stožera izričito nalaže da se oni ondje ne smiju nalaziti, odnosno da u odabrani kafić i restoran mogu ući tek na toalet i to noseći masku. A bilo je i onih koji su piće pili izvan radnog vremena objekta, koje je propisano do 22 sata. Preciznije, bilo ih je takvih devet, a koliko je onda Inspektorat za sve to skupa napisao kazni?

– Za utvrđene prekršaje, turistički inspektori podnijeli su 46 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka mjesno nadležnim sudovima, izdali osam prekršajnih naloga te su naplatili 14 kazni na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od 38.500 kuna – kazali su nam u Državnom inspektoratu, dodajući kako su njihovi djelatnici donijeli i 28 usmenih rješenja o zabrani rada ugostiteljskim objektima koji se nisu pridržavali pravila. Točnije, rad su uskratili onima koji su usluživali unutar objekta te ostali otvoreni nakon definiranog radnog vremena.

– Rješenja su izvršena pečaćenjem opreme, odnosno namještaja za blagovanje – kakve su posljedice njihove kontrole ostavile, pojasnili su nam u Inspektoratu. A nisu samo turistički inspektori “ordinirali”, na terenu su bili i sanitarni. Oni su provjeravali, u najkraćim crtama, nose li konobari maske, dezinficiraju li se površine, a i sve ostalo što se odredilo Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odlukama Nacionalnog stožera i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nad radom ugostiteljskih objekata.

VIDEO Zadrani dočekali otvaranje terasa

– Sanitarni inspektori obavili su nadzor nad 652 ugostiteljska objekta. U skladu s tim, doneseno je 148 usmenih rješenja o otklanjanju nedostataka – govore u Inspektoratu pa dodaju kako su i provjeravali jesu li njihove usmene napomene imale efekta. U tri slučaja nisu otklonjeni naređeni nedostaci pa će se tim ugostiteljima naplatiti kazne.

Gledali i razmak stolova

– Dva neizvršenja rješenja odnose se na nepoštivanje usluživanja na otvorenom, a jedno je zbog djelatnikova nenošenja maski – pojasnili su u Državnom inspektoratu.

Pitali smo ih, konkretno, i je li se provjeravao razmak među stolicama, koje moraju biti međusobno udaljene metar i pol, ali i stolovima, koji moraju biti razmaknuti tri metra.

– Sve se gledalo – kažu nam, a zanimalo nas je i kako se mjerila glasnoća glazbe, koju je Stožer prvotno htio potpuno zabraniti, ali onda je ipak dozvolio, pod uvjetom da nije preglasna. Podsjetimo, već su prije objašnjavali, najplastičnije rečeno, da note ponesu ljude, oni zapjevaju pa se međusobno onda i “časte” aerosolima, što je i rezultiralo hitovima na što nižim decibelima. O samoj kontroli glazbe Državni inspektorat nije nam se posebno očitovao.

Nove mjere sam Nacionalni stožer najavio je od 1. travnja, a koje će biti, tek će objaviti.

Komentara 2

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
10:37 31.03.2021.

Koliko kazni fizičkim osobama na Mirogoju?

MX
Mister X
10:05 31.03.2021.

Država sistemi i mafija funkcioniraju i te kako kad treba narod kažnjavati jer imaju jake poropise zbog svojih propusta , Da nisu odgovorni ni za ništa ni za cijepivo ni za nabaviu ni za organizaciju niza ništa pod milim Biogomom dozvplili su lošu izgardnju objekata - legalizirali da bi sad kod potresa užuivali i havalili se kao to vode i riješavaju a sve stiže od svud pa i iz Srbije. Kad je o njima pametnima riječ ćujemo svađaju se kao bitenge zatvaraju jedni druge kriminal do daske .Pronevjere optužbe nezna se koji gori od koga Za ne vjerovati a taji se još 90% toga svega od naroda , Ali narod oprati muškim kazanam i tu biti još poinosan na to jer ,morju žele da rade zašto mi se ponekad ćešće gadi da sam Balkac lopina Hrvat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije