Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(ne)Sloboda medija

Novinarki Puljiz država mora isplatiti 130.000 kn

Helena Puljiz
Foto: Vanja Moskaljov
1/2
04.04.2014.
u 17:20

RH je odgovorna jer su joj 2004. agenti POA-e pokušali prisiliti da za njih špijunira kolege, političare, strane veleposlanike

Novinarki Heleni Puljiz država mora isplatiti 130.000 kuna odštete jer su joj 2004. pripadnici tadašnje POA-e, pokušali prijetnjama, ucjenama, podmićivanjem i psihičkim maltretiranjem prisiliti da kao novinarka za njih špijunira kolege, političare, strane veleposlanike i da u medije plasira priče prema njihovoj narudžbi.

Presudu je donio zagrebački Općinski građanski sud, a o presudi se danas izvijestilo na presici u Hrvatskom novinarskom društvu.

Sud je presudio da su joj agenti POA-e ugrozili zdravlje i ugled, pa joj država zbog ugrožavanja zdravlja mora isplatiti 100.000 kuna i 30.000 kuna zbog narušavanja ugleda.

Državno odvjetništvo može se žaliti na visinu odštete ali ne i osporavati odgovornost države jer su odgovornost priznali u parnici.

- Na sudu se dokazalo ono što sam od prvog dana tvrdila da je u mom slučaju prekršen Zakon o sigurnosnim službama i tri članka USTAV-a (pravo na poštovanje osobnog i obiteljskog života, pravo na slobodu i ograničavanje prava novinara na slobodu izvještavanja op.a). Sa žaljenjem moram konstatirati da sam morala voditi parnicu, a tužiteljstvo koje je po službenoj dužnosti trebalo progoniti krivce, ovdje je zastupalo državu koju sam tužila. Dok su se agenti tajne službe bavili mojim i životom moje obitelji i novinarima u pozadini se odvijala operacija pljačke građana, danas poznata kao Fimi media - kazala je Puljiz.

>> Javni ovršitelj dobio tužbu protiv Hrvatske: Državu čekaju milijunske odštete?!

Komentara 9

TV
tvrdapixa
16:18 04.04.2014.

"...pokušali su je zloupotrijebiti i u izbornoj kampanji za predsjedničke izbore u kojoj je Stjepan Mesić pokušavao osvojiti drugi mandat." E pa dragi novinari iz ove formulacije nije jasno jel' zloupotreba trebala imati za cilj pomoći Mesiću ili odmoći?! Tko je utjecao na novinarku - Mesićevi prijatelji ili njegovi neprijatelji?

NV
novo vriijeme
16:13 04.04.2014.

Ako je ona u pravu, onda tko je u krivu i da li će odgovarati.

DU
Deleted user
18:19 04.04.2014.

BIlo bi interesantno znati koliko ih je pristalo "špijunirati kolege, političare, strane veleposlanike i pisati naručene članke"....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije