Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda je presedan

Javni ovršitelj dobio tužbu protiv Hrvatske: Državu čekaju milijunske odštete?!

'17.09.2013., Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Makedonije Nikolom Gruevskim. Dvojica premijera odrzala su nakon
Foto: Pixsell
1/2
27.02.2014.
u 19:41

Izgledna naknada štete ovršiteljima koji se odluče na tužbe protiv države bit će tako posljedica ukidanja instituta javnih ovršitelja koji je počeo u prosincu 2011.

Varaždinski javni ovršitelj Marko Lapaine dobio je tužbu protiv Republike Hrvatske vezano za naknadu štete zbog ukidanja javno-ovršiteljske službe. Kako ističu u Hrvatskoj udruzi javnih ovršitelja, riječ je o presedanu, odnosno o prvoj pravomoćnoj presudi u parnicama javnih ovršitelja za naknadu štete protiv RH. Pravomoćnu presudu donio je 16. siječnja ove godine, Županijski sud u Varaždinu.

- Presuda je presedan i nakon nje i javni ovršitelji koji to još dosad nisu učinili mogu odmah pokrenuti parnice radi naknade štete protiv RH koje će u konačnici rezultirati milijunskim odštetama na teret Državnog proračuna, za što će biti najviše odgovorni premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić - dvije osobe koje su imale najvažniju ulogu u obje odgode početka rada i potom ukidanju hrvatske javnoovršiteljske službe - poručio je predsjednik udruge javnih ovršitelja Vedran Vidmar - koji se danas oglasio priopćenjem.

Istaknuo je i kako je ovom presudom "javnim ovršiteljima pravomoćno priznato i pravo na naknadu od Republike Hrvatske cjelokupne neimovinske i imovinske štete koja je javnim ovršiteljima nastala uslijed prvo dvije odgode početka rada, te potom i ukidanja hrvatske javnoovršiteljske službe."

Inače, Lapaine od države potražuje 1,6 milijuna kuna za materijalne troškove koje je imao zbog ulaganja u prostor i opremu, kao i dodatnu odštetu zbog povrede prava osobnosti. Uz odštetu, Lapaine potražuje i rentu do umirovljenja zbog izgubljene očekivane zarade. Lapaine se, naime, morao ispisati iz Odvjetničke komore kako bi postao javni ovršitelj, a do današnjeg dana nije mu omogućen ponovni upis u Odvjetničku komoru. Postupak vezano za to vodi na Vrhovnom sudu.

Uz Lapainea, u Hrvatskoj ima još 64 javna ovršitelja koji bi mogli pokrenuti postupke za naknadu štete. Izgledna naknada štete ovršiteljima koji se odluče na tužbe protiv države, bit će tako posljedica ukidanja instituta javnih ovršitelja koji je započeo u prosincu 2011. kada je Hrvatski sabora prvo odgodio primjenu Zakona o ovrhama i javnim ovršiteljima, a zatim službu ovršitelja i ukinuo.  Sve je to, tvrdi Vidmar provedenih protivno Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske EU, a time i protivno Ustavu,  što uključuje i pravo na naknadu očekivanih redovnih javnoovršiteljskih prihoda i to do navršene 70. godine života.

>> Ovršitelji protiv Ministarstva: Ovrha postaje eldorado za odvjetnike

Komentara 71

DU
Deleted user
21:55 27.02.2014.

Iz dana u dan se sprdaju, izruguju s narodom i onda kad se dogodi Ukrajina udri po narodu! Katastrofa!

ST
Stjef
20:04 27.02.2014.

Jedino što funkcionira bez greške u ovoj državi su ovrhe (osim ako niste krupna riba ili država, tada vas nitko ne dira). Ako ste običan građanin ili pošteni poduzetnik ovršit će vam ono što misle da ste im dužni u sekundi. To što su ukinuli javne ovršitelje nije smanjilo ili usporilo broj ovrha, jedino ih je dalo u ruke odvjetnicima koji još bezobraznije gule za kojekakve svoje naknade u tim postupcima. Odvjetnički lobi je i zaslužan za to pa neka se njima oduzme lova koja će se ovim jadnicima dati kao odšteta.

NV
novo vriijeme
19:53 27.02.2014.

Svaka šuša će prazniti proračun, ovi ovršitelji su se spremali obogatiti na sirotinji i cijela priča je bila prljava, a ova nesposobna vlast umjesto da taj plan u cijelosti proglasi štetnim, pustila ih je da dobiju spor i sada novac iz proračuna a trudnicama i bolesnicima će smanjiti naknade. Treba biti sram i Vladu i ove fiškale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije