Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA GRADA I ŽUPANIJE

'Građani Osijeka imaju pravo znati tko je za požar odgovoran, tko će snositi posljedice i nadoknaditi štetu'

Ovako je izgledao ogromni požar koji je u listopadu izbio u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International"
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/17
17.01.2024.
u 15:30

Policija je u srijedu ujutro pretresla prostorije tvrtke Zvonka Bedea u Osijeku, vlasnika najveće hrvatske tvrtke za preradu plastike Drava International u čijem je pogonu, u osječkom prigradskom naselju Brijest, jesenas buknuo stravičan požar kakav Slavonija ne pamti. Razlog pretrage upravo je taj požar.

Dva dana nakon izbijanja požara, kaznenu prijavu protiv Bedea podnio je tadašnji župan Ivan Anušić, aktualni ministar obrane, zbog ugrožavanja zdravlja i sigurnosti stanovnika županije.

- Tri mjeseca kasnije, svjedoci smo daljnjih postupanja policije i, kao i svi stanovnici Osječko-baranjske županije, očekujemo odgovore što se zapravo dogodilo i zašto je izbio požar u Dravi International - komentirao je jučer novi župan Mato Lukić, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ. Podsjetio je kako je daleko veća tragedija bila na samom pomolu, no spriječena je zahvaljujući vatrogascima.

Svatko treba odraditi svoj dio posla, poručio je osječki dogradonačelnik Dragan Vulin, inače i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

- Otkako je izbio požar, jasno smo poručili kako ćemo inzistirati na utvrđivanju odgovornosti. Građani Osijeka imaju pravo znati tko je za požar odgovoran, tko će snositi posljedice i, u konačnici, nadoknaditi štetu. Nismo upirali prstom ni u koga, ne prejudicirajući ničiju odgovornost - rekao je Vulin, poručujući kako se u istragu niti smiju niti žele miješati.

VEZANI ČLANCI:

Tko ima malo strpljenja samo prelistati internetske stranice JPVP-a Grada Osijek, vrlo brzo će mu postati jasno koliko je posla do sada vatrogascima zadala ova tvrtka za preradu plastike.

S te je adrese telefon osječkim vatrogascima zavonio 25. veljače 2015., pa ponovno 14. studenog 2016., zatim 7. srpnja 2017., potom 2. rujna 2019. i, na koncu, 4. listopada 2023.. Nekoliko je požara bilo i na ranijoj adresi tvrtke, u nekadašnjoj Tvornici žigica Drava u središtu grada, a u eksploziji i potom požaru u lipnju 2011., život je izgubila 34-godišnja radnica, dok su još četiri ozlijeđene.

VEZANI ČLANCI:

Da podsjetimo, policija je u srijedu ujutro pretresla prostorije tvrtke Zvonka Bedea u Osijeku, vlasnika najveće hrvatske tvrtke za preradu plastike Drava International u čijem je pogonu, u osječkom prigradskom naselju Brijest, jesenas buknuo stravičan požar kakav Slavonija ne pamti. Razlog pretrage upravo je taj požar.

– Ne znam detalje, pretraga je u tijeku, ovoga trenutka njemu je oduzeta sloboda, ali vidjet ćemo što će biti tijekom dana – potvrdio nam je Bedeov odvjetnik Mate Matić koji je na putu iz Zagreba za Osijek.

I iz Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku su nam potvrdili kako je u tijeku pretraga tvrtki, ali i uhićenje. Sumnjiči ga se za tri kaznena djela.

– Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom provode kriminalističko istraživanje nad tri osobe, koje se dovode u vezu s požarom u tvornici za preradu plastike od 4. listopada – izvijestila je kratko PU osječko-baranjska.

VIDEO Teška nesreća kod Zaprešića: Vozač udario u naplatnu kućicu, na mjestu poginuo

Komentara 1

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
07:29 18.01.2024.

Ako je premijer hadezeovac, ministar zadužen za otpad hadezeovac, ministar zadužen za zaštitu od požara hadezeovac, glavni državni inspektor hadezeovac, župan koji je dao dozvolu hadezeovac i gradonačelnik hadezeovac, onda ODLUČNO odbacujem bilo kakvu odgovornost HDZ-a za teško trovanje ljudi i onečišćenje tla, zraka i voda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije