Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA INA -MOL

Fazekaš završio svoje svjedočenje video linkom

Sanader iz Remetinca doveden na Županijski sud
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
07.06.2019.
u 16:15

Polovica iznosa od mita sa Sanadera isplaćena je 2008. a USKOK tvrdi da je riječ o novcu koje je Hernadi, odnosno MOL platio Sanaderu, da bi mađarska tvrtka preuzela upravljačka prava nad Inom, iako na to nije imala pravo.

Imre Fazekaš završio je svoje svjedočenje video linkom. On je iz Budimpešte svjedočio u nastavku suđenja Ivi Sanaderu i Zsoltu Tamasu Hernadiju, optuženima u aferi Ina-MOL. Hernadiju se sudi u odsutnosti, a Fazekaš je prema optužnici, predstavljao dvije off shore tvrtke s Cipra, koje su sa Xenoplastom švicarskom tvrtkom Roberta Ježića, dogovorile isplatu 10 milijuna eura mita za Sanadera.

Polovica tog iznosa isplaćena je 2008. a USKOK tvrdi da je riječ o novcu koje je Hernadi, odnosno MOL platio Sanaderu, da bi mađarska tvrtka preuzela upravljačka prava nad Inom, iako na to nije imala pravo.

U svom iskazu Fazekaš je tvrdio da ta isplata nije imala nikakve veze s MOL-om ni Sanaderom. Ustvrdio je da su on i Mihail Gucerijev, ruski naftni magnat sklopili konzultantski ugovor s Ježićevom tvrtkom. Prema tom ugovoru, oni su Ježiću isplatili pet milijuna eura, a za uzvrat Ježić je kod hrvatske vlade trebao izlobirati pozitivan stav oko projekta Družba Adria. Usto, smatrali su to i predujmom, kazao je Fazekaš, za planiranu kupnju Ježićeva zemljišta u Omišlju na otoku Krku.

Iako je to opetovano ponavljao, Fazekaš se našao u problemu kada je trebao odgovarati na pitanja o svojim sastancima s Ježićem vezano za prodaju zemljišta i lobiranje. Iz njegovih odgovara ispalo je tako da je Ježić trebao lobirati oko projekta o kojem Fazekaš uopće nije razgovarao s Ježićem. Uz to, Fazekaš je naveo i da o tome nije razgovarao ni sa Stephanom Hürlimannom, koji je zastupao Ježićevu tvrtku prilikom sklapanja ugovora.

- Jeste li Hürlimannu dali uputu što Ježić treba napraviti? - zanimalo je sutkinju Maju Štampar Stipić.
- Nisam mu dao nikakvu uputu - odgovorio je Fazekaš.
- Kako je onda Ježić mogao znati što mu je činiti? - pitala je dalje sutkinja.
- Gospodin Ježić mogao je točno znati što treba napraviti - odgovorio je svjedok.
-Je li Ježić možda vidovit ili mu je netko trebao reći što se od njega traži? - pitala je dalje sutkinja.
- Nije trebao biti vidovit da zna naš cilj - ustrajao je Fazekaš u svom ne baš logičnom odgovoru.
-Znači, isplatili ste sredstva bez ikakvog prethodnog dogovora što će se za njih napraviti - zaključila je sutkinja.

Fazekaš sudu nije uspio objasniti ni zašto je u raskidu ugovora navedeno da ugovorne strane nemaju međusobnih potraživanja, iako je pet milijuna eura plaćeno, a Ježić, prema Fazekaševim riječima, nije ništa napravio.

- Nadao sam se da će se taj projekt nastaviti. Kada se to nije dogodilo i kada sam shvatio da Ježić ništa neće napraviti, odlučio sam ga tužiti za povrat novca. Taj sam postupak pokrenuo u Švicarskoj nakon što je u Hrvatskoj pokrenut ovaj kazneni postupak. Imao sam sastanak s Ježićem i njegovom odvjetnikom oko nagodbe no do nagodbe nije došlo, a od tužbe sam odustao zbog visokih troškova suđenja u Švicarskoj - kazao je Fazekaš.

Ključne riječi

Komentara 5

MO
moškov
16:25 07.06.2019.

Za unistenje ine mogli ste zatvoriti i suditi barem stotinij ljudi ....sto zivih sto mrtvih za inu sanader nije uzeo ni lipe....

VA
vadis
16:20 07.06.2019.

Kakva je to drzava koja ne moze presuditi kriminalcu Sanaderu. Sud traje preko deset godina?

Avatar MK
MK
17:48 07.06.2019.

Pa ako Ježić nije znao što mu je činiti, kako je Hürlimann (Xenoplastov/Ježićev odvjetnik) mogao znati što mora u ugovoru pisati kojeg je po vlastitom svjedočenju Hürlimann sam pripremio a Ježić podpisao... Ovo mi se čini kao smišljena korupcija USKOK-a, DORH-A i prevoditelja da ispadne dojam kao da Ježić nije znao što mu je činiti za Družbu-Adria... Pa Hürlimann sam je objasnio, pola u naprijed za lobiranje, pola za uspjeh (kojeg nije bilo i zato Xenoplast nije dobio drugu polovicu)... Ovo očito zadnji DORH-ov pokušaj spašavanja lažljivog krunskog svjedoka Ježića i DORH-ove konstrukcije - kao fol nije ni znao što mu je činiti... Ježićev odvjetnik je napisao ugovor a Ježić podpisao ugovor u kojem piše što mu je bilo za činiti - Ježić je znači znao što mu je činiti a DORH i Novinar nebi trebali praviti budalu od javnosti i suda... Već smo to jednom imali da je Ježić rekao sudcu "da uplatit ću čim stignem" pa se onda pravio "da nije znao što mu je bilo činiti"... U ovom slučaju ima elemenata gdje bi netko u DORH-u i/ili USKOK-u na kraju još mogao kazneno odgovarati za sve očito lažne konstrukcije i svaki put malo drugačije priče a sa istim krunskim lažljivcem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije