Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrhovni sud objasnio zašto je Sanader za Planinsku osuđen na 6 godina zatvora

Ocijenili su da je kazna koju je izrekao prvostupanjski sud preblaga te da je pravilno pošao od šireg konteksta jer je riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku
23. svibnja 2019. u 16:00 55 komentara 6509 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na sjednici vijeća vrhovnog suda Republike Hrvatske djelomično je prihvaćena žalba Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te je preinačena prvostupanjska presuda u odluci o kazni pa je optuženi Ivo Sanader u slučaju Planinska osuđen s četiri i pol na 6 godina godina, priopćili su iz Vrhovnog suda.

Zagreb: Ivo Sanader u pratnji pravosudnih policajaca dolazi na Županijski sud Afera Planinska Odbijen prijedlog Sanaderove obrane da mu se ukine istražni zatvor

 

Ističući da je prvostupanjska kazna bila preblaga Vrhovni sud je ustvrdio da je zagrebački Županijski sud ranije "pravilno pošao od šireg konteksta jer je riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku".

Također je pravilno uzeta u obzir izuzetna pogibeljnost postupanja koje se očituje u tome da je optuženik najteži oblik političke korupcije sam osmislio, a u realizaciji kriminalnog plana i njegovu prikrivanju je bio ustrajan.

Riječ je, dodaju, o korupciji koja se provodila kao način života u uvjerenju da je obnašanje najodgovornijih funkcija u društvu osnova bogaćenja, a u svemu je bilo dominantno koristoljublje.

Predsjednica i Đuro Sessa SVAĐA SUCI-MINISTARSTVO PRAVOSUĐA 'Suci su ljuti jer im uzimamo novce'

No, Vrhovni sud je zaključio da je tim okolnostima dan premali značaj.

"Ocjena je najvišeg suda u Republici Hrvatskoj da je ovakav oblik koruptivnog postupanja čelnog čovjeka izvršne vlasti, motiviran isključivo lukrativnim pobudama, jedan od najpogibeljnijih oblika kriminalnog postupanja jer se zbog uskih egoističnih interesa grubo obezvređuju temeljne društvene vrijednosti na kojima počivaju demokratski uređene države i to od samog vrha vlasti koji je izabran da te vrijednosti brani i koji mora biti garant poštivanja zakona.

Suđenje za aferu Ina Mol SASTANAK U ŠVICARSKOJ Svjedok na suđenju Sanaderu opisivao kako je novac išao do Ježića

Premijer iskoristio institucije zbog beskrupuloznog bogaćenja dajući kriminalnom postupanju privid zakonitosti

Kada predsjednik Vlade koristi državne institucije radi svog beskrupuloznog bogaćenja, pritom smišljeno dajući takvom kriminalnom postupanju privid zakonitosti, na taj način ne samo da nanosi visoku materijalnu štetu društvu, nego i krši princip vladavine prava koji je 'conditio sine qua non' svakog pravno uređenog društva i koji prema članku 3. Ustava Republike Hrvatske čini jednu od najviših vrednota ustavnog poretka.

Osim toga, nije pravilno niti cijenjena okolnosti da je optuženik počinjenjem ovog kaznenog djela ostvario za sebe izuzetno visoku protupravnu imovinsku korist i to 17.450.000 kuna", ustvrdio je Vrhovni sud.

Blaženka Divjak Krivotvorene diplome Vrhovni sud: 'Otkaz lažnim profesorima je i te kako opravdan'

Sud je djelomično prihvatio i žalbu suoptuženog Stjepana Fiolića, koji je priznao da je po uvećanoj cijeni prodao zgradu u Planinskoj i Sanaderu, u kutiji za hrenovke, odnio milijun eura i 10 milijuna kuna. Prihvaćanjem Fiolićeve žalbe za 220 tisuća kuna umanjen je imovinsko pravni zahtjev pa će Sanader, Fiolić i trećeoptuženi Mladen Mlinarević, zajedno s dvije tvrtke, državi trebati vratiti 14.9 milijuna kuna zajedno sa zakonskom zateznom kamatom koja teče od dana pravomoćnosti presude pa do isplate.

Zbog pozivanja na pogrešan zakon preinačena je i prvostupanjska presuda u odluci o oduzimanju imovinske koristi Sanaderu, no on i dalje državi treba vratiti 17.450,000 kuna koje je primio od Fiolića.

 

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Alkana:

    Veliko je pitanje koliko u svemu tome ima istine kad ti pravdu kroje korumpirani politički poslušni suci. Zašto je samo Sanader kriv i u zatvoru toliko godina, a još ništa ne znamo. Zašto toliki drugi lopovi slobodno šeću državom, tko ... prikaži još!o je pokrao i izvukao milijarde iz brodogradilišta... Na ta pitanja nećemo nikada dobiti odgovor. Još uvijek nemamo dokaza za te presude. A sucima, ako i krivo presude, ništa se ne događa i nema nikakvih sankcija. Naše pravosuđe je rak rana ove države.

  • Polikarp:

    Hrvatsko pravosuđe je svjetsko ruglo i sramota. Ova presuda past će. Ili na Ustavnom sudu ili u Strasbourgu!

  • Polikarp:

    A što ćemo s 20 milijardi kuna izvučenih iz Uljanika?! Pojeo vuk magare!!!