Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka

Vrhovni sud objasnio zašto je Sanader za Planinsku osuđen na 6 godina zatvora

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
23.05.2019.
u 16:00

Ocijenili su da je kazna koju je izrekao prvostupanjski sud preblaga te da je pravilno pošao od šireg konteksta jer je riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku

Na sjednici vijeća vrhovnog suda Republike Hrvatske djelomično je prihvaćena žalba Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te je preinačena prvostupanjska presuda u odluci o kazni pa je optuženi Ivo Sanader u slučaju Planinska osuđen s četiri i pol na 6 godina godina, priopćili su iz Vrhovnog suda.

 

Ističući da je prvostupanjska kazna bila preblaga Vrhovni sud je ustvrdio da je zagrebački Županijski sud ranije "pravilno pošao od šireg konteksta jer je riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku".

Također je pravilno uzeta u obzir izuzetna pogibeljnost postupanja koje se očituje u tome da je optuženik najteži oblik političke korupcije sam osmislio, a u realizaciji kriminalnog plana i njegovu prikrivanju je bio ustrajan.

Riječ je, dodaju, o korupciji koja se provodila kao način života u uvjerenju da je obnašanje najodgovornijih funkcija u društvu osnova bogaćenja, a u svemu je bilo dominantno koristoljublje.

No, Vrhovni sud je zaključio da je tim okolnostima dan premali značaj.

"Ocjena je najvišeg suda u Republici Hrvatskoj da je ovakav oblik koruptivnog postupanja čelnog čovjeka izvršne vlasti, motiviran isključivo lukrativnim pobudama, jedan od najpogibeljnijih oblika kriminalnog postupanja jer se zbog uskih egoističnih interesa grubo obezvređuju temeljne društvene vrijednosti na kojima počivaju demokratski uređene države i to od samog vrha vlasti koji je izabran da te vrijednosti brani i koji mora biti garant poštivanja zakona.

Premijer iskoristio institucije zbog beskrupuloznog bogaćenja dajući kriminalnom postupanju privid zakonitosti

Kada predsjednik Vlade koristi državne institucije radi svog beskrupuloznog bogaćenja, pritom smišljeno dajući takvom kriminalnom postupanju privid zakonitosti, na taj način ne samo da nanosi visoku materijalnu štetu društvu, nego i krši princip vladavine prava koji je 'conditio sine qua non' svakog pravno uređenog društva i koji prema članku 3. Ustava Republike Hrvatske čini jednu od najviših vrednota ustavnog poretka.

Osim toga, nije pravilno niti cijenjena okolnosti da je optuženik počinjenjem ovog kaznenog djela ostvario za sebe izuzetno visoku protupravnu imovinsku korist i to 17.450.000 kuna", ustvrdio je Vrhovni sud.

Sud je djelomično prihvatio i žalbu suoptuženog Stjepana Fiolića, koji je priznao da je po uvećanoj cijeni prodao zgradu u Planinskoj i Sanaderu, u kutiji za hrenovke, odnio milijun eura i 10 milijuna kuna. Prihvaćanjem Fiolićeve žalbe za 220 tisuća kuna umanjen je imovinsko pravni zahtjev pa će Sanader, Fiolić i trećeoptuženi Mladen Mlinarević, zajedno s dvije tvrtke, državi trebati vratiti 14.9 milijuna kuna zajedno sa zakonskom zateznom kamatom koja teče od dana pravomoćnosti presude pa do isplate.

Zbog pozivanja na pogrešan zakon preinačena je i prvostupanjska presuda u odluci o oduzimanju imovinske koristi Sanaderu, no on i dalje državi treba vratiti 17.450,000 kuna koje je primio od Fiolića.

 

Ključne riječi

Komentara 55

AL
Alkana
17:04 23.05.2019.

Veliko je pitanje koliko u svemu tome ima istine kad ti pravdu kroje korumpirani politički poslušni suci. Zašto je samo Sanader kriv i u zatvoru toliko godina, a još ništa ne znamo. Zašto toliki drugi lopovi slobodno šeću državom, tkoo je pokrao i izvukao milijarde iz brodogradilišta... Na ta pitanja nećemo nikada dobiti odgovor. Još uvijek nemamo dokaza za te presude. A sucima, ako i krivo presude, ništa se ne događa i nema nikakvih sankcija. Naše pravosuđe je rak rana ove države.

PO
Polikarp
17:19 23.05.2019.

Hrvatsko pravosuđe je svjetsko ruglo i sramota. Ova presuda past će. Ili na Ustavnom sudu ili u Strasbourgu!

PO
Polikarp
17:16 23.05.2019.

A što ćemo s 20 milijardi kuna izvučenih iz Uljanika?! Pojeo vuk magare!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije