Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivan turudić:

'Dužni smo 7 mil. kuna, sud 
nema novca 
za svjedoke, vještačenja...'

'21.10.2009., Zagreb - Sudac Ivan Turudic ispred zgrade Zupanijskog suda na Zrinjevcu.  Photo: Slavko Midzor/24sata'
Slavko Midžor/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
09.11.2012.
u 20:00

Zbog duga suda, odvjetnici su već počeli pokretati ovrhe. Slična je situacija prije 15 godina riješena štrajkom sudskih vještaka

Samo za intelektualne usluge Županijskom sudu u Zagrebu nedostaje malo manje od sedam milijuna kuna, a u zadnja dva mjeseca na račun suda nije uplaćena ni kuna. Odvjetnici su zbog duga već počeli pokretati ovrhe. Predsjednik suda Ivan Turudić kaže da je nemoćan i da nema načina podmiriti troškove obrane po službenoj dužnosti, troškove za dovođenje svjedoka te za vještačenja (uglavnom sudsko medicinska).

– Ministarstvo je donijelo smanjeni plan materijalnih troškova i to je sve. Uštedjeli smo gdje god je bilo moguće, ali više ne ide – kaže Turudić dodajući da je slična situacija bila prije 15-ak godina. I tada su se nagomilali neplaćeni troškovi, a stvar se riješila tek nakon što su vještaci odbili pružati usluge sudu dok im se nisu podmirili računi.

– Bilo bi mi draže da se sucima smanji plaća, a osiguraju uvjeti za normalan rad sustava nego da se poslije kaže kako nam se išlo na ruku – kaže Turudić.

Više neriješenih predmeta

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kaže da je točno to što iznosi Turudić te da su sudovi potrošili za intelektualne usluge više nego što je bilo predviđeno.

– Ne možemo dati više nego što ima. Svi su sudovi bili mjesečno obavještavani o stanju budžeta – kaže ministar.

Financije, međutim, nisu jedini problem. Turudić kaže da se na njegovom sudu povećao broj neriješenih predmeta, ali kao razlog ističe povećani priljev predmeta, uglavnom ovrha, te to što je sud nepopunjen.

– Sa Županijskog suda u Zagrebu otišlo je šest, sedam sudaca. Neki u mirovinu, neki na Vrhovni sud, a nijedno mjesto nije popunjeno jer Ministarstvo pravosuđa nije donijelo plan za 2012., pa Državno sudbeno vijeće ne može pokrenuti proceduru imenovanja sudaca – kaže Turudić.

Ministar odgovara da je natječaj za suce raspisan u veljači 2011. te da treba pitati DSV zašto nije proveden.

Suci loše raspoređeni

Turudić nastavlja da je objektivno manjak sudaca i veći jer je dio njih na radu u Ministarstvu pravosuđa, neki na Pravosudnoj akademiju, a neki na Vrhovnom sudu. Kako suci imaju pravo na plaću koja je za njih povoljnija, a to je u pravilu sudačka, ostaju na proračunu zagrebačkih sudova iako na njima stvarno ne rade.

Turudić skreće pozornost i na to da su suci generalno loše raspoređeni pa na nekim sudovima, kao na njegovom, grcaju od posla, dok ih na drugim sudovima ima viška i ne mogu ispuniti normu. Smatra da bi u cijeloj Hrvatskoj dovoljno bilo samo sedam-osam županijskih sudova te jedan uskočki koji bi se bavio najozbiljnijim predmetima.

– Za jedan uskočki predmet potrebno je angažirati desetak sudaca, što znači da na sudovima gdje takvih predmeta nema puno uskočki suci ne mogu ispuniti normu – iznosi Turudić jedan od argumenata za jedan uskočki sud i dodaje da bi takav sud bio jeftiniji, ali i efikasniji, za državu.

Miljenić kaže da Ministarstvo smanjuje broj sudova, ali ne može to učiniti preko noći. Za ideju jednog uskočkog suda drži da je treba razmotriti. No, dodaje da su izmjenama Kaznenog zakona županijski sudovi oslobođeni 40 posto posla, pa će se dogodine vidjeti pravi učinci toga, a potom donositi daljnje odluke.

Komentara 33

Avatar puky
puky
20:10 09.11.2012.

... stvarno je linić pomahnitao ... misli ako ne plaća račune da će računi i nestati ... pa dobro ako tako misli zašto to isto i građanima ne dopušta ? ... one siromahe izbacio policijskom grubom silom na ulicu jer su "njemu i onoj njegovoj" dužni poreznog duga a on i ona njegova ne plaćaju ni što su u proračunu odredili ... samo zato kako histerični drug linić ne bi morao rebalans proračuna raditi i tako priznati da je truba a ne stručnjak za financije ... strava ...

Avatar madcap
madcap
20:15 09.11.2012.

Rješenje se nameće samo po sebi poznavajući kvalitet našeg pravosuđa. Svima im smanjiti plaće.

GO
google385
06:52 10.11.2012.

zbog krize treba smanjiti cjene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije