Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25 godina iskustva

Povratak otpisanog policajca – Dubravko Novak će birati 21 načelnika

Foto: MArko Lukunić/Pixsell, Damir Špehar/Pixsell
1/3
24.07.2017.
u 18:28

Dubravko Novak, po struci veterinar, prošao je nekoliko uprava i funkcija u MUP-u. Karijeru su mu obilježili usponi i padoviNa mjesto glavnog kadrovika u MUP-u Novak dolazi s Policijske akademije gdje je posljednje četiri godine bio voditelj projekata

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisat će danas interni natječaj za 18 od ukupno 20 načelnika policijskih uprava, tri od četiri načelnika u sjedištu MUP-a te dva zamjenika glavnog ravnatelja policije – sada su to Dražen Vitez i Zvonimir Vnučec – jer svima njima od rujna pa do kraja godine izlazi petogodišnji mandat.

Natječaj za načelnika PU požeško-slavonske bit će raspisan naknadno na jesen, a natječaji za šefa splitske policije te načelnika Uprave granične policije neće se raspisivati jer su Slobodan Marendić i Zoran Ninčeno na te funkcije imenovani ove godine.
Na natječaju će se birati novi načelnik Uprave policije (sada je to Krunoslav Borovec), načelnik Uprave kriminalističke policije (na tom je mjestu Ante Orlović) i Uprave za posebne poslove sigurnost (to je sada Predrag Brkopac). Odlukom ministra Davora Božinovića predsjednik peteročlanog povjerenstva koje će odlučivati o izboru najboljih kandidata za pojedine funkcije te ih predlagati glavnom ravnatelju policije, a ovaj ministru unutarnjih poslova bit će Dubravko Novak, policajac s 25-godišnjim stažom, po struci veterinar.

– Kada ministar potpiše rješenje o imenovanju povjerenstva, ja i kolege ćemo sigurno posao izbora obaviti profesionalno, odgovorno i zakonito, prvenstveno na dobrobit policijske službe u cijelosti – kazao nam je Novak.
Tko će biti ostali članovi povjerenstva, još nije odlučeno. Jedno je mjesto “rezervirano” za predstavnika sindikata koji se imenuje na prijedlog tog tijela, a ostale imenuje ministar iz redova rukovodećih, viših i nižih policijskih službenika.

Na mjesto glavnog kadrovika u MUP-u Novak dolazi s Policijske akademije gdje je posljednje četiri godine bio voditelj projekata, nakon što je SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić bio ukinuo savjetnička mjesta u MUP-u. Tom je odlukom ukinuto i Novakovo tadašnje radno mjesto na kojem je završio upravo nakon što je Ostojić bio imenovan ministrom. Naime, Dubravko Novak je njegovu prethodniku Tomislavu Karamarku bio tajnikom kabineta, a promjenom vlasti “sklonjen” je na savjetničko mjesto te zatim na akademiju gdje se u posljednje vrijeme brinuo o praksi polaznika policijskih tečajeva. Kao projektant, radio je na izradi pilot-projekta novog ustroja i organizacije rada u policijskim postajama III. kategorije kojim se prije tri godine pokušalo smanjiti administraciju, a povećati vidljivost policije među građanima.

Tijekom karijere Novak je bio zamjenik načelnika PU Bjelovarske, a u dva navrata bio je i zamjenikom načelnika najveće policijske uprave u zemlji, zagrebačke. Naime, s te je funkcije bio suspendiran 2005. na nekoliko dana, nakon navijačkih nereda na rukometnoj utakmici Zagreb – Partizan. Bilo je to po prvi put da se MUP odlučio udaljiti s dužnosti nekoga od nadređenih prije no što se utvrdilo imaju li veze s događajem ili ne (taj dan kad je bila utakmica Novak nije radio, op.a.). MUP je ovaj potez obrazložio postupanjem u skladu s praksom najboljih europskih policija, navodeći da se “kod ovakvih značajnih događaja ne mogu odmah utvrditi sve okolnosti, pa se stoga udaljuju svi koji su bili u izravnoj vezi s događajima do završetka provjera i utvrđivanja pojedinačne okolnosti”. Dva-tri dana kasnije, Novak je vraćen. Suspenzija mu se dogodila u mandatu HDZ-ova Marijana Mlinarića, u vrijeme kada je glavni ravnatelj policije bio Ivica Franić.

Novak je bio i načelnikom Policijske uprave Ličko-senjske, a nekoliko mjeseci nakon što je onamo poslan, u Gospiću je ubijen haaški svjedok Milan Levar. Zbog istrage ratnih zločina za koje su bili osumnjičeni te naposljetku i uhićeni hrvatski branitelji, Ličani su prosvjedovali na središnjem trgu u Gospiću vežući se lancima. Među prosvjednicima bio je i sadašnji ličko-senjski župan Darko Milinović. Tijekom radnog vijeka u MUP-u Novak je bio i načelnikom odjela u Sektoru specijalne policije. Kada je Marijan Benko bio glavni ravnatelj policije, Novak je bio načelnik njegova ureda. Prije nešto više od deset godina bio je jedan od osnivača Zaklade policijske solidarnosti i osam godina bio njezinim upraviteljem.

Također, osnovao je i vodio Centar za obuku vodiča i policijskih pasa. Policajci o Novaku govore pohvalno, a s obzirom na to da pozna gotovo sve u sustavu vjeruju da je on pravi kandidat za šefa povjerenstva koje će odlučivati o novim rukovodećim funkcijama u MUP-u. Sve kandidate koji će se javiti on vjerojatno poznaje, zbog toga što se netko s manje od 15 godina radnog staža niti ne može javiti na natječaje koji će u ponedjeljak biti raspisani.

Dolazak Davora Božinovića na čelno mjesto u MUP-u nije “preživio” Aco Martinović, do prije neki dan načelnik Sektora za upravljanje ljudskim potencijalima. Kako nam je službeno odgovoreno iz MUP-a, on je “uz pisani pristanak premješten na radno mjesto voditelj projekata u Ravnateljstvo policije”, a njegovo je staro radno mjesto upražnjeno.

Komentara 4

Avatar mrTrobec
mrTrobec
11:43 25.07.2017.

Drot je uvijek drot

DU
Deleted user
08:25 25.07.2017.

Jesenti milu bigulicu, bojim se da neće biti dobro. Naime, nitko nije vazda ugroženog Pupovac dr. Milojka uključio u izbor načelnika županijskih policijskih uprava. Sad če mu se ugroženost povećati barem za 150 posto.

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
22:56 24.07.2017.

Najveća hvala i slava našem Hrvatskom Bogu što je omogućio kompetentnom stručnjaku selekciju policijskih dužnosnika u Lijepoj našoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije