Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisega dragovoljnih ročnika

'Dok je vas mladih, Hrvatska vojska i naša domovina imaju sjajnu budućnost'

Hrvatska vojska
Foto: Ivica Galović
1/5
28.10.2017.
u 13:45

Vaše domoljublje očituje se u djelima, ne u riječima. Vi ste zdrava, pokretačka snaga, a vaša mladost donosi novu energiju i budi optimizam, rekao je ministar obrane Damir Krstičević okupljenim ročnicima. 

Na svečanoj prisezi u vojarni 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi danas e pred nekoliko tisuća roditelja, rodbine i prijatelja na vjernost domovini prisegnuo 20. naraštaj dragovoljnih ročnika. Među 308 ročnika koji su položili svečanu prisegu bile su 53 djevojke, pa i vrhunska sportašica i hrvatska reprezentativka u karateu Ana Lenard. 

Čestitam što ste svoje kćeri i sinove odgojili u duhu zdravog hrvatskog domoljublja

Bilo je to prvi put od stupanja na snagu dragovoljnog vojnog osposobljavanja da u jednoj godini prisežu tri naraštaja dragovoljnih ročnika. Njihova će obuka trajati osam tjedana. 

- Danas ste prisegnuli na vjernost domovini, kao što su to uradile i mnoge generacije hrvatskih ratnika prije vas. Čestitam i vama, dragi roditelji, što ste svoje kćeri i sinove odgojili u duhu zdravog hrvatskog domoljublja, onoga okrenutog stvaranju novih vrijednosti, stvaranju preduvjeta za budućnost i napredak naše Hrvatske. Ovaj iskazani čin domoljublja dokaz je da vjernost i odanost domovini, iskovana u presudnim i povijesnim danima Domovinskog rata, živi i danas – istaknuo je Krističević. 

On je dodao kako svaki od nas ima odgovornost doprinositi snazi Hrvatske i ulagati svoje motive i htijenja kako bi očuvali mir i sigurnost svakog našeg građanina. Podsjetio je i na povećanje naknade za dragovoljno vojno osposobljavanje s 1190 na 2000 kuna kao i na povećanje standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga. Ročnicima je poručio da svojom odlukom o pristupanju dragovoljnom slućenju vojnog roka doprinose stabilnosti i sigurnosti Hrvatske, temeljnog preduvjeta svakog rasta i napretka, kako države, tako i svakog pojedinca. 

Hrvatska vojska
1/16

"Vaše domoljublje očituje se u djelima, ne u riječima"

- Vaše domoljublje očituje se u djelima, ne u riječima. Vi ste zdrava, pokretačka snaga, a vaša mladost donosi novu energiju i budi optimizam. Dok je vas mladih, vašeg znanja, energije i optimizma, Hrvatska vojska i naša domovina Hrvatska imaju sjajnu budućnost. Zato smo i mi u Ministarstvu obrane u fokus rada stavili čovjeka kao najvažniji dio našeg obrambenog sustava, jer upravo čovjek donosi prevagu, kako u ratu, tako i u miru, i u najvećoj mjeri pridonosi izvrsnosti u realizaciji zadaća. Stoga smo i ovu godinu proglasili godinom vojnika, dočasnika i časnika pobjedničke Hrvatske vojske – istaknuo je Krstičević. 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov rekao je kako u današnjem globaliziranom svijetu, punom kriza i izazova, Hrvatska razvija vojsku koja je spremna i sposobna zaštititi nacionalne interese te zajedno sa saveznicima i partnerima doprinositi miru i stabilnosti u svijetu. 

- Naše oružane snage i dalje će se nastaviti razvijati, prožete domoljubljem i pobjedničkim duhom koji smo stekli u Domovinskom ratu, kao i iskustvima stečenim u provedbi međunarodnih operacija potpore miru u okviru UN-a, NATO saveza i Europske unije. Mene osobito veseli interes vas mladih, obrazovanih i perspektivnih ljudi za ulazak u obrambeni sustav i našu vojsku, jer vi ste budućnost naših oružanih snaga. Motiviran i osposobljen čovjek temelj je svake organizacije i upravo zbog toga stavljamo u središte naših napora ljude kao najveću vrijednost – rekao je Šundov. 

Svi ročnici koji uspješno završe temeljnu vojnu obuku kandidati su za prijam u djelatni vojni sastav. Do sada je u požeškom središtu za obuku dragovoljno vojno osposobljavanje završilo 6649 ročnika, 33 vrhunska sportaša i 45 doktora medicine. U djelatnu vojnu službu primljeno je 4313 kandidata.

Komentara 34

ZA
zadar1
15:00 28.10.2017.

od kada dolaze ove nase cure svi moji stari vojnici se rastavili od zena....😎😎😎

RE
realisticki
14:07 28.10.2017.

I mi koji Hrvatskoj želimo sve najbolje, polako počinjemo biti umorni od toga uveličavanja, važnosti i postrojavanja naših oružanih snaga, te naoružanja,Takve vijesti nas navode samo na misli koliko to sve košta, i koju ulogu u toj priči igra običanan hrvatski građanin. Takvih propagandnih članaka 22. godine nakon II svjetskog rata u Jugoslaviji nije bilo. Želja mi je da sve više ličimo nekoj naprednoj evropskoj državi, a ne da sve više ličimo Sjevernoj Koreji.

CH
chanchir
19:04 28.10.2017.

sretan je narod sto ima omladinu kao sto je nasa- Josip Broz Tito

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije