Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDAR OPORBE I PANTOVČAKA

Novi rat Vlade i predsjednice zbog Agrokora i Rusa

Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/6
28.10.2017.
u 13:08

Plenković i Grabar-Kitarović nisu prešli Rubikon, još se nije zbilo ništa jako loše

Kada je prije godinu dana i hrvatski premijer došao iz redova HDZ-a, svi su očekivali da će dvije najvažnije političke figure – predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i on već i po svjetonazorskoj bliskosti i pripadnosti istoj političkoj opciji – politički upravljati Hrvatskom u punoj suglasnosti. Počelo je lijepo, no ubrzo su počela iskrenja, koja su, eto, nakon godine dana već izrazita. Zadnji primjer njihova političkog neslaganja jest odnos prema Agrokoru, odnosno svrsi i opstojnosti saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. Kojemu Plenković očito ne vidi budućnosti, dok predsjednica opetovano izjavljuje kako je ono potrebno.

Što se zamjera

Nesklada, pa čak i “sabotaže”, kako se pisalo po medijima, predsjedničina puta Vladimiru Putinu u Rusiju, bilo je i prije. Plenković i predsjednica primjetno su se dugo dogovarali oko smjene većine istaknutih diplomatskih kadrova, a koordiniranje neke zajedničke vanjske politike zemlje nekoliko je puta došlo u pitanje.

Ona je pokrenula inicijativu Tri mora (Baltik – Jadran – Crno more), potencirala povezivanje i prema novom američkom predsjedniku Trumpu, Plenković se bavio i zastupanjima Ukrajine, gdje je u dva navrata naišao na javni i oštri otpor Rusije.

Međusobnog živciranja bilo je i na unutrašnjopolitičkoj sceni, primjerice kada je predsjednica dala potporu kurikularnoj reformi a la Boris Jokić, te se pojavila i kao štićenica stavova nove ministrice Blaženke Divjak. Plenkovićev HDZ predsjednici je bio zamjerio i onaj trenutak kada se on, nakon izbacivanja mostovaca iz Vlade, mučio sa sastavljanjem nove Vlade i trudio se na sve načine izbjegnuti nove prijevremene parlamentarne izbore – dok je ona pozvala političare na razgovore, kao da će biti izbori.

Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković
1/10

U HDZ-u gotovo da više i nema sugovornika koji bi tvrdio da odnosi predsjednice i premijera nisu narušeni. I nakon požara u Dalmaciji i afektivne ostavke ministra Krstičevića pojedini sugovornici iz vrha HDZ-a bili su prilično tvrdog stava prema predsjednici, pa je tadašnja poruka bila da će razmisliti hoće li ona biti opet njihov kandidat za Pantovčak, jer da ne može voditi kampanju preko leđa HDZ-a i Vlade. Potom je premijer pokušavao ublažiti dojam konflikta. Kada je riječ o tome da Grabar-Kitarović zastupa stav da bi povjerenstvo o Agrokoru trebalo nastaviti s radom, naši sugovornici smatraju da predsjednica ne želi na sebe preuzeti percepciju koju javnost ima o Vladi, da HDZ zataškava informacije o Agrokoru.

– Osim toga, ona time zahvaća šire biračko tijelo od HDZ-ova, a ono joj je nužno u utrci za drugi mandat – smatra naš sugovornik. On drži da bi i politika Vlade trebala ići u smjeru da se forma prilagodi sadržaju, pa i da se izmijeni Zakon o istražnim povjerenstvima, kako bi povjerenstvo moglo istraživati okolnosti nastanka Agrokora. I neki naši drugi sugovornici iz Predsjedništva HDZ-a smatraju da je suludo što HDZ inzistira na gašenju povjerenstva. – U javnosti prevladava stav da HDZ u slučaju Agrokor nešto krije, a zakon nije uklesan u kamen da se ne bi mogao mijenjati. Stalno smo u defenzivi i to bi nas moglo koštati – komentirao je taj sugovornik.

– Između Andreja i Kolinde, istina, nema kemije, no ima strateškog interesa za boljom komunikacijom, kaže pak jedan od istaknutih političara, bliskih i “jednoj i drugoj strani”. Bitno je da, po njemu, ni Plenković ni Grabar-Kitarović nisu prešli Rubikon, između njih se nije zbilo ništa kardinalno lošega.

Ne vidi boljeg kandidata

Predsjednica i premijer morat će poraditi na boljoj komunikaciji jer su potrebni jedno drugome i bit će im lakše ostvarivati vlastite političke ciljeve, kao i državne interese, proradi li bolja komunikacija. Jasno je da, odluči li se ići u utrku za drugi mandat, predsjednica treba punu potporu HDZ-a, premda joj ona nije i dostatna, nego po glasove mora i prema centru. Plenković je već bio izjavio kako je njemu ona logičan izbor i da “ne vidi boljeg kandidata”. Sukob predsjednice i premijera štetio bi i državnim interesima, pa i poziciji HDZ-a. Premda Rubikon još nije prijeđen, nastavak međusobnih “iritacija” između Grabar-Kitarović i Plenkovića svakim bi novim konfliktom mogao završiti takvim prijelazom. – Poradit će oni na komunikaciji, ne trebaju se voljeti niti ljubiti, već poštovati i uvažavati, a poveznica je njihov, hladni, zajednički interes, objašnjava ovu pragmatiku i matematiku naš sugovornik.

Uoči Rusije dobar brifing s Martinom Dalić

Bilo je tu i utjecaja tuđe “nespretnosti”, pa naš sugovornik spominje pogreške nove ministrice vanjskih poslova Pejčinović-Burić, koja je odabrala jako loš tajming za slanje pisma prvoj diplomatkinji EU Mogherini u kojemu Hrvatska traži jačanje otpora protiv hibridnih napada Rusije, što je sigurno moglo loše utjecati na posjet naše predsjednice Rusiji i njezinim pokušajima popravljanja rusko-hrvatskih odnosa.

Sugovornik drži da je u Rusiji predsjednica odradila odličan posao, “premda Agrokor sigurno nije njezin core biznis”. Ona je posumnjala da bi se na tom susretu mogao pojaviti i Gref, glavni čovjek ruskog Sberbanka, no odmah je dala do znanja da je sugovornik oko Agrokora – hrvatska Vlada. Osoba bliska vrhu Pantovčaka potvrđuje da je predsjednica imala jako dobar brifing o Agrokoru uoči puta u Rusiju, i to s Martinom Dalić.

Komentara 76

HR
Hrvatska
13:17 28.10.2017.

Ne izmisljajte. Kakav rat.Nece vam proci te vase price.

HR
Hrvatska
13:32 28.10.2017.

Predsjednici je osiguran jos jedan mandat od naroda. Narod prepoznaje tko radi za Hrvatsku.

DR
droza
13:24 28.10.2017.

Iva Puljić Šego; "pojedini sugovornici iz vrha HDZ-a bili su prilično tvrdog stava prema predsjednici, pa je tadašnja poruka bila da će razmisliti hoće li ona biti opet njihov kandidat za Pantovčak." Ovo je najgnjusnija i noturna laž koju je u javnost plasiralo upravo ova "vrla" novinarka. Apsolutno nikada nitko iz HDZ-a nije sporio oko toga, hoće li podržati Kolindu Grabar Kitarović u utrci za novi mandat. Gospođo Šego laž je laž koliko je god Vi puta u vašim napisima ponavljali!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije