Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krstičević: Sa SAD-om pregovaramo o kupnji dvaju Black Hawka

– Mnogo je neispravnosti i, vjerujte mi, molim dragog Boga svaki dan kad ti naši dečki ulaze u zrakoplov da se ništa ne dogodi – rekao je Krstičević
27. listopada 2017. u 12:38 107 komentara 15957 prikaza
Black Hawk
Foto: Denis Düttmann/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u petak da sa SAD-om razgovaraju o nabavci dva Black Hawk helikoptera za specijalne snage navevši i da bi se do 30. studenoga trebalo znati koji je borbeni zrakoplov najbolji za Hrvatsku. 

MiG-21 Bis (8) Eskadrila Otkrivamo koliko vojnih aviona i helikoptera ima Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

"Razgovaramo sa SAD-om, našim ključnim partnerom i saveznikom na području obrane, o dva Black Hawk helikoptera za naše specijalne snage", rekao je Krstičević na konferenciji za medije povodom njegove prve godišnjice mandata na kojoj je predstavio projekte Ministarstva obrane (MORH) i Oružanih snaga RH (OS RH).

Istaknuo je kako je Hrvatskoj,  članici NATO-a, cilj prijeći na zapadnu tehnologiju. Naglasio je i da se pri tome mora voditi računa o našim željama, mogućnostima i financijama vodeći računa o proračunu i svim segmentima društva. 

Upitan kako će se riješiti problemi vezani uz remont deset helikoptera Mi-171 i MIG-ove, Krstičević je odgovorio da je natječaj za remont helikoptera u tijeku, a javnost će pravovremeno dobiti informaciju kada odluka o tome bude donesena. Naglasio je i da pri tome vode računa o sigurnosti i hrvatskim nacionalnim interesima. 

Vezano uz Hrvatsko ratno zrakoplovstvo istaknuo je kako imaju dovoljno resursa te svakodnevno obavljaju sve zadaće i potrebne aktivnosti. Ministar obrane je, govoreći o MIG-ovima, podsjetio da su na njima napravljene dvije modernizacije koje su osigurale da imamo sadašnje njihove sposobnosti. 

Black Hawk
1 / 13
Prva samostalna gađanja hrvatskih pilota helikopterima Kiowa
Andrej Kramarić Ministar Krstičević: 'Tako se bori za našu Hrvatsku. Posebne čestitke junaku Kramariću!'

"Molim dragog Boga svaki dan kada naši piloti ulaze u zrakoplov da im se nešto ne dogodi", kazao je. Naglasio je i da su stoga, uz suglasje državnog vrha, napravili ogroman iskorak kako bi stručni tim do 30. studenoga donio dugoročnu, održivu i priuštivu odluku o nabavi novog borbenog zrakoplova.

Krstičević je rekao i da je nabava novog borbenog zrakoplova prilika za tehnološki napredak zemlje, mogućnost otvaranja novih radnih mjesta te za hrvatske tvrtke. "To je posao ne samo ove vlade, već i za nekoliko budućih vlada. Stoga, tom poslu pristupamo odgovorno i stručno", istaknuo je.  

Predstavljajući rezultate rada u prvoj godini mandata Krstičević je uz ostalo istaknuo kako je Vlada, nakon šest godina kontinuiranog smanjenja izdvajanja za obranu, ove godine za MORH iz proračuna izdvojila 348 milijuna kuna više nego prošle godine, a daljnje povećanje se očekuje i iduće godine. Uz to, nakon 15 godina i dva neuspjela pokušaja izrade nove strategije tijekom mandata bivših vlada, ove godine je donesena Strategija nacionalne sigurnosti te je započet proces uspostave i razvoja sustava domovinske sigurnosti.

Black Hawk
1 / 13
Kiowe u impresivnoj akciji

Naglasio je i da se pristupilo izradi novog operativnog rasporeda OS pa je tako tijekom ove godine vraćena inženjerijska postrojba iz Knina u Sinj što se pokazalo odličnim tijekom ljetnih požara. Najavio je i da će 10. studenoga inženjerijska satnija doći u Vukovar, a iduće godine Pume se vraćaju u Varaždin te se ustrojava satnija mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama.

"Novim operativnim rasporedom napuštamo koncept putujuće vojske, omogućit ćemo pravodobno djelovanje u uvjetima pomoći stanovništvu i civilnim institucijama te stvaranje preduvjeta za narastanje snaga, preventivno djelovanje te stvaranje percepcije lokalnog stanovništva o prisutnosti Oružanih snaga kao čimbenika sigurnosti i zaštite", istaknuo je.

Navevši kako je ova godina bila posvećena vojniku, dočasniku i časniku, najavio je i da će iduća pod sloganom "Budi spreman" biti posvećena spremnosti. Želimo, naglasio je, kulturu sporta u vojsci.

Krstičević je rekao i da će MORH i ubuduće pružati svu moguću potporu razvoju hrvatske obrambene industrije jer "nema jake vojske bez jake obrambene industrije" . Nabavku novog višenamjenskog borbenog zrakoplova istaknuo je kao najvažniji projekt MORH-a i OS RH, jer, kako je rekao, hrvatska država i vojska nisu iste s ili bez te sposobnosti.

Damir Krstičević Bjelovarska vojarna Hrvatski vojnici kreću u NATO misiju u Poljskoj, ispratio ih Krstičević morh vježba HARPUN 17 Vrhunski test Hrvatske vojske: Provedena vježba sa svim granama oružanih snaga Damir Krstičević Damir Krstičević: 'Pozvat ćemo još 3000 ljudi, pričuva je odigrala važnu ulogu u ratu'
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
 • Avatar Musashi
  Musashi:

  Na temu po običaju glede troškova lupetaju oni koji uopće ne znaju sa kojim postotkom u proračunu sudjeluje vojska.

 • Deleted user:

  SDP-ovci i ostali izdajnici na polovnim aparatima.

 • NasaSenkica:

  Treba opremat HV po nato standardima, nista cudno...uz sve to imamo bosanski lonac gdje se nalaze nezašticeni hrvati srednje bosne..u slučaju ugroze hrvatskog korpusa u bih hrvatska sigurno nece sjediti skrstenih ruku...