Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damir Krstičević:

'Pozvat ćemo još 3000 ljudi, pričuva je odigrala važnu ulogu u ratu'

Damir Krstičević
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/4
25.10.2017.
u 08:59

Kad smo radili Strategiju nacionalne sigurnosti uvidjeli smo da nam s obzirom na nove ugroze i rizike trebaju dodatne sposobnosti, rekao je Krstičević

Ministar obrane Damir Krstičević jutros je izrazio zadovoljstvo što je konačno krenula uspostava pričuve. 

- Poznato je da je pričuva odigrala važnu ulogu u Domovinskom ratu, nakon rata smo je zapustili zbog nedostatka ambicija, vizije i financijskih sredstava. Sad kad smo radili Strategiju nacionalne sigurnosti uvidjeli smo da nam s obzirom na nove ugroze i rizike trebaju dodatne sposobnosti. Poplave i požari... sve to traži da država bude brza u danom trenutku - rekao je Krstičević gostujući na Hrvatskom radiju.

Damir Krstičević
1/6

Do kraja godine bit će pozvano još 3000 ljudi, a ovaj tjedan je počela obuka u Splitu. Krenula je i obuka ključnih zapovjednika, rekao je ministar.

Govoreći o sustavu domovinske sigurnosti Krstičević je rekao kako je najbitnije da se sustavno počelo baviti sigurnošću.

- Prva stvar koju smo odradili upravo je bilo da nakon 15 godina donesemo Strategiju nacionalne sigurnosti. Proces njene izrade bio je vrlo inkluzivan, otvoren, sudjelovalo je puno neovisnih stručnjaka, ljudi iz znanstvene zajednice, udruga civilnog društva. Strategija je kvalitetan ishodišni dokument nakon kojega smo pristupili izradi Zakona o domovinskoj sigurnosti - rekao je Krstičević.



Donošenje Zakona o domovinskoj sigurnosti drži vrlo važnim jer se, kaže, promijenila sigurnosna paradigma.

- Danas imamo nove ugroze, rizike s kojima se suočava svako moderno društvo pa tako i hrvatsko. Vrlo nam je bitna sinergija, povezivanje svih sposobnosti države i upravo je to poanta tog zakona -  uključivanje privatnog sektora, civilnih udruga, udruga građana, braniteljskih udruga pa i samih građana. Upravo iz partnerstva za sigurnost proizlazi sustav domovinske sigurnosti koji smo mi već imali u Domovinskom ratu. I upravo na tom konceptu domovinske sigurnosti mi smo se obranili i u završnim operacijama oslobodili. Sustavom domovinske sigurnosti želimo ugraditi sigurno okruženje, promovirati i štititi nacionalne interese - rekao je Krstičević.

Damir Krstičević
1/13

Komentara 27

AN
antonelić
09:30 25.10.2017.

e ovo što je podrisao ćoškogl. ministar krstičević to nas branitelje ispunjava zadovoljstvom i čini nas sretnim : vrlo nam je bitna sinergija i državnih institucija i privatnog sektora i udruga i građana i naravno inkluzija ... jedino nam nijee rekao tko će to platiti ??? ... evo mog prijedloga : mladi hrvati koji su otišli trbuhom za kruhom bi trebali slati 150 eura mjesečno u fond protiv ugroze ( tzv. obrambeni fond ) ... možda bi tu mogli pripomoći penzioneri (100 kuna na penziji) i mi ranojutarnji berači boca po kontejnerima 20 boca mjesečno ( protuvrijednost u kunama ) ...

SJ
Sve je uzalud
10:36 25.10.2017.

.........nema razloga ponovno školovati vojnike s obzirom da već imamo branitelje njih oko 500 000...zajedno s čistačicama i sl.............pazite 500 000.............ove ostavite druge da rade i privređuju..........

MU
mulag
11:33 25.10.2017.

placamo NATO da nas brani, pametnjakovicu jedan fosilni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije