Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski vojnici kreću u NATO misiju u Poljskoj, ispratio ih Krstičević

Prvi hrvatski kontingent u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država ključuje do 90 pripadnika Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojsk te stožerno osoblje i potporne logističke elemente.
12. listopada 2017. u 12:49 49 komentara 1563 prikaza
Damir Krstičević
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ispratio je danas u bjelovarskoj vojarni Bilogora Prvi kontingent Oružanih snaga RH, u okviru borbene skupine, pod vodstvom SAD-a, u sklopu misije ojačanja prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj.

dječak Preplavile ga emocije Snimka dječaka koji je napokon dočekao povratak oca iz vojske rasplakala je mnoge

Koncept ojačane prednje prisutnosti usmjeren je na podizanje sigurnosti građana NATO saveza na tom području, a sudjelovanjem u tim aktivnostima članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica, istaknuto je.

Ujedno je potvrda svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO izvršiti svoju temeljnu zadaću, kolektivnu obranu svih zemalja članica od mogućih prijetnji, rečeno je. 

Prvi hrvatski kontingent u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država (HRVCON eFPBG-USA) uključuje do 90 pripadnika Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske s bitnicom SVLR - samovoznih višecijevnih lansera raketa, te stožerno osoblje i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima.

Početak razmještaja u Poljskoj planiran je od listopada 2017., sa sposobnošću rotacije nakon šest mjeseci. Zapovjednik prvog hrvatskog kontingenta borbene skupine pod vodstvom SAD-a je bojnik Ivan Užarević.

"Prije svega kao sudioniku Domovinskog rata drago mi je što se Hrvatska vojska razvija na pravi način. Hrvatski vojnici spremni su i uvježbani za ovu zadaću. Hrvatska je članica NATO-a od 2009. godine, a sada smo došli u poziciju da šaljemo naše vojnike u Poljsku. Znamo da su Poljaci naš prijateljski, bratski narod s kojima dijelimo puno zajedničkih vrijednosti i meni je drago što smo spremni jedni drugima pomoći", istaknuo je ministar Krstičević.

Misiju je usporedio s nogometnom utakmicom u najvišoj ligi.

"To vam je kao u nogometu. Svakoga dana trenirate, a nemate priliku zaigrati. Mi ćemo sada u Poljskoj imati priliku da sve što radimo u Hrvatskoj napravimo i u Poljskoj, ali u borbenoj skupini s najboljima", dodao je.

Ministar obrane Krstičević istaknuo je sa su "naš ključan partner SAD", a tu su, dodao je, "i naši saveznici iz Ujedinjenog kraljevstva, Rumunjske i domaćin Poljska. Riječ je o odličnoj, najboljoj skupini. Imamo priliku prenijeti ogromna znanja koja ima naša pobjednička Hrvatska vojska, a s druge strane i mi možemo nešto od naših saveznika i partnera, lekcije za daljnji razvoj sposobnosti", naglasio je Krstičević.

Hrvatski sabor donio je 30. lipnja 2017. Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u okviru borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država (eFPBG — USA) u Republici Poljskoj.

Konkretna implementacija koncepta ojačane prednje prisutnosti provodi se kroz razmještanje ukupno četiri borbene skupine savezničkih snaga u zemljama u istočnom dijelu Saveza - Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj. 

Navedene četiri borbene skupine pod vodstvom četiri vodeće države — Kanade (Republika Latvija), Savezne Republike Njemačke (Republika Litva), Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (Republika Estonija) te Sjedinjenih Američkih Država (Republika Poljska) bit će sastavljene od multinacionalnih savezničkih snaga (Albanije, Belgije, Danske, Hrvatske, Francuske, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rumunjske, Slovenije te Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske).

Aktivnosti borbenih skupina koordinirat će multinacionalno zapovjedništvo smješteno u gradu Elblagu na sjeveru Poljske.

Hrvatska vojska - Udar 17 Mate Mijić U sljedećem ratu pacifisti i ljevičari u prve redove Ruska vojska 'Zapad 2017.' Vježbe od kojih se NATO već dugo želi obraniti Britanski vojnik Najgori scenarij Britanska vojska priprema plan za rat protiv Sjeverne Koreje
International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
 • Avatar fastrac
  fastrac:

  Ajme komentara, niti tih naših stotinjak vojnika može obranit Poljsku od nekakvog napada od strane Rusije niti nam to Putin uzima kao nekakvo veliko zlo. Hrvatska je pripadnica NATOa i njegove kolektivne sigurnosti, te stoga ako očekuješ pomoć ostali članica ... prikaži još!a u slučaju naše ugroze tada se ni mi ne možemo oglušit na poziv drugih članica. Osim toga smatram da su ti američko-ruske igre pokazivanja či je veći te da od nekakvog vojnog sukoba nema ništa. A i doba nesvrstanih je davno prošlo još samo vučko pokušava glumit tita i sjediti na dvije stolice, a efekti takve politike se vide, mi smo ekonomski u banani a oni duplo gori.

 • NV:

  Nevjerojatno!

 • goran2hr:

  Kada su u doba rata hrvatski prognanici prosvjedovali protiv neučinkovitosti UNPROFOR-a, šverca kojim su se bavili UN vojnici, između ostalog hrvatski prognanici blokirali su prijelaze (Hrvatske i okupiranog dijela RH). I dok su ostali UNPROFOR-ci, za svoje vozikanje i šverceraj, ... prikaži još! tražili obilazne puteve kroz polja i šume, Poljaci su se probijali silom i tukli prognanike. Također, kako su Srbi na Vukovaru istrošili topovske cijevi, zamjenske su im isporučili Poljaci i Slovaci. I to nije sve... Nadam se samo, da će Hrvatima kada krene napad na Rusiju, pripasti čast da budu prvi u jurišu.