Bjelovarska vojarna

Hrvatski vojnici kreću u NATO misiju u Poljskoj, ispratio ih Krstičević

Damir Krstičević
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
12.10.2017.
u 12:49

Prvi hrvatski kontingent u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država ključuje do 90 pripadnika Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojsk te stožerno osoblje i potporne logističke elemente.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ispratio je danas u bjelovarskoj vojarni Bilogora Prvi kontingent Oružanih snaga RH, u okviru borbene skupine, pod vodstvom SAD-a, u sklopu misije ojačanja prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj.

Koncept ojačane prednje prisutnosti usmjeren je na podizanje sigurnosti građana NATO saveza na tom području, a sudjelovanjem u tim aktivnostima članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica, istaknuto je.

Ujedno je potvrda svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO izvršiti svoju temeljnu zadaću, kolektivnu obranu svih zemalja članica od mogućih prijetnji, rečeno je. 

Prvi hrvatski kontingent u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država (HRVCON eFPBG-USA) uključuje do 90 pripadnika Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske s bitnicom SVLR - samovoznih višecijevnih lansera raketa, te stožerno osoblje i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima.

Početak razmještaja u Poljskoj planiran je od listopada 2017., sa sposobnošću rotacije nakon šest mjeseci. Zapovjednik prvog hrvatskog kontingenta borbene skupine pod vodstvom SAD-a je bojnik Ivan Užarević.

"Prije svega kao sudioniku Domovinskog rata drago mi je što se Hrvatska vojska razvija na pravi način. Hrvatski vojnici spremni su i uvježbani za ovu zadaću. Hrvatska je članica NATO-a od 2009. godine, a sada smo došli u poziciju da šaljemo naše vojnike u Poljsku. Znamo da su Poljaci naš prijateljski, bratski narod s kojima dijelimo puno zajedničkih vrijednosti i meni je drago što smo spremni jedni drugima pomoći", istaknuo je ministar Krstičević.

Misiju je usporedio s nogometnom utakmicom u najvišoj ligi.

"To vam je kao u nogometu. Svakoga dana trenirate, a nemate priliku zaigrati. Mi ćemo sada u Poljskoj imati priliku da sve što radimo u Hrvatskoj napravimo i u Poljskoj, ali u borbenoj skupini s najboljima", dodao je.

Ministar obrane Krstičević istaknuo je sa su "naš ključan partner SAD", a tu su, dodao je, "i naši saveznici iz Ujedinjenog kraljevstva, Rumunjske i domaćin Poljska. Riječ je o odličnoj, najboljoj skupini. Imamo priliku prenijeti ogromna znanja koja ima naša pobjednička Hrvatska vojska, a s druge strane i mi možemo nešto od naših saveznika i partnera, lekcije za daljnji razvoj sposobnosti", naglasio je Krstičević.

Hrvatski sabor donio je 30. lipnja 2017. Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u okviru borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država (eFPBG — USA) u Republici Poljskoj.

Konkretna implementacija koncepta ojačane prednje prisutnosti provodi se kroz razmještanje ukupno četiri borbene skupine savezničkih snaga u zemljama u istočnom dijelu Saveza - Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj. 

Navedene četiri borbene skupine pod vodstvom četiri vodeće države — Kanade (Republika Latvija), Savezne Republike Njemačke (Republika Litva), Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (Republika Estonija) te Sjedinjenih Američkih Država (Republika Poljska) bit će sastavljene od multinacionalnih savezničkih snaga (Albanije, Belgije, Danske, Hrvatske, Francuske, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rumunjske, Slovenije te Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske).

Aktivnosti borbenih skupina koordinirat će multinacionalno zapovjedništvo smješteno u gradu Elblagu na sjeveru Poljske.

Komentara 49

Avatar fastrac
fastrac
16:41 12.10.2017.

Ajme komentara, niti tih naših stotinjak vojnika može obranit Poljsku od nekakvog napada od strane Rusije niti nam to Putin uzima kao nekakvo veliko zlo. Hrvatska je pripadnica NATOa i njegove kolektivne sigurnosti, te stoga ako očekuješ pomoć ostali članicaa u slučaju naše ugroze tada se ni mi ne možemo oglušit na poziv drugih članica. Osim toga smatram da su ti američko-ruske igre pokazivanja či je veći te da od nekakvog vojnog sukoba nema ništa. A i doba nesvrstanih je davno prošlo još samo vučko pokušava glumit tita i sjediti na dvije stolice, a efekti takve politike se vide, mi smo ekonomski u banani a oni duplo gori.

NV
NV
13:43 12.10.2017.

Nevjerojatno!

GO
goran2hr
14:11 12.10.2017.

Kada su u doba rata hrvatski prognanici prosvjedovali protiv neučinkovitosti UNPROFOR-a, šverca kojim su se bavili UN vojnici, između ostalog hrvatski prognanici blokirali su prijelaze (Hrvatske i okupiranog dijela RH). I dok su ostali UNPROFOR-ci, za svoje vozikanje i šverceraj, tražili obilazne puteve kroz polja i šume, Poljaci su se probijali silom i tukli prognanike. Također, kako su Srbi na Vukovaru istrošili topovske cijevi, zamjenske su im isporučili Poljaci i Slovaci. I to nije sve... Nadam se samo, da će Hrvatima kada krene napad na Rusiju, pripasti čast da budu prvi u jurišu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije