Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Banski dvori idu u cjelovitu obnovu, projekt je vrijedan 155 milijuna kuna

Sanirat će se kapilarna vlaga, rekonstruirati kanalizacija i dio tavana, ugraditi dodatna dizala te preurediti neke svečane dvorane
13. rujna 2021. u 09:06 17 komentara 2284 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Palača Banski dvori, u kojoj je sjedište Vlade RH, bit će temeljito obnovljena. Vlada je, naime, pokrenula postupak javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije i cjelovitu obnovu te povijesne građevine, a procijenjena vrijednost nabave iznosi 155,11 milijuna kuna bez PDV-a.

Šest mjeseci za prvu fazu

Kako je navedeno u dokumentaciji o nabavi, konstrukcijska obnova (1. faza) Banskih dvora sufinancirat će se bespovratim sredstvima iz Fonda solidarnosti EU, a sukladno uvjetima iz poziva za dodjelu bespovratnih sredstava – provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Financiranje 2. faze, koja uključuje cjelovitu obnovu – izradu elaborata racionalne uporabe energije i toplinske zaštite, elaborata popravka i uređenja okoliša, uređenja interijera… osigurano je iz drugih izvora.

Održana 14. međunarodna konferencija Dubrovnik forum JOZO PAVKOVIĆ Koliku odgovornost snosi RH za položaj bh. Hrvata i kako im sada može pomoći

Rok za izvršenje 1. faze je šest mjeseci, a 2. faze 24 mjeseca od potpisivanja ugovora. Kako je pojašnjeno, palača Banski dvori na Trgu sv. Marka 1 i 2 izrazitog je povijesnog značenja i visoke graditeljsko-tipološke, arhitektonske i urbanističke vrijednosti, zaštićeno je kulturno dobro, upisano u registar kulturnih dobara RH, a ujedno se nalazi na području povijesne urbane cjeline grada Zagreba.

U interijeru palače nalazi se vrijedna zbirka umjetnina koja se sastoji od slika, crteža, grafika, skulptura, namještaja i predmeta umjetničkog obrta smještenih u prostorima salona, nastalih od 17. do 20. stoljeća. Stoga obnova palače podliježe svim odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara pa je za sve zahvate na zgradi potrebno ishoditi konzervatorske smjernice odnosno posebne uvjete ili prethodno odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode grada Zagreba. Ukupna površina Banskih dvora je 8095 četvornih metara, a građevina se sastoji od podruma na dvije razine, prizemlja, prvog i drugog kata te potkrovlja. Površina dvorišta je 1048 četvornih metara.

predsjednik RH Zoran Milanović INTERVJU ZA VEČERNJI TV Zoran Milanović: Da Hrvat ili Hrvatica pored Bidena može biti za Trumpa, to ne mogu shvatiti

Kao cilj ovog projekta na vodi se konstrukcijska i cjelovita obnova zgrade Vlade RH te racionalizacija korištenja prostora i poboljšanje uvjeta za rad, što uključuje rekonstrukciju i prenamjenu postojećeg tavanskog prostora. Jedan od ciljeva je i projektiranje te izvedba novih i učinkovitijih elektroinstalacija i strojarskih instalacija u zgradi kao i primjena svih energetski učinkovitih metoda i tehnologija pri izradi projektno-tehničke dokumentacije i spomenutih radova. S obzirom na to da je uključena i rekonstrukcija i prenamjena dijela tavanskog prostora te poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade, potrebno je provesti upravni postupak ishođenja građevinske dozvole. U dokumentaciji se navodi i da je zgradu potrebno ojačati na razinu 4 prema članku 17. Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. Energetska obnova palače trebala bi rezultirati s najmanje 20-postotnim smanjenjem potrošnje.

Planković i Von der Leyen Von der Leyen Hrvatska je model za mnoge zemlje, bit ću uz vas na putu u Schengen

Uredit će se i interijer

Cjelovita obnova Banskih dvora uključuje i rekonstrukciju svih instalacija, sanaciju kapilarne vlage te kompletnu rekonstrukciju temeljne kanalizacije i ostalih dijelova. Ugradit će se i separator masti za kuhinju te preurediti neke svečane dvorane. Pri obnovi će se i sistematizirati sanitarni čvorovi i pri tome uvesti novi za osobe s invalidnošću. Provest će se i sistematizacija rasporeda ureda i uređenja interijera. Tavanski prostor će se rekonstruirati i prenamijeniti u uredske prostore. Energetska obnova zgrade pak uključuje sanaciju svih pročelja palače. Banski dvori dobit će nove sustave grijanja i hlađenja te dodatna dizala; jedno za osobe, a drugo servisno, za kuhinju. Ulazni dio zgrade prilagodit će se osobama s invalidnošću. Cjelovita obnova uključuje i hortikulturno uređenje dvorišta, sanaciju bazena fontane i uređenje skulpture Fontana te uvođenje sustava navodnjavanja trave i bilja. Restaurirat će se i drvene kocke svečanog ulaza. Uza sve to, Banski dvori će nakon obnove imati i prostoriju za odvajanje otpada. 

Otkriva astrologinja
Nikada nisu zadovoljni: Ovi horoskopski znakovi prigovaraju i za najmanje sitnice
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
  • Korumpirani:

    Za te novce bolje da preselit Vladu i Sabor u Prčipolje i tamo napravite svoje torove i ogradite ogradom.Ovdje samo maltetirate ljude i turiste koji žele slobodno šetati po Gornjem gradu.

  • Vilim:

    Napokon je krenulo,pocela je obnova Banovine,samo gdje su to tocni Banski Dvori

  • progres:

    Izrugivanje naroda ide dalje. Toliko obitelji moli obnovu nakon potresa ali, nažalost.