Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Von der Leyen

Hrvatska je model za mnoge zemlje, bit ću uz vas na putu u Schengen

Planković i Von der Leyen
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
30.07.2019.
u 19:13

Hrvatska će svoje kandidate za povjerenike Europske komisije predložiti za dva tjedna, rekao je Plenković. Prva žena na čelu EK s hrvatske je strane čula da “imamo više dobrih kandidata i kandidatkinja”

Hrvatska će svoje kandidate za povjerenike Europske komisije predložiti za dva tjedna, rekao je jučer premijer Andrej Plenković predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen. Prva žena na čelu EK inzistira na balansiranoj Komisiji, s ujednačenim brojem muškaraca i žena, a s hrvatske je strane čula da “imamo više dobrih kandidata i kandidatkinja”, ne navodeći imena. Nakon iznošenja prijedloga i procesa u Hrvatskoj, slijedi određivanje resora – države članice mogu izraziti zanimanje za određeno područje, no ne mogu birati i konačni sastav Komisije ovisi o dogovoru.     

Uskoro ponovno u Zagrebu

Budući sastav komisije bio je jedna od tema razgovora u četiri oka premijera Plenkovića i Ursule von der Leyen jučer u Zagrebu, trećem europskom odredištu, nakon Pariza i Varšave, njemačke političarke koja je istaknula da je njezin politički cilj naći ravnotežu između istoka i zapada, sjevera i juga, malih i velikih država te starih i novih članica. Predsjedanje Vijećem EU pokazuje da je Hrvatska izuzetno uspješna zemlja i model za mnoge druge države, poručila je Ursula von der Leyen, no imala je još jednu poruku, onu upućenu premijeru Plenkoviću, kojemu je zahvalila na podršci u procesu izbora na čelno mjesto Komisije koje preuzima 1. studenoga. Samo nekoliko tjedana nakon toga, ponovno će doći u Zagreb, ali ovaj put po stranačkoj liniji, na kongres Europske pučke stranke.

Ursula von der Leyen razgovarala je s Plenkovićem, ali i s izaslanstvom u kojem su bili ministri Gordan Grlić Radman, Davor Božinović, Zdravko Marić te Marko Pavić, o specifičnostima važnim za Hrvatsku, poput višegodišnjeg financijskog okvira, pri čemu se Hrvatska protivi rezanju novca za koheziju, te o europskim fondovima.

– Hrvatska je zemlja koja u razvojnom smislu lovi korak ne samo sa starim članicama, nego i s onima koje su pristupile 2004. i 2007. Mi smo jedna od zemalja koja traži da kroz konvergenciju dižemo stupanj razvoja, investicije i jačamo gospodarstvo i kvalitetu života – naglasio je Plenković.

Razgovaralo se i o hrvatskim željama za jaču integraciju u Uniju kroz ulazak u Schengen i uvođenje eura. – Cijenim poduzete napore po pitanju Schengena te smo uz Hrvatsku na tom putu – istaknula je Ursula von der Leyen, podsjetivši kako će za članstvo biti potrebna suglasnost svih članica EU.

Na sastanku izaslanstava, Ursula von der Leyen istaknula je problem migracija i rekla kako će se fokusirati na njihovo zaustavljanje u zemljama porijekla. Također, doznajemo, odala je priznanje za čuvanje najduže neschengenske EU granice te su je zanimala iskustva borbe protiv krijumčara ljudima. Posebno se govorilo o sigurnosti i digitalizaciji, ali i jednom od prioriteta predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe – vezivanjem obrazovanja uz tržite rada, poslovima budućnosti i demografijom, što je problem s kojim se, kako je rekao Plenković, suočava gotovo polovina članica koje bilježe negativan demografski prirast. Iako je tema demografije u nadležnosti članica, ona je na hrvatsko inzistiranje ušla u strateški program Vijeća EU, pa sada postoji i formalni put da bude razrađena kroz dokumente EK. Ursula von der Leyen zahvalna je sugovornica budući da je dva mandata bila ministrica socijalne politike i uvela novosti, poput 12-mjesečnog rodiljskog dopusta te dva mjeseca koje koriste očevi.

– U tom području ima mnogo mogućnosti ako se njime pozabavimo na pravi način. Prvi je uvjet za mlade obitelji da oba roditelja imaju pristup poslu i vremena za djecu, što znači dobra infrastruktura. Drugo je pitanje starenja stanovništva. Za 30-ak godina mnoge će se zemlje sjeverne polutke suočiti s demografskim promjenama. Mi smo predvodnici i možemo naći model za rješavanje tog pitanja – istaknula je nova šefica Komisije.

I dok šefica Komisije još formira svoj tim, u mandatu će se morati baviti i širom slikom – demokratskim deficitom u EU. Pri tome je premijer Plenković kao rješenje istaknuo sustav glavnih kandidata (Spitzenkandidata), po kojem svaka grupacija ističe kandidata prije izbora. Ursula von der Leyen je “dogovorena” među članicama, a podršku u Europskom parlamentu dobila je zbog uključujućeg programa. Tu je orijentaciju ponovila i jučer.

– Svijetu treba jak europski glas – kazala je i dodala: – To ćemo postići samo ujedinjeni.

Komentara 96

DU
Deleted user
14:05 30.07.2019.

Europa kao zajednica suvernih naroda . Sve ostalo - hvala, NE.

Avatar Sandinista
Sandinista
14:30 30.07.2019.

Baš mi je zanimljivo čitati komentare i gledati ova prepucavanja na desnici. Plenki se očajnički trudi od HDZ-a napraviti umjerenu, građansku stranku desnog centra po uzoru na CDU, ali većina stranke i ostatak desnice se ponaša kao ostaci poraženih snaga iz 2. sv. rata. U-načelu, sve jad i bijeda.

Avatar Urbani
Urbani
01:29 31.07.2019.

Hrvatska je brzo stigla medju najbolje gdje joj je i mjesto. Balkanski zagovornici bivse drzave mogu samo blejati na mjesec.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije