Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska je model za mnoge zemlje, bit ću uz vas na putu u Schengen

Hrvatska će svoje kandidate za povjerenike Europske komisije predložiti za dva tjedna, rekao je Plenković. Prva žena na čelu EK s hrvatske je strane čula da “imamo više dobrih kandidata i kandidatkinja”
30. srpnja 2019. u 19:13 96 komentara 7970 prikaza
Planković i Von der Leyen
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska će svoje kandidate za povjerenike Europske komisije predložiti za dva tjedna, rekao je jučer premijer Andrej Plenković predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen. Prva žena na čelu EK inzistira na balansiranoj Komisiji, s ujednačenim brojem muškaraca i žena, a s hrvatske je strane čula da “imamo više dobrih kandidata i kandidatkinja”, ne navodeći imena. Nakon iznošenja prijedloga i procesa u Hrvatskoj, slijedi određivanje resora – države članice mogu izraziti zanimanje za određeno područje, no ne mogu birati i konačni sastav Komisije ovisi o dogovoru.     

Ursula von der Leyen PREDSJEDNICA EK Von der Leyen stiže i zbog zahvalnosti Plenkoviću

Uskoro ponovno u Zagrebu

Budući sastav komisije bio je jedna od tema razgovora u četiri oka premijera Plenkovića i Ursule von der Leyen jučer u Zagrebu, trećem europskom odredištu, nakon Pariza i Varšave, njemačke političarke koja je istaknula da je njezin politički cilj naći ravnotežu između istoka i zapada, sjevera i juga, malih i velikih država te starih i novih članica. Predsjedanje Vijećem EU pokazuje da je Hrvatska izuzetno uspješna zemlja i model za mnoge druge države, poručila je Ursula von der Leyen, no imala je još jednu poruku, onu upućenu premijeru Plenkoviću, kojemu je zahvalila na podršci u procesu izbora na čelno mjesto Komisije koje preuzima 1. studenoga. Samo nekoliko tjedana nakon toga, ponovno će doći u Zagreb, ali ovaj put po stranačkoj liniji, na kongres Europske pučke stranke.

Ursula von der Leyen razgovarala je s Plenkovićem, ali i s izaslanstvom u kojem su bili ministri Gordan Grlić Radman, Davor Božinović, Zdravko Marić te Marko Pavić, o specifičnostima važnim za Hrvatsku, poput višegodišnjeg financijskog okvira, pri čemu se Hrvatska protivi rezanju novca za koheziju, te o europskim fondovima.

– Hrvatska je zemlja koja u razvojnom smislu lovi korak ne samo sa starim članicama, nego i s onima koje su pristupile 2004. i 2007. Mi smo jedna od zemalja koja traži da kroz konvergenciju dižemo stupanj razvoja, investicije i jačamo gospodarstvo i kvalitetu života – naglasio je Plenković.

Razgovaralo se i o hrvatskim željama za jaču integraciju u Uniju kroz ulazak u Schengen i uvođenje eura. – Cijenim poduzete napore po pitanju Schengena te smo uz Hrvatsku na tom putu – istaknula je Ursula von der Leyen, podsjetivši kako će za članstvo biti potrebna suglasnost svih članica EU.

Ursula von der Leyen Silvije Tomašević Hoće li i kako Ursula von der Leyen promijeniti uniju

Na sastanku izaslanstava, Ursula von der Leyen istaknula je problem migracija i rekla kako će se fokusirati na njihovo zaustavljanje u zemljama porijekla. Također, doznajemo, odala je priznanje za čuvanje najduže neschengenske EU granice te su je zanimala iskustva borbe protiv krijumčara ljudima. Posebno se govorilo o sigurnosti i digitalizaciji, ali i jednom od prioriteta predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe – vezivanjem obrazovanja uz tržite rada, poslovima budućnosti i demografijom, što je problem s kojim se, kako je rekao Plenković, suočava gotovo polovina članica koje bilježe negativan demografski prirast. Iako je tema demografije u nadležnosti članica, ona je na hrvatsko inzistiranje ušla u strateški program Vijeća EU, pa sada postoji i formalni put da bude razrađena kroz dokumente EK. Ursula von der Leyen zahvalna je sugovornica budući da je dva mandata bila ministrica socijalne politike i uvela novosti, poput 12-mjesečnog rodiljskog dopusta te dva mjeseca koje koriste očevi.

– U tom području ima mnogo mogućnosti ako se njime pozabavimo na pravi način. Prvi je uvjet za mlade obitelji da oba roditelja imaju pristup poslu i vremena za djecu, što znači dobra infrastruktura. Drugo je pitanje starenja stanovništva. Za 30-ak godina mnoge će se zemlje sjeverne polutke suočiti s demografskim promjenama. Mi smo predvodnici i možemo naći model za rješavanje tog pitanja – istaknula je nova šefica Komisije.

I dok šefica Komisije još formira svoj tim, u mandatu će se morati baviti i širom slikom – demokratskim deficitom u EU. Pri tome je premijer Plenković kao rješenje istaknuo sustav glavnih kandidata (Spitzenkandidata), po kojem svaka grupacija ističe kandidata prije izbora. Ursula von der Leyen je “dogovorena” među članicama, a podršku u Europskom parlamentu dobila je zbog uključujućeg programa. Tu je orijentaciju ponovila i jučer.

– Svijetu treba jak europski glas – kazala je i dodala: – To ćemo postići samo ujedinjeni.

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar putnik83
  putnik83:

  Europa kao zajednica suvernih naroda . Sve ostalo - hvala, NE.

 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  Hrvatska je brzo stigla medju najbolje gdje joj je i mjesto. Balkanski zagovornici bivse drzave mogu samo blejati na mjesec.

 • Avatar Sandinista
  Sandinista:

  Baš mi je zanimljivo čitati komentare i gledati ova prepucavanja na desnici. Plenki se očajnički trudi od HDZ-a napraviti umjerenu, građansku stranku desnog centra po uzoru na CDU, ali većina stranke i ostatak desnice se ponaša kao ostaci poraženih snaga ... prikaži još! iz 2. sv. rata. U-načelu, sve jad i bijeda.