Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

Austrijanci se boje nuklearnog rata. Izbjeglice ih ne zabrinjavaju

FILE PHOTO: Iran nuclear talks in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/2
07.03.2022.
u 15:02

Za 9 posto ispitanika najveći problem su rastuće cijene energenata, što im dodatno tjera strah u kosti.

Ispitivanje javnog mnijenja Instituta Unique research koje je objavio austrijski tjednik “Profil” pokazalo je da su Austrijanci u strahu od nuklearnog rata, ali da strahuju da bi se rat u Ukrajini mogao proširiti i na zemlje članice Europske unije. Ono što ih ne zabrinjava je izbjeglički val, jer su tradicionalno poznati po tome da su spremni izdvajati i od srca pomagati ljude koji se nađu u nevolji. Tako je bilo i 90-tih godina s izbjeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Anketa je pokazala da 38 posto Austrijanaca “najviše brine” eventualna upotreba nuklearnog oružja u ruskim ratnim operacijama u Ukrajini. Njih 28 posto strahuje da bi se ukrajinski rat mogao proširiti i na države EU-a, pa tako i na Austriju, bez obzira što je neutralna, ali je članica europske obitelji. Gospodarske posljedice rata, kako je pokazala anketa, toliko ne brinu Austrijance. Njih 14 posto je izjavilo da su prije svega zabrinuti da bi moglo doći do “velike gospodarske krize”. Za 9 posto ispitanika najveći problem su rastuće cijene energenata, što im dodatno tjera strah u kosti.

Rezultat ankete, kako navodi “Profil” također je pokazao da Austrijanci ne strahuju od vala izbjeglica iz Ukrajine koji zapljuskuje i Austriju (trenutačno ih je oko 25.000 u ovoj alpskoj zemlji, uz svakodnevno rastuće brojke).Tek 4 posto Austrijanaca u tome vidi problem. Ostala velika većina je očito spremna, zbrinuti izbjeglice iz Ukrajine i s njima podijeliti ono što ima.

VIDEO: Zašto ruska propaganda Zelenskog zove nacistom objašnjava povjesničar Hrvoje Klasić

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije