Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAST HOSPITALIZIRANIH

Američko zdravstvo izdalo neobično upozorenje: Nemojte ljubiti svoje kokoši!

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
21.05.2021.
u 22:25

CDC drži da je porast broja slučajeva salmoneloze djelomično povezan s takvim ponašanjem

Zbog porasta broja oboljelih od salmoneloze u Sjedinjenim Državama, zdravstvene vlasti su poslale preporuku koja je neke nasmijala - zatražile su od Amerikanaca da prestanu ljubiti svoje kokoši i drugu perad. 

"Ne ljubite i ne grlite perad i nemojte jesti ni piti u njihovoj blizini", ozbiljno je zamolio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), glavna savezna državna agencija za javno zdravstvo.

CDC drži da je porast broja slučajeva salmoneloze djelomično povezan s takvim ponašanjem: od sredine veljače registrirana su 163 slučaja, od kojih su 34 završila hospitalizacijom.  

"Prema razgovorima s oboljelima utvrđeno je da su kontakti s peradi vjerojatan izvor epidemije", kažu stručnjaci agencije. 

"Iako djeluju čisto, kokoši i patke, mogu prenositi samonelu, bakteriju koja izaziva proljev, vrućicu i povraćanje", upozorava CDC.  

Vlasti su također preporučile detaljno pranje ruku nakon kontakta s peradi i odvraćanje djece da se s njima igraju.  

Do infekcije obično dolazi konzumacijom kontaminiranih jaja ili mliječnih proizvoda. Svake se godine u svijetu registrira više desetaka milijuna slučajeva salmoneloze koja je rijetko smrtonosna.

 

VIDEO Skandal u austrijskoj bolnici: Pacijentu amputirali pogrešnu nogu

Ključne riječi

Komentara 2

LR
Lijevi_Radin_semafor
23:28 21.05.2021.

Svaka zemlja ima svoje mozemo , vegane i doslovno ljubitelje peradi , ja perad jedem a zene ljubim , a ostalo mi je potpuno bolesno

ST
stanoe
08:28 22.05.2021.

U Irskoj je prije tridesetak godina ukinut zakon kojim se je zabranjivalo dodavati ovcje brabonjke u kavu, tako da nas to nista ne treba cuditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije