Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARTNERSTVO S SAD-OM

Greg A. Semmel: Odnos SAD-a i Hrvatske ostat će čvrst ma kakav bio odabir aviona

HRT
21.05.2021.
u 20:51

Govoreći o sposobnosti hrvatskih Oružanih snaga, kazao je da uloga Hrvatske kao saveznika u NATO-u nesumnjivo jača

O velikoj godišnoj vježbi američke vojske i saveznika, koja se održava se od početka svibnja pa sve do druge polovine lipnja u Europi i Africi, govorio je u Dnevniku HTV-a Greg A. Semmel, pomoćnik zapovjednika američkog ratnog zrakoplovstva za Europu i Afriku.

- Konkretno, u ovoj regiji provodimo obuku sudjelovanjem u vježbama Branitelj Europe 21 i Zvjezdani vitez 21. Glavni cilj je odvraćanje neprijatelja diljem regije, kao i kolektivna sigurnost u cijelom europskom prostoru djelovanja, rekao je general bojnik Greg A. Semmel.

Na pitanje kakvu poruku SAD šalje Hrvatskoj, ali i regiji, time što prvi put u Hrvatskoj u tim vježbama sudjeluje sustav protuzračne obrane srednjeg dometa Patriot, odgovorio je:

- Šalje poruku, i u ovom slučaju, kolektivne sigurnosti u regiji, u cijeloj jugoistočnoj Europi, i pokazuje sposobnost da u suradnji s članicama NATO-a vježbamo zajedno, rame uz rame, da budemo interoperabilni i da se usredotočimo na odvraćanje neprijatelja diljem regije.

Upitan koliko su za dugoročnu strategiju europske sigurnosti Američkih zračnih snaga važni Patriot i ostala specijalizirana oružja, rekao je da je jedan od glavnih fokusa zapovjednika Američkih zračnih snaga u Europi povezivanje više baza diljem europskog prostora djelovanja.

- Posrijedi je operativna koncepcija učinkovitog borbenog zrakoplovstva. Kad govorimo o Hrvatskoj, regionalne zračne baze donose velike prednosti zbog sposobnosti da se NATO-ovi zrakoplovi rasporede u različite zračne baze kako bi se pokrilo veće područje, sačuvala sposobnost djelovanja i realizirala borbena moć. Država poput Hrvatske u tome ima velike sposobnosti. 

Govoreći o sposobnosti hrvatskih Oružanih snaga, kazao je da uloga Hrvatske kao saveznika u NATO-u nesumnjivo jača.

- Osobito u ovoj regiji, u jugoistočnoj Europi. Nadajmo se da će imati novu interoperabilnu opremu u NATO-u. Hrvatska je već sad izrazito predana misiji NATO-a. Bila je vrlo aktivno uključena u NATO-ove operacije u Afganistanu i na drugim mjestima diljem svijeta, što je od presudne važnosti - kazao je.

Na pitanje što ako francuski zrakoplovi dobiju prednost pred američkima i može li to ikako oslabiti ili ugroziti strateško partnerstvo između SAD-a i Hrvatske, kazao je:

- Ne, mislim da će odnos između SAD-a i Hrvatske ostati čvrst ma kakav bio odabir. Sjedinjene Države podupiru svaki izbor Hrvatske. Podupiru i interoperabilnost te platforme s NATO-ovim platformama i s misijom NATO-a.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Asterix
Asterix
22:24 21.05.2021.

Amerikanci ne mogu zaspati ako se taj dan nisu sjetili Hrvatske.

ST
stefj
21:51 21.05.2021.

E sad, kupili su Francuske avione, morat će puno toga Američkog kupiti da se iskupe. Sjetite se odabira Airbusa za Croatia airlanes, te koliko je to štetilo Američko-Hrvatskim odnosima... Razlika Bidenovog pristupa prema Trumpovom je u tome što Biden udara ispod stola, dok je Trump to radio otvorena... Pitanje što je bolje, a što gore...

Avatar gradjanskirat
gradjanskirat
23:51 21.05.2021.

Haha, da sigurno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije