Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA NADA

Nika je novi fenomen hrvatskog sporta, a nema još ni 16 godina

storyeditor/2022-09-30/TKDKarabatic1_pxl_spo_300922.jpg
Privatna fotografija
01.10.2022.
u 08:10

Fenomen za sebe je Nika koja će tek za koji dan (3. listopada) napuniti 16 godina, pa je evidentno da je doista riječ o novoj velikoj nadi hrvatskog sporta koja u svojoj riznici već ima pet mlađeuzrasnih odličja.

Na Europskom mlađeseniorskom prvenstvu (U-21) u Tirani, hrvatski tekvondoaši i tekvondoašice osvojili su 11 medalja (tri zlata, tri srebra i pet bronca) što je spektakularan domet, posebice ako se zna da je to reprezentaciji donijelo prvo mjesto u ženskoj i drugo u ukupnoj konkurenciji. A nešto slično dogodilo se još samo jednom, i to 2009. na Europskom kadetskom prvenstvu u Zagrebu. Inače, seniorski rekord je osam hrvatskih medalja, također s kontinentalne smotre.

A ta berba odličja događala se pred očima seniorskog izbornika Tonija Tomasa, koji može biti i više nego zadovoljan ulovom na tom natjecanju. A zadovoljan je dvostruko, radi jubilarne, 100. medalje kluba čiji je osnivač i mozak (Marjan), ali i radi perspektive hrvatskog tekvondoa.

- Od prve kadetske bronce do olimpijskog zlata, sve je stalo u 15 godina - kazao je taj genijalni trener kojeg je, unatoč inozemnim ponudama, Hrvatski tekvondo savez uspio zadržati u Hrvatskoj.

- Sjećam se, a tada sam bio novinar, da me Toni Tomas jednom sav ushićen nazvao da bi mi se pohvalio s tri medalje osvojene na Livno Openu. Tko bi rekao da ćemo 15 godina kasnije kao klub osvojiti stotu medalju - prisjetio se tajnik Tekvondo kluba Marjan Sandro Deak.

Marjanovo stoto odličje

Prvakinjama Europe postale su dvije članice Marjana, splitske tvornice medalja, Mila Mastelić (73 kg) i Nika Karabatić (53 kg), a europski prvak je i njihov klupski kolega Paško Božić (više od 87 kg), talentirani borac visok kao košarkaš (205 cm), koji je bio taj koji je za splitsku tvornicu medalja izborio stoto odličje na velikim svjetskim natjecanjima (Olimpijske igre te SP i EP za sve uzraste).

A poput Paška, fenomen za sebe je i Nika koja će tek za koji dan (3. listopada) napuniti 16 godina, pa je evidentno da je doista riječ o novoj velikoj nadi hrvatskog sporta koja u svojoj riznici već ima pet mlađeuzrasnih odličja.

Bronce su osvojile njihove klupske kolegice Mia Tukić (49 kg) i Ivana Duvančić (53 kg), ali i tri članice zagrebačkih klubova, Lea Špehar (57 kg) iz Osvita, Nika Klepac (73 kg) iz Medvedgrada te Nika Kolarek (46 kg) iz Pantere.

U finale su se plasirale i Zagrepčanke Nikolina Mesić (Jastreb, 73 kg) i Helena Kičema (Novi Zagreb, 62 kg) te vrlo talentirana Zadranka Ariana Oreč (67 kg, TK Zadar), no morale su se zadovoljiti srebrnom medaljom i statusom europskih doprvakinja.

Dvije medalje ostale kod kuće

Inače, na ovom Prvenstvu Europe nije nastupila trenutačno najpotentnija hrvatska juniorka, 17-godišnja Bruna Duvančić, europska kadetska i juniorska prvakinja, koju je izbornik Tomas poštedio jer već dominira i seniorskim natjecanjima i osvaja olimpijske bodove. A nastupiti je mogla i aktualna dvostruka seniorska europska prvakinja 20-godišnja Lena Stojković, no i ona je, kako kaže Tomas, posvećena višem cilju. 

>> VIDEO: Kladionice Vatrenima daju manje od 2% šanse za osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru

Komentara 2

KA
kajinx
08:50 01.10.2022.

Marjanovo stoto odličje = Marjan! Marjana = Marjanino stoto ...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije