Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRA PORUKA

Legendarni košarkaš ustvrdio: Hrvati u NBA ligi su precijenjeni

Željko Jerkov
Foto: Vecernji.hr
1/2
04.05.2019.
u 19:12

Krešo Ćosić dobio je dres s brojem 11 jer je toliko jedinica imao u školi kad je počinjao igrati košarku u Zadru

U Starome Gradu na Hvaru održavaju se tradicionalni Međunarodni susreti novinara, pisaca i diplomata, a ovogodišnja tema je: mediji i sport. Jedan od sudionika bio je i naš proslavljeni košarkaš Željko Jerkov, danas dopredsjednik HOO-a i prvi čovjek Hrvatskog kluba olimpijaca, koji je između ostaloga istaknuo:

- Za sport se u doba Jugoslavije izdvajalo dva puta više od kulture, a danas u Hrvatskoj se za kulturu izdvaja oko dvije milijarde kuna, a za sport oko 220 milijuna u što su uračunate i otplate za naše Arene. Bez toga, za sport se izdvaja samo oko 160 milijuna kuna, u postotku najmanje od svih zemalja EU, praktično smo svedeni na statističku pogrešku. Ne mislim da se kulturi treba smanjivati budžet, ali sportu se svakako treba povećati. Nakon branitelja koji su stvorili Hrvatsku, sportaši su najviše učinili za imidž ove države, još od Ivaniševićeve marame s kvadratićima, pa preko olimpijskog finala košarkaša i uspjeha naših nogometaša. Finale u Rusiji priskrbio nam je takvu reklamu koju mi novcem nikada ne bismo platili - kazao je Jerkov.

O neuspjehu košarkaške vrste napomenuo je:

- Svako jutro u prvim vijestima slušam: ovaj naš košarkaš u NBA postigao ovoliko, onaj onoliko koševa. Stvara se fama o velikom uspjehu i učinku, no ti naši igrači su precijenjeni. NBA ne može dati pravu ocjenu o vrijednosti nekog igrača jer tamo igrač zabije 30 koševa a momčad mu izgubi s 30 koševa. Pa, je li to uspjeh?

Na susretima smo, u sjajnom dokumentarnom filmu Slavka Cvitkovića, doznali i zašto je legendarni Krešo Ćosić nosio dres s brojem 11. Imao je toliko jedinica u školi kad je prvi put sa 16 godina zaigrao za Zadar, pa ga je njegov tadašnji trener Enzo Sovitti na taj način želio potaknuti na učenje.

>> Igram prvu košarkašku ligu, a veću plaću imam u Zagrebparkingu, kaže ovaj košarkaš. Pogledajte video!

Ključne riječi

Komentara 3

ZA
zagi101
20:28 04.05.2019.

normalno da su precijenjeni. kad dođu igrat za repku vidiš kolko vrijede. tam igraju uz prave znalce tj šlepaju se uz njih. u repki kad treba povući nema ih nigdje

ČE
četverac
09:09 05.05.2019.

U NBA se previše gleda na statistiku. Zato nije dobro kad tamo odlaze mladi igrači. Najbolje su prošli oni već prokušani: Dražen, Kukoč, Rađa... Za talente poput Zubca to je (košarkaška) smrt...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije