Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 215
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postoji, morate ga probati

„Lagan, zdrav i ukusan blagdanski jelovnik bez glutena“

Moje malo zlato
Foto: Moje malo zlato
1/5
18.12.2025.
u 12:30

„Moje malo zlato donosi bezglutenske kruhove, peciva i kolače za svaki stol“

Domaća juha s rezancima, sarma, red kolača. Zatim sarma, odojak, francuska salata, purica, mlinci i još malo kolača.

Tako otprilike izgleda jelovnik prosječnog Hrvata za vrijeme blagdana. Teško mu je odoljeti, zar ne? Naročito ako ste sate proveli za štednjakom i iz prve ruke znate koliko sati je uloženo u pripremu tih slasnih recepata. No, premda ih volimo, navedeni specijaliteti mogu ostaviti negativne posljedice na probavni sustav kod ljudi koji su osjetljivi na gluten. To je, naime, mala bjelančevina koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži, a kod osoba koje su intolerantne na gluten stvara simptome poput osjećaja umora, nadutosti, boli u trbuhu, glavobolje, umora i drugih suptilnih simptoma. Najčešći su probavni simptomi, no intolerancija se može manifestirati i kroz kožne i psihološke bolesti. Prema procjeni Ružice Lah, predsjednice Hrvatskog društva za celijakiju, samo je 3.000 do 5.000 dijagnosticiranih osoba, što je svega 8-10% oboljelih.

Foto: Moje malo zlato

Gluten se nalazi u tjestenini, žitnim pahuljicama, pizzi, bureku, paniranim proizvodima, keksima, muffinima, biskvitima, juhama iz vrećica, grickalicama, gotovim preljevima za salatu, sladoledima, pivu, likerima... ali i u neprehrambenim proizvodima poput kozmetike, lijekova i ljepila. Gotovo u svemu, barem u tragovima!


Bez odricanja

No, to ne znači da se za blagdane trebamo svega odreći. Da, trebalo bi voditi računa o prehrani ako Božić želimo provesti u miru i bez neugodnosti, pogotovo ako bolujete od celijakije, kronične autoimune bolesti uzrokovane genetskom preosjetljivošću na gluten od koje boluje 1% populacije, no ne trebamo si sve braniti – zahvaljujući bezglutenskim proizvodima koji su odlična zamjena glutenskim inačicama.


Moje malo zlato – sigurnost na tanjuru

Ukusni bezglutenski kruh, peciva, pa i kolači, mogu se pronaći u ponudi brenda Moje malo zlato. Riječ je o prvom hrvatskom proizvođaču certificiranih, bezglutenskih, pekarskih i slastičarskih proizvoda označenih sa simbolom prekriženog klasa. U Republici Hrvatskoj upravo taj simbol promovira Hrvatsko društvo za celijakiju, dok je na međunarodnoj razini zadužena Europska asocijacija društva za celijakiju – AOECS koja je odobrila proizvode Moje malo zlato. Simbol prekriženog klasa predstavlja znak sigurnosti i integriteta koji je poznat, pouzdan i priznat od strane potrošača koji boluju od celijakije.

Foto: Moje malo zlato

Iako su ti proizvodi prvenstveno namijenjeni osobama koje se iz zdravstvenih razloga moraju pridržavati bezglutenske prehrane, na bezglutensku se prehranu odlučuje sve više ljudi koji jednostavno žele poboljšati svoje psihofizičko zdravlje. Bezglutenska prehrana namijenjena je svim osobama koje su osviještene o prehrani i žele je unaprijediti te osobama koje su senzibilizirane prema činjenici da postoje određene namirnice koje su glavni alergeni u prehrani, a koje značajno utječu na naše zdravlje. Prelazak na bezglutensku prehranu potiče nas, između ostalog, da pažljivije biramo namirnice u svojoj kuhinji. Gluten i nije tako teško izbjeći umanji li se unos žitarica, a prehrana fokusira na povrće i voće uz primjerenu količinu mesa i ribe.


Kako izgleda jelovnik koji uključuje bezglutenske proizvode od proizvođača Moje malo zlato?

Za početak, umjesto bijelog pšeničnog kruha, birajte bezglutenski kruh izrađen od pažljivo odabranih sastojaka bogatih vlaknima i sjemenkama. Idealno je rješenje za svakodnevnu prehranu, lagano se probavlja i ugodnog je okusa. Proizveden od kukuruznog škroba i rižinog brašna, pogodan je za korisnike koji izbjegavaju pšenicu u potpunosti.

Peciva bez glutena od riže i tapioke savršeno se uklapaju uz jaja, povrće ili lagane namaze. S njima doručak ostaje jednostavan, ali bez osjećaja težine koji često prati pšenična peciva.

Foto: Moje malo zlato

Blagdanski dani puni su okusa i uživanja, ali ponekad između doručka, ručka i deserta zatreba mali zalogaj koji će utažiti glad, a neće opteretiti želudac. Tu na scenu stupaju hrskavi Tapioka kruhići – lagani, ukusni i potpuno bez glutena. Bilo da ih grickate same ili uz neki namaz, Tapioka kruhići su idealni za velika i mala druženja za blagdanskim stolom. 

Umjesto oblatni, mađarice i čokoladnih kocki, zasladite se slatkim užicima bez glutena. Moje malo zlato u ponudi sadrži razne kolače izrađene od kvalitetnih sastojaka, kako bi svaka pauza za desert bila čisto zadovoljstvo. Božić ne može proći bez kuglofa, zar ne? Zato na Moje malo zlato webshopu potražite ovaj tradicionalni kolač u kojem će uživati i najstroža nepca.


Prikladno za sve

Svi kruhovi i svježa peciva su bez životinjskih sastojaka, a većina proizvoda napravljena je i bez mliječnih sastojaka.
To znači da su pogodni za:

  • vegane
  • osobe koje izbjegavaju laktozu
  • djecu s osjetljivostima
  • sve koji žele čišću, laganiju prehranu

Foto: Moje malo zlato


Za sva pitanja – tu su za vas

Moje malo zlato dostupno je za savjete i informacije svakog radnog dana od 9 do 16 sati.
E-mail: info@mojemalozlato.com 
Telefon: +385 1 561 6934
Web: www.mojemalozlato.com
FB: Moje malo zlato
Instagram: @mojemalozlato

Sadržaj nastao u suradnji s Moje malo zlato.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata