Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEŠENA DILEMA

Kako se piše, u Katru ili u Kataru? Odgovor stručnjaka mogao bi vas iznenaditi

(SP)QATAR-DOHA-FOOTBALL-NATIONAL TEAM-TRAINING
Nikku/XINHUA
07.10.2022.
u 21:43

Jezični problem nastaje u kosim padežima pa se postavlja pitanje kako se ime te države sklanja, odnosno održava li se nogometno prvenstvo u Kataru ili Katru.

Svjetsko nogometno prvenstvo održava se u Katru, a ne u Kataru, poručuju iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a tu tvrdnju su i obrazložili.

Domaćin Svjetskoga nogometnoga prvenstva ove je godine Država Katar, koja se skraćeno zove Katar. Jezični problem nastaje u kosim padežima pa se postavlja pitanje kako se ime te države sklanja, odnosno održava li se nogometno prvenstvo u Kataru ili Katru.

Odgovor na to pitanje daje nam hrvatski fonetsko-fonološki sustav kojemu smo prilagodili arapsko ime te države pa ga pišemo i izgovaramo kao Katar.

Katar ima kratkosilazni naglasak na prvome slogu i nema zanaglasnu dužinu na drugome slogu. Takva zemljopisna imena i opće imenice u sklonidbi gube zanaglasni a, kao i Cipar – Cipra, Dakar – Dakra, Skadar – Skadra ili teatar – teatra.

 Stoga se imenica Katar po padežima sklanja ovako: Katar, G Katra, D Katru, A Katar, L Katru, I Katrom.

>> POGLEDAJTE I VIDEO EMISIJU Dea Redžić i Mario Kovačević: Hrvatski hit trener pobjegao iz opkoljenog Sarajeva, sad prijeti Hajduku i Dinamu 

Komentara 17

BR
Brankko
22:21 07.10.2022.

Argument "Dakar" nije baš neki. -- Ime glavnoga grada Senegala nije u kosim padežima Dakr-, dakle NIJE (sjećam se) Dakra, (približavam se) Dakru, (boravim) u Dakru, (ponosim se) Dakrom -- nego uvijek ima dug drugi/zadnji slog. Naime, zadnji je slog dug, tako u domaćemu jeziku volof Ndakaaru, tako u engleskomu da:'ka:r. Dakle ovako JEST: (sjećam se) Dakara, (približavam se) Dakaru, (boravim) u Dakaru, (ponosim se) Dakarom.

NI
NICKO
19:54 13.11.2022.

Ako je Katar - Katara, Kataru, po čemu je onda Zadar - Zadra, Zadru. Gotovo identične riječi se mijenjaju po različitim principima - totalno nelogično.

CC
Cccd
19:53 13.12.2022.

Logično i prirodno Katar..iz Katra, a ne KatAra..samo me čudi nepismenost i zavijanje otkad traje prvenstvo i to od strane voditelja Dnevnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije