Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUNO KONTROVERZI

Katar pripremio hrpu zabrana za SP, a što će biti s trakama još se ne zna

storyeditor/2022-09-29/PXL_PA_260922_95855165.jpg
30.09.2022.
u 07:00

Na SP-u u Kataru osam reprezentacija želi nositi traku s duginim bojama jer je homoseksualnost tamo zabranjena, domaćini poručuju: svi su dobrodošli

Kada je Svjetsko nogometno prvenstvo u pitanju, skandali obično kreću s njegovim početkom. Bilo da se tu radi o lošem suđenju, namještanju, ponašanju igrača ili navijača, SP u Kataru, koji će se igrati krajem godine, skandale i polemike vuče već neko vrijeme.

Najprije se spominjalo da je domaćinstvo namješteno, zatim su došli bojkoti Mundijala zato što je The Guardian objavio da je na izgradnji stadiona i popratne infrastrukture poginulo najmanje 6500 radnika. A najnovija polemika razvila se oko kapetanskih traka.

Lewa s ukrajinskim bojama

Naime, Katar je prva muslimanska zemlja koja će biti domaćin SP-a, a tamo je homoseksualnost strogo zabranjena.

Stoga je osam reprezentacija odlučilo da će njihovi kapetani u Kataru nositi traku u duginim bojama u znak podrške osobama homoseksualne orijentacije. Wales, Nizozemska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Engleska predvode inicijativu "OneLove" (jedna ljubav) za borbu protiv diskriminacije. Kapetanska traka dizajnirana je tako da ima srce ispunjeno duginim bojama i neki kapetani već su je nosili u Ligi nacija.

Mnogi su se pitali što će odlučiti Hrvatska. No iz HNS-a su odgovorili da traku s duginim bojama neće nositi i Fifi su poslali svoj prijedlog.

– Ako to bude dopušteno, hrvatski kapetan nosit će traku za koju smatra da najbolje simbolizira vrijednosti koje predstavlja naša reprezentacija, a to je hrvatska zastava. Ona je za nas simbol ponosa, patriotizma te ljubavi prema domovini i obitelji što je za nas zaštitni znak naše reprezentacije – rekao je nedavno glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Danska je otišla korak dalje i najavila da će nastupati u dresovima koji su dizajnirani u crvenoj, bijeloj i crnoj boji kao posveta osvajanju naslova europskog prvaka iz 1992. godine, ali i poruka vezana za kršenje ljudskih prava u zemlji domaćinu.

No vratimo se trakama i recimo da HNS nije jedini s drukčijom inicijativom. Naime, kapetan Poljske Robert Lewandowski oko ruke planira nositi traku s bojama ukrajinske zastave koju mu je uručio Andrij Ševčenko.

Prema Fifinu pravilu, kapetani bi oko ruke trebali nositi jednobojnu traku s natpisom "respect" (poštovanje). Tako da će o tome tko će i što nositi na svjetskoj smotri Fifa tek odlučiti.

No iz Katara poručuju da su, usprkos tome što je homoseksualnost zabranjena, svi dobrodošli.

– Katar jamči sigurnost homoseksualcima, kako nogometašima tako i navijačima, koji se boje doći u tu zemlju tijekom Svjetskog prvenstva. Javno iskazivanje naklonosti ne odobrava se bez obzira na seksualnu orijentaciju – rekao je izvršni direktor organizacijskog odbora Nasser Al Khater.

Osim toga, Katarci su upozorili da je izvanbračni seks strogo zabranjen, a onima koji se ogriješe o zakon prijeti sedam godina zatvora. Zabranjeno je i bilo kakvo izmjenjivanje nježnosti u javnosti.

Popustili oko alkohola

Alkohol je još jedna stavka na listi nepoželjnog, no tu su domaćini malo popustili.

Alkohol je inače zabranjen na svim javnim mjestima, a organizatori SP-a napravit će iznimku i posluživat će ga u službenim fan zonama i na stadionima za vlasnike ulaznica. Navijačima s ulaznicama dopustit će kupnju piva na nogometnim utakmicama, ali tri sata prije početka i jedan sat nakon posljednjeg zvižduka, no ne i tijekom utakmice.

Pivo će se moći popiti u hotelu i baru ako imate više od 21 godine.

Bilo kako bilo, izgleda da će ovaj SP biti šou, itekako zanimljiv i na terenu i izvan njega.

>> Pogledajte i video: Kladionice Vatrenima daju manje od 2% šanse za osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru

Komentara 13

BU
burza
07:56 30.09.2022.

Kad su ih izabrali znali su njihova pravila kome se ne svida neka ne nastupa

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:02 30.09.2022.

Neće to biti nikakav šou. Fifa će propisati sve vezano za sportski dio, a ostalo je na Kataru. Ovo što je Katar najavio je sasvim korektno.

OL
oLo
08:49 30.09.2022.

Puno puta je rečeno da u sportu nema petljanije i poruka, što sad hoće sa tim trakama i glupim klečanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije