Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbojkaški EP

Fabris i Barun! Je li dovoljno za uspjeh?

23.09.2017.
u 13:11

U nekim boljim vremenima naše su odbojkašice s EP-a donosile medalje: 1995., 1997. i 1999. godine naše su djevojke bile srebrne.

Odbojkašice Hrvatske danas će na Europskom prvenstvu igrati protiv Gruzije i mnogi stručnjaci predviđaju da će to biti ključna utakmica za prolaz u drugi krug. No istina je sasvim drugačija. Hrvatska je ipak veliki favorit u susretu protiv Gruzijki kojima je ovo prvi nastup na velikom natjecanju.

Nije velika mudrost ako napišemo da je talijanska ženska liga jedna od najjačih u Europi. A upravo u Italiji igra najviše hrvatskih igračica od svih zemalja sudionica ovogodišnjeg Europskog prvenstva. Usto imamo dvije igračice koje su unazad četiri godine pri vrhu ili na samom vrhu talijanske lige po broju osvojenih bodova, ali i po ocjenama novinara – Samantu Fabris i Katarinu Barun.

– Igračica ili dvije nikad ne mogu biti prevaga u odbojci. U odbojci pobjeđuje onaj koji ima podjednako dobre igračice na svim pozicijama – rekla je Fabris.

Uz njih dvije u Italiji će u novoj sezoni igrati još Ivana Miloš i Ema Strunjak koje su s reprezentacijom na EP-u te Ana Starčević i Natalia Tomić koja je sa samo 17 godina igrala ovo ljeto za Hrvatsku na turnirima Grand-prixa. Dakle, Hrvatska na EP-u od preostalih 15 reprezentacija ima najviše igračica u Italiji, a potom slijede Belgija (3), Srbija (2) i Nizozemska (2). Od zemalja koje igraju na EP-u u Italiji nijednu igračicu nemaju samo Rusija, Mađarska, Gruzija, Bjelorusija, Ukrajina i Turska. Nekako je logično da nema Turkinja jer imaju jaku domaću ligu, a igračice s prostora bivšeg Sovjetskog Saveza uglavnom igraju u ruskoj ligi koja je platežno prilično moćna, moćnija možda i od talijanske lige.

– Mislim da je odbojka u Italiji najpopularniji ženski sport. Muški se zna, nogomet, pa košarka i odbojka tu negdje. Na utakmicama ženske lige dvorane su uglavnom stalno pune bez obzira na to kako se suparnik zove – istaknula je Samanta koja je u Italiji promijenila pet klubova.

– Najljepše mi je bilo u Modeni gdje sam igrala dvije sezone – dodala je.

Je li sponzor kluba bila tvrtka Panini, najpoznatiji distributer sličica za raznorazne albume, čije je sjedište u Modeni?

– Ne, nikad, koliko ja znam – rekla je.

Zanimljivo je da je u Italiji najpopularniji album sa sličicama Panini Calciatore, a nikad pak nije napravljen album sa sličicama odbojkaša i odbojkašica.

– Da, zanimljivo. Meni bi bilo super kada bih dobila svoju sličicu za album – naglasila je Samanta.

Hrvatska igra na Europskim prvenstvima od 1993. godine i samo jednom nismo sudjelovali na završnom turniru – 2003. godine. U našoj smo skupini po broju medalja odmah do Italije. Naše odbojkašice osvojile su tri srebra u nizu, od 1995. do 1999. godine, a Talijanke, naše nedjeljne suparnice, u svojoj vitrini imaju dva zlata (2007. i 2009.), dva srebra (2001. i 2005.) i jednu broncu (1999.). Naš najbolji plasman u posljednjih 15 godina bilo je peto mjesto 2013. godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije