Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski Championship

Brković: Šunjić će uspjeti, takve Englezi najviše cijene

06.08.2019.
u 15:42

Znate li koji je hrvatski nogometaš rekorder po broju nastupa u Championshipu? Odgovor ovoga pitanja za kviz je – Ahmet Brković

Engleski Championship (2. razred engleskog nogometa) počeo je intenzivno kupovati hrvatsko. Najprije je bivši izbornik Slaven Bilić preuzeo West Bromwich Albion i tamo doveo bivšega zagrebaša Filipa Krovinovića, potom je Luton Town kupio Rijekina vratara Simona Slugu, a Birmingham City nedavno je iznenađujuće doveo Dinamova vezista Ivana Šunjića.

No, znate li koji je hrvatski nogometaš rekorder po broju nastupa u Championshipu? Odgovor ovoga pitanja za kviz je – Ahmet Brković. Dubrovčanin, danas 44-godišnjak, pionir Hrvatske lige u dresu Dubrovnika i Varteksa, a kasnije nogometaš triju engleskih klubova: Leyton Orienta, Luton Towna i Millwalla.

Ukupno je u Championshipu u dresovima Lutona i Millwalla skupio 62 nastupa, ali kada se zbroje svi nastupi u svim engleskim natjecanjima (2. i 3. liga, FA i Liga kup), Ahmet je na Otoku istrčao čak 299 puta u deset godina. Najviše nastupa, čak 196, ima u dresu Luton Towna, u kojemu je istinska klupska legenda sa sedmogodišnjim stažem (2001.-2008.).

Pomogao i prijatelj Beusan

Ali, kako je Ahmet Brković, nogometaš koji nikada nije igrao za hrvatsku reprezentaciju, uopće dobio radnu dozvolu u Velikoj Britaniji?

– Mojoj bivšoj supruzi Emily majka je Engleskinja, a otac Hrvat. U to vrijeme, 1999. godine, bio sam igrač Varteksa, a kako se moja tadašnja supruga željela vratiti kući u Englesku, a ja bio lud za njom, preselili smo se u London. Tamo sam upoznao jednoga nogometnog menadžera kojemu sam dao videokasete sa svojim nastupima i on mi je obećao pronaći angažman.

Prvi klub u Engleskoj bio mi je trećeligaš Leyton Orient. Uz pomoć svoga prijatelja Matea Beusana, dogovorio sam sastanak s Anđelkom Herjavcem i isposlovao odštetu od 35 tisuća funta. Kako mi je supruga imala britansko državljanstvo, imao sam uvjete za dobivanje radne dozvole. Čekao sam je četiri mjeseca i za to vrijeme sam trenirao u Londonu – kaže Ahmet Brković.

U dvije godine u Leyton Orientu skupio je 72 nastupa, potom je stigla ponuda Luton Towna.

– Bio sam na probi u Lutonu sedam dana, odigrao sam fenomenalno i dobio ugovor. To je klub u kojemu sam ostvario vrhunac karijere. U jednoj sezoni, 2004./2005., kada smo se iz League One plasirali u Championship, postigao sam 16 pogodaka i bio drugi najbolji strijelac među vezistima u Engleskoj u svim natjecanjima. Efikasniji od mene bio je samo Frank Lampard iz Chelseaja – prisjeća se Brković slavnih dana.

Bilo je, naravno, još priznanja na Otoku, majstorija o kojima se govorilo.

– U studenome 2002., u utakmici kupa za Luton Town protiv Stevenagea, postigao sam hat-trick za samo šest minuta, što je u to vrijeme bio drugi najbrži hat-trick u povijesti engleskog nogometa. A koju godinu kasnije, na otvorenju stadiona u Leicesteru, postigao sam gol škaricama koji je uvršten među 50 najljepših pogodaka u Engleskoj – kaže Brković, koji je posljednje dvije sezone karijere odigrao u dresu Millwalla.

Kakvo je natjecanje Championship, što naši nogometaši mogu tamo očekivati?

Championship je među najduljim i najzahtjevnijim ligaškim natjecanjima na svijetu.

– Ako nisi sto posto fokusiran, ako nisi stopostotni profesionalac, oni te tamo “pojedu”. Mnogi veliki klubovi koji su ispali iz Premiershipa željeli su ekspresni povratak u najjači razred pa su u Championshipu “zaglavili” i ne mogu naprijed, poput naprimjer Leeds Uniteda. To je liga u kojoj nema favorita, zadnji na ljestvici u stanju je iznenaditi prvoga, publika je na svim stadionima bučna, žestoka, nabrijana, nigdje se ne možeš opustiti i računati na sigurne bodove.

Jesu li vas iz Luton Towna pitali za Simona Slugu?

– U kontaktu sam s navijačima Lutona preko foruma. Oni su me uvijek voljeli jer sam im bio privržen, uvijek sam im bio na raspolaganju za autograme, fotografiranje... Zvali su me tamo Croatian Sensation. Kazao sam im da mi je drago da je Hrvat ponovno došao u Luton i da mu želim svu sreću, ali sam se i našalio: “Samo je jedan Croatian Sensation.” Ne treba dečku stvarati pritisak da mora biti bolji od mene. Inače, Luton će Slugi biti prilika da se pokaže i ostvari prelazak u veći klub.

Je li vas iznenadio Šunjićev transfer u Birmingham City?

– Šunjić je igrač profila kakvoga Englezi vole; radnik je, profesionalac, žestok dečko, agresivan, takve baš tamo cijene. Bude li nastavio kako je igrao u Dinamu, pljeskat će mu u Birminghamu. Ne treba se ni on opterećivati rezultatom svoga kluba. Bit će i pobjeda i poraza, ali ključno je da navijači vide da si dao sve od sebe, da si požrtvovan, i to će uvijek nagraditi.

WBA pripada u Premiership

Slaven Bilić u WBA?

– Velik je to klub, po svojoj veličini zaslužuje biti u Premiershipu, uz bok je Middlesbroughu, Leedsu, Fulhamu... dok je moj Luton ipak manji i nije u krugu favorita za plasman u viši rang. Zaista ne mogu reći na koji bih se klub kladio da će “ići gore”, to je u Championshipu nemoguće prognozirati. A znate da je finale play-offa za plasman u Premiership najvrednija utakmica na svijetu, pobjednik dobiva 120 milijuna funta.

A što danas radi Ahmet Brković?

– Živim u Dubrovniku sa zaručnicom Ivanom Matić Mazarekić, a zahvaljujući prijatelju Frani Arapoviću, voditelj sam restorana u gradu. Kada ulovim slobodnog vremena, vratim se nogometu i treniram djecu na dubrovačkim igralištima.

Nije se odrekao ambicija...

– Želja mi je jednoga dana vratiti se u Englesku, raditi kao skaut Luton Towna, u kojemu su mi vrata uvijek otvorena – zaključio je Ahmet Brković, jedan od samo četvorice Hrvata koji su briljirali u Championshipu.

Igor Štimac je u sezoni 1995./1996. kao kapetan predvodio Derby County u pohodu na Premiership, Robert Prosinečki bio je 2001./2002. u Portsmouthu, a Niko Kranjčar u sezoni 2013./2014. bio je igrač Queens Park Rangersa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije