Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mentalni trener Čerenšek:

Borna se još prilagođava 
na velike turnire i igrače

Borna Ćorić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
04.02.2015.
u 08:30

U Borninoj dobi Federer je gubio od Australca Sekulova, 191. na ATP listi, a Đoković od Španjolca Gimeno-Travera, tada 178. tenisača svijeta

Vodstvo turnira priželjkivalo je tu pobjedu, željeli su je i navijači, a najviše sam Borna Ćorić. Ali, eto, naš je 18-godišnjak izgubio u prvom kolu PBZ Zagreb Indoorsa od Ukrajinca Sergija Stahovskog sa 2:6, 4:6. Izgubio je od suparnika koji je 11 godina stariji i 22 mjesta bolje plasiran, koji je u karijeri osvojio četiri turnira, od čega jedan u Zagrebu, gdje se osjeća kao kod kuće, a jednom je u Wimbledonu pobijedio i velikog Rogera Federera. Pa, zašto je to nekima šokantan poraz?

Jesu li u pitanju prevelika očekivanja? Naša ili Bornina, koji je za ovu sezonu najavio samo borbu za Top 50. Trenutačno je 91. tenisač svijeta, pa se može reći da i nije daleko od toga.

Četiri poraza

Istina, Borna je ove godine nanizao četiri poraza (uz samo jednu pobjedu), ali redom od značajno bolje plasiranih igrača od sebe. Bili su to: Wawrinka (četvrti), Carreno Busta (49.), Chardy (31.) i Stahovsky (69. tenisač svijeta). Za usporedbu, pogledajmo kako su u toj dobi, u prvoj kalendarskoj godini nakon navršenih 18 godina, prolazili velikani poput Rogera Federera i Novaka Đokovića.

Švicarac je 2000. (rođen je 8. kolovoza 1981.) gubio mečeve i od 191. tenisača svijeta, naturaliziranog Australca Sekulova, pa od 77. Rosseta, 74. Kučere, 71. Fromberga... U godinu je ušao sa 64. mjesta, a potom je te sezone postigao 36 pobjeda, uz 30 poraza.

Đoković je 2006. (rođen je 22. svibnja 1987.) poražen od Gimeno-Travera, tada 178. tenisača svijeta, Hernycha (128.), Wawrinke (69.), Goldsteina (68.)... U godinu je ušao sa 78. mjesta i, istina, osvojio dva turnira iz tada najslabije kategorije (pobjedniku su donosili po 175 bodova) u Metzu i Amersfoortu.

I jedan i drugi velikan bili su zapravo iskusniji od našeg tinejdžera jer je Borna rođen gotovo na kraju godine (14. 11. 1996.).

Velika očekivanja

– Pobjede i porazi sastavni su dio procesa sportskog sazrijevanja i Borna trenutačno prolazi kroz zahtjevnu fazu privikavanja na najvišu razinu profesionalnog sporta. U dobi od 18 godina to je jako teško. U ovoj fazi može biti više poraza nego što ih je bilo prošle sezone, jer su i suparnici znatno bolji i turniri zahtjevniji. Za tako mladog sportaša važno je da prihvati da se radi o fazi adaptacije na tu razinu i da iz poraza uči i radi na napretku. Siguran sam da će ovogodišnji Bornin angažman u svakom aspektu njegove pripreme biti presudan za napredak i u renkingu. Čak vjerujem da u ovoj fazi sportaš mora davati više i bolje nego prije i samo da bi se zadržao na poziciji koju je već zauzeo. Lakše je napadati vrh nego stajati na vrhu i braniti se od svih onih koji ga napadaju – smatra Bornin mentalni trener Igor Čerenšek.

On je svjestan opasnosti na koje nailazi njegov štićenik i o tome s njim ozbiljno i detaljno razgovara.

– Očekivanja javnosti su velika, ali to nije ništa novo za našu zemlju, tako da se Borna s time mora naučiti nositi i on to i radi. Svaki mladi sportaš njegova kalibra ne bi smio previše obraćati pozornost na ta očekivanja javnosti. No, to nije lako jer se svaki njegov meč gleda kao nikad prije, a brojni „stručnjaci" iznose mišljenja o njegovoj kvaliteti i prognoziraju mu budućnost. Ja mislim da se Borna zasad dobro nosi s očekivanjima i pritiskom, posebice s obzirom na svoje godine i (ne)iskustvo - zaključio je Čerenšek.

>>Borna ispao u 1. kolu: Nije tragedija, treba nastaviti dalje raditi

Komentara 4

IV
ivanjoksimovic
10:09 04.02.2015.

Slazem se da je malo previsoko poleteo, tacnije brzo je napravio prodor, upao u top100, i mediji su ga digli u nebesa pa je maleni malo vise zagrizao nego sto moze da proguta. Da nije dobio Nadala koji je u krizi pa bi ga i baba dobila, niko ne bi ni rec od novinara napisao, a Borna ne bi preskakao stepenike. Zato mislim da su za njega ovi porazi dobri, jer ce da ga postave na svoje mesto. To ce mu pomoci da vidi gde je i da zapne cuti i radi. Neosporan je talenat. Cilic svakako, pa cak i Ivanisevic pored malog izgledaju smesno. One slam winneri sa servis volej igrom. Fuj. Borna ce biti mnogo kompletniji igrac sa sansom da osvoji najmanje 3-4 GS titule, i zato mora da ide korak po korak.

TA
tarzan
08:47 04.02.2015.

U nas su svi vrhunski sportaši bili omiljeni kod nas navijača između ostalog radi toga jer se nikad nisu isticali nit sami sebe hvalili ovaj dečko je krenuo nekim drugim putem i to velika većina ljubitelja sporta ne podržava, i i sve da jednog dana i postane vrhunski tenisač on više nikad neće bit cijenjen al za to je sam kriv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije