Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mlada kantautorica

Lu Jakelić nalazi se na svojoj prvoj turneji: 'Spajamo sve što publika dugo očekuje'

Foto: Joanna Paciorek
1/10
20.02.2023.
u 11:25

Glazbenica i autorica nalazi se na svojoj prvoj turneji koju je počela nastupom u zagrebačkom Petom kupeu, a nastupit će i u drugim gradovima.

Glazbenica i autorica Lu Jakelić iza sebe ima već dva albuma: 'Sve o čemu sam šutjela' i 'Šesto čulo', koje je kritika posebno nahvalila, a sada je krenula u novu avanturu. Đakovčanka se uputila na svoju prvu koncertnu turneju, a već je odradila i prvi samostalni nastup koji je ujedno bio i prvi koncert na turneji. Radi se o nastupu koji se odvio 15. veljače u prepunom zagrebačkom 'Petom kupeu', a Lu i njezin bend svirali su dva sata te je tako kantautorica promovirala svoj drugi album 'Šesto čulo'. Lu nam je prije koncerta u Zagrebu otkrila kako se osjeća te što priprema za turneju, ali i nakon nje. Glazbenica je rekla da joj izvođenje uživo predstavlja najveće zadovoljstvo.

- To je trenutak kada se sve otpušta, opušta i dobije svoju svrhu. Nema zamjene stvarnoj publici i ljudima, a ja svaki put uživo otpjevam drugačije - rekla je te dodala da uvijek postoji zdrava trema, ali i puno truda i puno glazbe u njoj. Ispričala je i što očekuje publiku na njezinim nastupima.

- Sada zbilja ima mnogo pjesama za odsvirati, nakon što su dva autorska albuma iza mene. Drugi album je sjajno prihvaćen i zaista sam uzbuđena svirati novi materijal, ali mi ni prvi album nismo zbog pandemije dovoljno prosvirali. Tako da spajamo sve što publika već dugo očekuje uživo - rekla je te istaknula da će zapjevati i pjesmu 'Prozor prema zalazu' koju je izvela u emisiji 'A strana'.

- Mislim da bi me se publika odrekla da to ne otpjevam uživo, koliko me traže to na koncertima - dodala je kroz smijeh.
Nakon zagrebačkog koncerta, Lu je najavila koncerte i u Splitu, Šibeniku i Rijeci. Nastup u Splitu zakazan je za 24. veljače i to u Backbaru, u šibenskom Azimutu nastupa samo dan kasnije, 25. veljače, a u riječkom Pogonu kulture možete je čuti 24. ožujka.  Osim ovih koncerata, otkrila nam je da su u pripremi i nastupi u drugim gradovima poput Osijeka, Beograda, Mostara i Sarajeva.
Jakelić je album 'Šesto čulo' objavila krajem prošle godine, a kaže da je reakcijom publike jako zadovoljna.

- Na prvom koncertu u Dubrovniku, ni mjesec dana nakon izlaska albuma, publika je znala sve tekstove. To me baš iznenadilo. Osobno sam morala tek u sebi pronaći neku potvrdu sebe i autorskog rada, i tek onda je malo brže došla i brža reakcija publike - rekla je te dodala da nije očekivala ni pohvale kritike koje je dobila.

- Dobra me i istinska kritika čini ponosnom. U našoj državi, ako nisi dio uobičajene estrade ili mainstream autorskih timova, uspjeh je kada netko o tebi piše iskreno i potvrdno - priča Lu koja je sa svojim drugim albumom dva puta završila ne prvom mjestu prodaje te tamo ostala nekoliko tjedana.  Kantautorica je istaknula i da ovo smatra velikim uspjehom, jer je puno puta čula da se 'albumi više ne kupuju'.

- Kada na prvo mjesto prodaje dođeš tek kada prodaš 100 albuma, to je uspjeh. Kada prije svih ostalih, dobiješ potvrdu od svoje publike da imaju i kupuju tvoje albume, to je najveći uspjeh. I kada ja osobno znam da je to zaista tako, a ne umjetno posloženo -  to je uspjeh - govori.

Đurđevčanka trenutno svoj fokus drži na koncertima te svu svoju energiju ulaže u njih, ali i, kako kaže, uvijek nešto piskara te da joj je važno da se radi i da je glazba dobra. A kako pronalazi inspiraciju za pjesme? Ona prolazi iz nje.

- Na meni je da ju ulovim i ne ignoriram. Da slušam što ta pjesnikinja u dubini duše ima za reći i meni i drugima. A mozak mi je “programiran” da je inspiracija sve oko mene - govori kantautorica koja temu obiteljskih odnosa smatra previše osobnom da bi ove pjesme podijelila s javnosti.

Mladu glazbenicu pitali smo i kakvi su joj planovi za suradnje te s kime bi ih voljela snimiti, a ona je otkrila da ju je iskustvo naučilo da se takvo nešto ne može isplanirati, nego se treba dogoditi.

- To nije samo snimljen duet, već treba postojati poklapanje dviju energija na više razina. Ne silim suradnje, sve s kojima sam željela sam pitala i još se nije dogodilo - kaže Đurđevčanka te dodaje tko joj je najveća podrška na glazbenom putu.

- Mala Lu u meni (koja se bori puno snažnije od ove velike), privatni prijatelji koji su tu kada nije javnost i producent Regi - kaže kantautorica.

VIDEO Jacques Houdek o Dori i Letu 3: Čak se i meni može dogoditi da zauzdam svoju jezičinu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije