Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u londonu

Film 'Na zapadu ništa novo' briljirao na dodjelama filmskih nagrada BAFTA, slavio i Austin Butler

The Prince And Princess Of Wales Attend The EE BAFTA Film Awards 2023
Foto: POOL/REUTERS
1/5
20.02.2023.
u 09:15

Nakon što je osvojio čak 14 nominacija, film je trijumfirao u ključnim kategorijama na dodjelama koje se smatraju pokazateljem za američku dodjelu filmskih nagrada, Oscara, koja će se održati sljedeći mjesec.

U nedjelju navečer održana je 76. po redu dodjela filmskih nagrada Britanske akademije (BAFTA) u Southbank Centru u Londonu, u dvorani Royal Festival Hall. Film "Na zapadu ništa novo", njemački remake antiratnog klasika pobrao je najviše nagrada pa je tako osvojio njih čak sedam: za najbolji film, za adaptirani scenarij, za film koji nije na engleskom jeziku, za režiju Edwarda Bergera, za kinematografiju, zvuk i originalnu glazbu. 

"Film na njemačkom jeziku, blagoslovljeni smo s toliko nominacija i ovo osvajanje nagrada je jednostavno nevjerojatno", rekao je producent Malte Grunert u svom govoru.

"‘Na zapadu ništa novo‘ priča je o mladiću koji, zatrovan desničarskom političkom nacionalističkom propagandom, odlazi u rat misleći da je to avantura, a rat je sve samo ne avantura. To je jedna od poruka Remarqueova romana i kad smo krenuli s ovim... to se činilo relevantnom porukom čak i 100 godina nakon što je knjiga objavljena", kazao je još. 

Nakon što je osvojio čak 14 nominacija, film je trijumfirao u ključnim kategorijama na dodjelama koje se smatraju pokazateljem za američku dodjelu filmskih nagrada, Oscara, koja će se održati sljedeći mjesec.

Priča je utemeljena na romanu njemačkog pisca Ericha Marije Remarquea iz 1928. o užasima Prvog svjetskog rata iz perspektive mladog njemačkog vojnika, a ovime je postao jedan od najpriznatijih filmova koji nisu na engleskom jeziku u povijesti te nagrade.

Američki glumac Austin Butler osvojio je nagradu za najboljeg glavnog glumca za portret Elvisa Presleya u filmu "Elvis". U svom je govoru, kao i na dodjeli Zlatnih Globusa, zahvalio obitelji Presley.

"Nadam se da sam vas učinio ponosnim, ovo mi znači sve na svijetu", rekao je.

Australska glumica Cate Blanchett osvojila je nagradu za glavnu glumicu za njezin portret homoseksualne dirigentice berlinskog orkestra čija karijera pada zbog skandala sa zlostavljanjem u filmu "Tar".

Nagradu za najbolji britanski film, kao i originalni scenarij, osvojio je film "Banshees", priča o dvoje zavađenih prijatelja na otoku u blizini obale Irske. A glumci iz filma, Kerry Condon i Barryja Keoghana, osvojili su nagrade za obje sporedne glumačke kategorije.

"Navalni", film o zatvorenom ruskom oporbenom političaru Alekseju Navalnom, pobijedio je u kategoriji dokumentarnog filma, a autori su nagradu posvetili obitelji Navalni i bugarskom istraživačkom novinaru Kristu Grozevu, kojeg je Rusija u prosincu stavila na popis tjeralica. Britanska policija, rekao je u petak novinar, zabranila mu je prisustvovanje BAFTA-i iz sigurnosnih razloga. Odgovor policije bio je da ona nikome nije i ne može zabraniti prisustvovanje privatnom događaju. Odluke o sudjelovanju bile su za organizatore događaja, rečeno je.

Dodjelu su dolaskom uveličali i princ William sa suprugom Kate Middleton koja je zablistala u dugoj bijeloj haljini.

Catherine, Princess of Wales and Prince William, Prince of Wales, attend the EE BAFTA Film Awards 2023 at The Royal Festival Hall on February 19, 2023 in London, Britain. Chris Jackson/Pool via REUTERS Photo: POOL/REUTERS
Foto: POOL/REUTERS

VIDEO Ksenija Urličić : Hodala sam po HRT-u s crnom torbom s naljepnicom HDZ-a. Lilić je mislio da ću nas upropastiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije