Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koliko vi spavate

Istina ili mit: Čovjeku treba osam sati sna

spavanje
Thinkstock
24.05.2014.
u 14:07

Čuvati obitelj, zdravlje, činiti dobro, smijati se i sa svješću da je život zapravo lijep u– tada će i san biti dobar bez obzira na broj sati sna.

MIT: Čovjeku treba osam sati sna

ISTINA: Trećinu života spavamo. To je naša restorativna uloga. Znanstveno, to je oporavak integracije neurona i maturacija sinapsi. Laički, to je punjenje mozga i tijela nakon iscrpljivanja danju.

Ciklus spavanja i budnosti je u skladu s vanjskim promjenama svjetla i mraka. Mit je da nam treba baš osam sati sna. Vjerujem okvirno u osam sati, ali nijednog pravila ne treba se slijepo držati. Ako je dan bio pun ritma, obaveza, bit je da pri kraju dana nastojimo (uz tjelovježbu, laganije razgovore s dragim ljudima, tihu glazbu, dobru knjigu, šetnju, topli kakao...) mirno i prirodno doći do zdravog umora.

Po mogućnosti bez večernjeg mozganja uz neplaćene račune, kompjutore, dakle bez težine i teških odluka...

Povremeno buđenje noću ne mora biti velik problem, a za lijekovima protiv nesanice poseže se prelako. San na dobrom madracu, u prozračenoj sobi, s lagano spuštenim roletama (radi obnavljanja melatonina). I po mogućnosti buđenje bez alarma – to bi bilo divno iskustvo.

Čuvati obitelj, zdravlje, činiti dobro, smijati se i sa svješću da je život zapravo lijep usprkos “svim blokadama” – tada će i san biti dobar bez obzira na broj sati sna.

>>Ne možete zaspati? Ove namirnice pomoći će vam da utonete u san

>>Spavate uz mobitel? Evo zašto to nikada ne biste trebali raditi!

Komentara 1

DU
Deleted user
14:20 24.05.2014.

ja spavam deset sati. sinoc sam lego oko ponoca a jutros se probudio u 10:25

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije