Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisno

Znate li razliku između sode i praška za pecivo? Evo zašto ih ne biste trebali miješati

Shutterstock
16.03.2021.
u 07:00

Razlikuju se po kemijskom sastavu, a samim time imaju i drukčiju svrhu.

Mnogi ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar te ih često upotrebljavaju u istu svrhu u kuhinji i domu. Ipak, korisno je znati da su različiti po kemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo zamijeniti jer imaju drukčiju svrhu i djelovanje, prenosi The Sun.

Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuhanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom baking soda, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno baking powder. Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljični dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok. 

Znate li čemu služi zaštitni čep na ulju? Ovaj video postao je viralni hit!

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tekućina. Nije ga potrebno miješati s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih namirnica. 

Dakle, soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahtijeva. Imajte na umu, kada pečete kolače i slastice i koristite se sodom, da trebate dodati neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali i kako bi recept uspio.

'Čudotvorna soda' može sve ovo, imate li je u svom domu?

1/15
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar patkovic
patkovic
23:08 16.03.2021.

mislim da se soda aktivira i vrelinom u rerni bez kiseline

BI
Biouskoli91
09:07 16.03.2021.

Iduci clanak: Znate li razliku izmedju soli i secera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije