Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Zamatate ostatke hrane u aluminijsku foliju? Nemojte!

Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.
18. prosinca 2018. u 13:25 20 komentara 52680 prikaza
Alluminijska folija
Foto: Getty Images

Prosinac je vrijeme u kojem ćemo, najvjerojatnije, najčešće koristiti aluminijsku foliju. Osim za pečenja, mnogi će je upotrebljavati i za spremanje ostataka obroka u hladnjak. Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka. 

Riža na mlijeku recept Kada ste zadnji put jeli ovaj obrok iz djetinjstva? Mogli biste već danas

Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište. Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjur i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije.

Pogledajte i galeriju Namirnice koje trebate uzimati prije odlaska na spavanje

Alluminijska folija
1 / 10
Ako loše spavate, vaše zdravlje sigurno trpi. Zbog neprospavanih noći možete imati problema s pamćenjem, koncentracijom, stresom, a skloniji ste i debljanju.

 

Ipak, ma koliko jednostavno to sve izgleda, ipak bismo to trebali izbjegavati. Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, odlična su "hrana za bakterije" koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health.

Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic.

Hrana tako, da... Kako vi držite kuhinjski nož? Doznajte kako biste trebali i zašto

Pojasnila je kako je zlatno pravilo pospremanja ostataka hrane u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u hladnjaku i spriječilo se širenje bakterija.

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar PROPOVJEDNIK.7
    PROPOVJEDNIK.7:

    Kad sam gladan pojedem i foliju. Jer kad si gladan nisi svoj. 😎

  • Avatar zea
    zea:

    Najopakije se bakterije razmnožavaju kad nema kisika. Btw. koja je razlika 'ostatka zraka' ispod folije i zraka u posudi ispod poklopca? Bitno je da je hrana na hladnom. Bullshit od članka.

  • Avatar PROPOVJEDNIK.7
    PROPOVJEDNIK.7:

    Ja mislio da će napisati da je aluminij otrov kao što i je. 😎