Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Strme planine, rijeka, more... konfiguracija tla je takva da čovjek ovdje mora biti gusar

Oko omiških gusara mogla bi se zavrtjeti turistička priča za ‘past u nesvijest’, a mi iz tog povijesnog blaga još nismo izvukli turističku korist
03. kolovoza 2017. u 11:48 1 komentara 4521 prikaza
Foto: Srđan Hebar
Pogledajte galeriju 1/6

Široka ramena, ispijeno lice. Marama na glavi. Vjerojatno ne crna, već bijela. Na licu ožiljci od mača i noža, uspomene iz nemilosrdnih borbi, pojačani od soli, sunca... Bijela platnena košulja. Grubo platno. Dob? Možda 25 godina.

KONOBA KALALARGA Na stolu tradicionalna spiza, moderno dekorirana i pristupačne cijene

Tako je izgledao omiški gusar. Slavni gusar, oko kojeg bi se mogla zavrtjeti turistička priča za ‘pasti u nesvijest’, Instagram bi gorio... No o njemu se malo zna, gotovo ništa. Svi smo nešto čuli, ali, eto, znamo da su – u Omišu bili gusari. I to je to. Kraj. Omiški gusar. Gusar iz Omiša. Točka. Uz Cetinu, na obali, sjedim s Petrom Buljevićem koji ima omišku kulturu i povijest u malom prstu. Pokušavamo portretirati gusara. Ovdje, baš tu gdje mi sad sjedimo i pijemo kavu, gusari su – radili.
– Bio je ratnik, a u to se doba živjelo do 30 godina. Ne dulje...
Što znamo?
– Znamo da se gusarski brod zvao strijela, odnosno sagita. Bio je drven, plitak, brz. Munjevit! I imao je rilo kojim bi probio bok. Na njemu dva jedra i trideset veslača – govori on i pokazuje nekoliko metara dalje mjesto koje se zove Planovo.

Tu je tunel, vidjet će ga svaki turist. U njemu su gusari gradili svoje brodove. Zbog slatke vode brodovi bi im dulje trajali, a teško bi neprijateljski brod mogao ovamo doći i zapaliti ih. OK, uspjeli su to kasnije Mlečani. Kako su omiški gusari napadali?
– Prikrili bi se, recimo negdje oko Hvara ili Brača. Ma oni su napadali od Boke kotorske do Labina. Pazi, to je 12., 13., 14. stoljeće. Na brodu 30 veslača i 40 frajera, gusara – govori Petar i pokazuje na izlaz rijeke Cetine.

– Tu su imali podzemnu fortifikaciju Mostinu. Radi se o podvodnom mostu. Napali bi na pučini, recimo, galiju, te pobjegli. Galija za njima, a oni bi je tu namamili u zamku. Kad bi oni, onako plitki, prošli, galija bi se nasukala na taj podvodni most. S dviju kula još bi nategnuli lance i, eto, neprijateljskom brodu ne bi bilo više spasa. Klasična zamka... Pazi, nije tad bilo baruta. Došao bi na brod s bodežom i borba prsa o prsa. Eventualno su imali vatrene kugle sa smolom, odnosno kugle s ježevima – veli Buljević.

Taktika borbe bila je – klasična. Ista kao i danas. Recimo, kod sukoba huligana. Prvo idu oni najsposobniji, najveći, najbolji. A kad oni probiju, za njima kreću oni manje sposobni, ali masa čini svoje. Usidrili bi se za brod, prikovali ga i posao bi brzo bio gotov.
Tu moj sugovornik zastane pa kaže: – Nisu se oni smatrali gusarima. Bila je to tada legalna ekonomija! Tko nije plaćao putarinu, odnosno prolaz morem, kao mi danas autocestu, oni bi ga napali. Ili danas, ako ne platiš parking – dobiješ kaznu.
Tko je plaćao? – Dubrovčani su plaćali. Njih nisu napadali. Splićani su im, recimo, palili brodove jer su ih napadali. U Omišu su tada na vlasti bili knezovi Kačići.

MAKARSKA Slasticu koja se kuha od mošta pomorci su nosili na brod, da im da snage i pruži okus doma

– Gusari nisu znali pisati. Bilo je to rezervirano za plemstvo. A oni su u to doba bili sirotinja. Za pisanje si trebao imati novaca, bio je to skup sport. Pisalo se na koži ili papirusu. Bilo je to doba kada je pisanje bilo rezervirano isključivo za Crkvu i plemstvo. Zapravo, mogli bismo ih usporediti danas s – vojnikom. Gusari su, analiziramo, u to doba kada su na Jadranu gradovi, uz njihov Omiš, bili još Split, Trogir, Zadar, Dubrovnik, Kotor i slavna Venecija, s drugih brodova uzimali zlato, vino, ulje, začine, vunu, šećer... A što sa zarobljenicima, pitam dok kraj nas prolazi grupa kineskih turista. Gledaju i oni mjesto gdje su se za život i plijen borili gusari, zanimala bi ih naša priča.

– Postoji točno zapis koliko je vrijedio jedan rob. Ne znam točno, ali recimo jedan rob kao četiri ovce, dva pečena kruha...
Kako se gusar opuštao?
– A kako će? Vinom! Bio je prljav, kupao se jednom ili dva puta godišnje. Srednji vijek nije poznavao čistoću. I zbog toga je također bio skloniji bolestima pa je ranije umirao.
Imao je suprugu?

– Naravno! I bili su vrlo pobožni, išli u crkvu. Živjeli su u ulicama gdje su danas u Omišu Fošal, Široka ulica, Smokvica. Jeo je malo mesa, bio je pothranjen. Većinom je to bila riba, jegulje, pastrve, bukve, orade, lubine. A od povrća kupus i blitvu. A kad bi čovjek postao gusar?
– Kad? Čim bi stasao. Ušao u pubertet, kad bi se mogao boriti. Možda s 13, možda s 15 godina... A zašto baš Omiš?

– Pogledaj oko nas, konfiguraciju tla. Strme planine, rijeka, more. Konfiguracija tla je takva da tu moraš biti gusar! – poentira on.
Francuzi imaju gusare, bilo ih je i u sjevernoj Africi i na Karibima. A kod nas i na Cetini i na Neretvi! I danas, eto, pitaj boga jesmo li i nas dvojica uspjela to, ovako uz kavu, opušteno, dovoljno precizno opisati, jer zapisa je zaista malo. Ali priča je nepoznata, misteriozna. I to joj daje draž. A naša... Gusarska.
Što se čeka?

HVAR HVAR Proći će i ovo, to partijanje, vratit će se i cijene, samo treba pričekati da se ispuše taj đir Split Turistička patrola Na splitskoj rivi muško oko stalno bježi u smjeru lijepih djevojaka Vis, otok Vis Vis Ljudi će na mnogim južnijim otocima reći 'pomalo', ali samo su ovdje usavršili tu filozofiju

Prednosti i mane

PLUS

ROMANTIČNA LJEPOTA – Pogledaš oko sebe i ostaneš bez daha. Od planine koja oduzima dah do ljepote Cetine koja se ulijeva u Jadran. Gusarstvo, Poljička republika i povijest aduti su ovog kraja. Vizure u Omišu ne zaboravljaju se, grad je zaista živopisan, a svaki boravak u njemu dugo se pamti.

MINUS

ZAOBILAZNICA – Ovo je veliki minus. Problem. Od Omiša do Splita vozio sam sat vremena. I to sam imao sreće. Tko želi provoditi godišnji odmor u koloni, negdje na magistrali? Omiš hitno treba obilaznicu. Tih 20-ak kilometara ponekad se vozi i dva sata.

OBAVEZNO POSJETITE

Omiško kulturno ljeto
Trude se domaći, organiziraju manifestacije, a iako to rade mnogi, ovdje su se potrudili dovesti poznata imena. Primjerice, u Omišu će svirati Matija Dedić, Zoran Predin i Lea Dekleva. Naime, jedan od posljednjih koncerata Arsen Dedić održao je u Omišu, a toliko mu se dopalo da je najavio: “Vratit ću se s Gabi...”. Njemu u čast održava se ovaj koncert. Dolazi i Nina Kraljić, pjevačica poznata po tome što nas je predstavljala na Eurosongu, splitski balet, Teatar Exit... Kulturno ljeto traje do 31. kolovoza, a održava se u Tvrđavi Miribella, crkvi sv. Duha te platou iza Gradske knjižnice.

Jurini jablani
Književno-kulturna manifestacija krajem kolovoza posvećena Juri Kaštelanu

Jokina brgulja
U spomen na Joku Kneževića, kipara i slikara, čuvenog po mozaicima.

Rafting na Cetini
Adrenalin koji se ne propušta.

Radmanove mlinice

Izletište na rijeci Cetini, u prekrasnom ambijentu kanjona rijeke, u okruženju stoljetnih stabala. Ambijent je doista izuzetan, ali gosti tamo dolaze prvenstveno zbog gastronomske ponude koja sjedinjuje delicije mora, Cetine i planina. Nude se: žabe, jegulje, pastrve, morska riba, jela pod pekom i s grilla…

JESTE LI ZNALi?

Poljičkog kneza birali su – bacajući kamen. U 14. i 15. stoljeću glasalo se kao i danas. Ali sad se prebrojavaju glasački listići u kutijama, a onda se prebrojavalo koji je kandidat za kneza skupio više – kamenja!

POREDAK

1. Zadar 91
2. Hvar 90
3. Rovinj 87
Split 87
5. Makarska 86
Primošten86
7. Rab 85
8. Vis 84
9. Bol 83
Šibenik83
Trogir 83
12. Omiš 82
Pula 82
14. Biograd na moru 81
Poreč 81
16. Novalja 80
Punat 80
Rijeka 80
19.Vir 79
20. Cavtat 00
21. Dubrovnik 00
22. Orebić 00
23. Vela luka 00

 

Ocjena

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 7

Kvaliteta i raznolikost smještaja 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude 7

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Večernja zabavi i provod 6

Kulturni sadržaj 8

Rekreativni sadržaj 10

Faktor opuštanja 9

Izgled plaža 9 

Opći dojam 8

Ukupna ocjena 82

IDENTITET JOŠ NEPOZNAT
Prodavačica na kiosku navodno prepoznala nestalu ženu: Svako ljeto dolazi na Krk, zna i hrvatski
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!