Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONOBA KALALARGA

Na stolu tradicionalna spiza, moderno dekorirana i pristupačne cijene

Foto: Srđan Hebar
1/4
02.08.2017.
u 12:30

Svi pričaju o tome kako imaju frišku ribu, o tome kako kuhaju, kako sami love, kako imaju sjajne ribare, kako... A ovdje, u Kalalargi, to zaista i vidiš

Tu su me – kupili. Ne novcem i pričom, kupili su me onime što sam vidio. Priča ide ovako... Sjedim s Marijem, vlasnikom konobe Kalalarga (i glavnim kuharom!), ispred kuće stare 270 godina.

Pričamo o motoutrkama, o Grobniku i kako proći zagrebački zavoj, gdje kočiti. Kad on kaže: – Oprosti, moram ići...Skoči te odjuri do ribara Milana koji se pojavio ispred konobe. Taman je došao, prije dva sata kod Dubrovnika je izvadio mreže.
– Uhvatio je sedam morskih pasa, dvije kašete škampi i dvije kozica – veli Mario Tomaš dok nosi ribu u kuhinju. Zove me sa sobom. Već je kasno, gosti su se razišli. Preda mnom kuha. Mjesto blista, sve u rostfraju...
– Riba plivala još ove večeri – govori i u posudu stavlja divovske škampe i odreske morskog psa.
– Učio sam od Veljka Barbierija, susjed mi je, i on često kuha ovdje – govori dok dodaje malo vina u brudet. U konobi mu pomažu supruga Nina, kći Ela, brat Marko, otac Tonko. – Bez obitelji nema uspjeha.

Za dvadeset minuta već je sve na stolu. Ovako nešto nisam doživio nigdje u restoranima na našoj obali. Svi pričaju o tome kako imaju frišku ribu, o tome kako kuhaju, kako sami love, kako imaju sjajne ribare, kako... A ovdje, u Kalalargi, to zaista i vidiš. Eto, i ribar je sjeo na piće stol dalje. To su ti ljudi, oni su uhvatili, spremili i donijeli hranu. Oko podneva nije bilo ničeg na stolu. Čak ni kruh. Sve je friško, fino, cijena pristupačna. Mjesto kamo želiš doći opet.

– Kod mene nema slučajnih dolazaka, rijetko tko baš zaluta. Većinom su to stalni gosti, ili njihovi prijatelji, ljudi koji dolaze po preporuci. A kad jednom dođu, i vrate se. Znaju što će kod mene očekivati. Tradicionalnu spizu, samo moderno dekoriranu...
Nestalo je čarolije vrlo brzo, teća puna brudeta (168 kuna) za čas se ispraznila, ponoć je već otkucavala, pojeo sam i rožatu (20 kuna), konobari su otišli kući, a priča se vratila na početak: – Kad dolaziš na zagrebački zavoj na Grobniku, moraš spustiti brzinu. Srećom, zavoj ide malo uzbrdo pa možeš nešto kasnije zakočiti. Ali jednom sam pretjerao i shvatio – neću proći zavoj. A onda sam počeo letjeti...

Komentara 1

HE
helidon
19:12 02.08.2017.

Hoće mi netko prevesti što znači spiza?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije