Naslovnica Lifestyle Gourmet

Ruska? Ili ipak francuska? Salata bez koje nema slavlja

Prva je francuska salata napravljena u Moskvi još 1860. godine i otad je promijenila više izdanja, no i dalje je obožavaju diljem svijeta..
27. prosinca 2013. u 14:07 1 komentara 7095 prikaza
ruska i francska salata
Foto: Thinkstock

Vjerna pratilja blagdanskog stola, osvježavajuće kiselkasta družbenica pečenja, hladnih narezaka, kombinacija koju neće odbiti ni vegetarijanci – francuska salata ovih će se dana naći na svakom stolu. S njom, jednostavno, ne možete pogriješiti.... Prvi je put ovu salatu, koja je više prilog doli salata, pripremio Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskog porijekla u tada prestižnom restoranu “Ermitaž” u Moskvi 1860. godine.

Upravo zbog toga podjednako je poznata i kao ruska i kao francuska salata, a nijanse su u sastojcima – mesu, odnosno šunki ili piletini u njoj. Ako ste među strpljivim domaćinima i nabavili ste domaća jaja, iskažite se pripremom majoneze. Pod “domaćom francuskom” podrazumijeva se i sjeckanje povrća, kuhanje graška i krumpira...

Ako ste pribjegli praktičnosti, pomozite si zamrznutim mješavinama i gotovom majonezom. Recepata za francusku salatu ima koliko i ukusa – od one s hrenom umjesto senfa, s narezanom (nipošto naribanom!) jabukom pa do one s kuhanim jajima...

zima
Očekujte neočekivano
Pripremite se za zimsku vožnju - na ovo morate paziti

A1 izdvaja za Vas

  • Niki22:

    Znači, ipak je Ruska salata? Ili belgijska? Doduše, Rusi i ostali na istoku ovu salatu tako nit ne zovu, nego "Salat Olivije". P.S. "Francuski poljubac" svi narodi, osim Francuza, tako zovu, dok ga Francuzi zovu "Engleskim".